>> Romania libera va prezinta o analiza in care mai multi politicieni din Targu-Mures estimeaza de ce maghiarii nu au obtinut la ultimele doua alegeri fotoliul de primar, dupa ce au condus timp de 4 mandate la rand

Vot etnic sau pur si sim
>> Romania libera va prezinta o analiza in care mai multi politicieni din Targu-Mures estimeaza de ce maghiarii nu au obtinut la ultimele doua alegeri fotoliul de primar, dupa ce au condus timp de 4 mandate la rand

Vot etnic sau pur si simplu diferenta de competente? Aceasta este intrebarea pe care "Romania libera" le-a adresat-o mai multor politicieni din Targu-Mures pentru a afla de ce maghiarii au pierdut fotoliul de primar dupa ce au avut 4 mandate consecutive si ce sanse ar avea un candidat maghiar la functia de primar.
Fostul primar, Fodor Imre, punea pierderea fotoliului pe seama votului etnic pe care targumuresenii il dau. "Aici sunt doua componente. Din pacate, si romanii si maghiarii gandesc din punct de vedere etnic la alegeri. Plus ca, de 15 ani, raportul romani-maghiari s-a schimbat, romanii ajungand majoritari", a aratat Fodor Imre. El a mai spus ca, din punctul sau de vedere, la Targu-Mures va fi ales un primar maghiar cand numarul cetatenilor de etnie minoritara va ajunge cat cel al nemtilor din Sibiu.
Liderul PSD Mures, Ovidiu Natea, spune ca in 2004 Dorin Florea, cel care a detronat UDMR-ul, a avut mai multe avantaje. "A fost un candidat roman bun. Sa recunoastem ca domnul Florea, cel putin in primul mandat, a facut lucruri spectaculoase si a fost votat si de multi dintre etnicii maghiari. In al doilea rand, cel putin trei partide romanesti nu si-au mai depus candidati la primarie iar voturile romanilor nu au mai fost impartite", explica Ovidiu Natea. Explicatia liderului social-democrat este dublata de cea a prefectului de Mures, Ciprian Dobre, fost lider al PNL Targu-Mures. "Statistic vorbind sunt cu aproape 3% mai multi romani decat maghiari in Targu-Mures si faptul ca in 2004 s-a castigat din primul tur primaria a fost pentru ca a existat o diferenta intre cei doi candidati care pana la urma aveau foarte multe sanse", a spus Dobre, care mai adauga ca diferenta a fost facuta si de modul in care candidatii la primarie si-au facut campanie electorala.


CONFRUNTARE

Primaria - miza cea mai mare

UDMR baga in batalia pentru fotoliul de primar al municipiului Targu-Mures un ministru.
Este vorba de Laszlo Borbely, caruia ii revine sarcina de a readuce conducerea orasului in ograda comunitatii maghiare, care a pierdut fotoliul de primar al municipiului in anul 2000 in favoarea doctorului Dorin Florea, fostul prefect taranist al judetului. Asta dupa ce de la Revolutie si pana atunci, maghiarii au condus orasul de pe Poclos, fotoliul de primar fiind, in fond, miza cea mai mare a confruntarii etnice din politica judetului Mures.
Patru mandate pline care au urmat au fost adjudecate prin vot democratic mai intai de doi maghiari, Andras Nagy si Imre Fodor, respectiv de Dorin Florea care se afla acum la al doilea mandat consecutiv.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.