Polonia si Romania risca sanctiuni dure din partea Uniunii Europene, daca acuzatiile formulate de Raportul lui Dick Marty asupra inchisorilor secrete ale CIA se vor adeveri. Cu toate acestea, potrivit unei analize a agentiei Reuters, este putin proba
Polonia si Romania risca sanctiuni dure din partea Uniunii Europene, daca acuzatiile formulate de Raportul lui Dick Marty asupra inchisorilor secrete ale CIA se vor adeveri. Cu toate acestea, potrivit unei analize a agentiei Reuters, este putin probabil ca statele europene sa mearga mai departe cu investigatiile in acest caz. Comentariul Reuters citeaza declaratiile mai multor parlamentari si diplomati europeni care considera ca acuzatiile aduse de raportorul Marty in legatura cu existenta inchisorilor secrete din Romania si Polonia nu sunt sustinute de suficiente dovezi. Mai mult, opineaza acestia, Uniunea Europeana nu este prea interesata sa sape adanc in acest scandal.
Un europarlamentar german care a investigat cazul considera ca interviurile cu agenti secreti, prezentate de Marty ca dovezi, nu sunt suficiente si ca, fara nume si date, raportul este greu de luat in serios. Documentul prezentat de Dick Marty, vinerea trecuta, ar putea determina Parlamentul European sa-si redeschida propria ancheta.
Reuters aminteste si declaratia comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, care a afirmat ca existenta dovedita a acestor inchisori ar putea atrage "consecinte grave" pentru statele care au gazduit astfel de inchisori. Printre aceste sanctiuni, se afla chiar suspendarea dreptului de vot in cadrul Uniunii Europene. Cu toate acestea, mai afirma comentariul citat, aplicarea unor astfel de sanctiuni este putin probabila, deoarece suspendarea ar bloca activitatile Uniunii, cum s-a intamplat cu eforturile esuate de a izola Austria in 2000. Cotidianul german Sueddeutsche Zeitung afirma, intr-un comentariu, ca cea mai buna sansa ca adevarul sa iasa la suprafata ar fi implicarea activa a democratilor din Congresul american, care sa investigheze felul in care administratia Bush a purtat razboiul impotriva terorismului. Daca responsabilii din CIA vor fi obligati sa dea socoteala in fata Congresului, Romania si Polonia sunt amenintate de dezvaluiri compromitatoare, mai scrie ziarul german.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.