Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului va solicita un punct de vedere Agentiei Europene pentru Evaluarea Medicamentelor. Numai atunci, spun specialistii, se va decide daca se vor lua masuri restrictive in cazul medicamentului.
Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului va solicita un punct de vedere Agentiei Europene pentru Evaluarea Medicamentelor. Numai atunci, spun specialistii, se va decide daca se vor lua masuri restrictive in cazul medicamentului.

Controversele legate de utilizarea algocalminului se vor finaliza, pentru Romania, dupa ce autoritatile europene vor trimite un punct de vedere in acest sens. Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului va solicita, dupa dezbaterea de vineri, un punct de vedere Agentiei Europene pentru Evaluarea Medicamentelor. Numai atunci, spun specialistii, se va decide daca se vor lua masuri restrictive in cazul metamizolului.

Asociatia Romana pentru Studiul Durerii a solicitat autoritatilor sanitare din tara noastra sa emita noi reglementari in prescrierea si eliberarea metamizolului, substanta activa a algocalminului. Reprezentantii asociatiei au atras atentia asupra efectelor adverse daunatoare ale acestui medicament, unul dintre acestea fiind agranulocitoza, o boala care provoaca moartea. Totodata, metamizolul poate da si alte reactii adverse de tip alergic, unele de o gravitate extrema, care conduc la decesul pacientilor, chiar cu terapie intensiva prompt aplicata. „Daca ar fi sa discutam despre reactiile adverse induse de metamizol in Romania, ar fi greu sa tragem o concluzie, pentru ca, din pacate, comisiile de farmacovigilenta nu consemneaza sistematic aceste date. Pot sa spun insa ca, dupa 16 ani de activitate ca medic anestezist, de cate ori am discutat cu colegii de diverse specialitati din tara despre aceasta problema, dintr-o sala cu 200-300 de participanti, unul sau doi medici au povestit de fiecare data despre complicatii de tip alergic, unele majore, care le-au marcat pentru totdeauna modul in care au prescris ulterior metamizol“, a afirmat dr. Elena Copaciu, medic sef Clinica ATI, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si presedinte al Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii. Aceasta a precizat ca asociatia nu pledeaza pentru retragerea metamizolului de pe piata, ci pentru informarea si protejarea pacientului roman.

Masuri speciale sau restrictie
Metamizolul a fost interzis sau restrictionat in majoritatea tarilor europene, precum si in SUA, Arabia Saudita, Israel, Nepal si Bangladesh. Farmacologul academician Victor Voicu ne-a declarat ca vineri 15 iunie Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului se va intruni pentru a dezbate problema algocalminului. „Raportul specialistilor arata ca, in Romania, nu a fost inregistrat nici un caz de agranulocitoza si nu putem raporta autoritatilor europene ceva ce nu exista.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin