Desi reprezentantii Ministerului Culturii au spus ca au dat de urma altor trei bratari dacice prin tari straine, o a sasea bratara dacica furata din siturile arheologice din Muntii Orastiei a fost gasita unde toata lumea s-a asteptat mai putin: la H
Desi reprezentantii Ministerului Culturii au spus ca au dat de urma altor trei bratari dacice prin tari straine, o a sasea bratara dacica furata din siturile arheologice din Muntii Orastiei a fost gasita unde toata lumea s-a asteptat mai putin: la Hunedoara. Actiunea s-a desfasurat in cel mai mare secret si a fost coordonata de catre politistii de frontiera din Baia Mare si procurorii de la DIICOT Maramures. Firul intregii actiuni este demn de un scenariu pentru un film politist. Un hunedorean, Calin Ciota, a intrat in vizorul autoritatilor la sfarsitul anului trecut. Pe fir au intrat ofiterii sub acoperire si, dupa luni de filaj, au realizat o spectaculoasa recuperare a bijuteriei. Cea de-a sasea bratara cantareste 1.100 de grame si a fost trimisa la expertiza pentru a i se dovedi autenticitatea.

Desi reprezentantii Ministerului Culturii au spus ca au dat de urma altor trei bratari dacice prin tari straine, o a sasea bratara dacica furata din siturile arheologice din Muntii Orastiei a fost gasita unde toata lumea s-a asteptat mai putin:
la Hunedoara.

Actiunea s-a desfasurat in cel mai mare secret si a fost coordonata de catre politistii de frontiera din Baia Mare si procurorii de la DIICOT Maramures. Firul intregii actiuni este demn de un scenariu pentru un film politist. Calin Ciota, un hunedorean despre care oamenii legii afirma ca se ocupa cu traficul obiectelor de patrimoniu din siturile arheologice dacice, a intrat in vizorul autoritatilor la sfarsitul anului trecut. Imediat au intrat pe fir ofiterii sub acoperire. Calin Ciota a contactat diverse persoane din Ucraina, carora le-ar fi propus sa le vanda o bratara dacica cu suma de peste 100.000 de euro. Informatia a ajuns si la urechile politistilor de frontiera din Baia Mare, care impreuna cu ofiteri din cadrul Directiei de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere si Serviciului de Actiuni Speciale si Interventie din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Maramures, au intrat pe fir.

Intalniri premergatoare
Potrivit autoritatilor, prima intalnire intre politistii sub acoperire si Calin Ciota s-a desfasurat la Arad, in luna februarie a acestui an. Atunci hunedoreanul a adus poze ale bratarii si oamenii legii si-au dat seama ca acesta nu spune povesti. Si asta dupa ce in prealabil politisti de frontiera care cunosteau limba ucraineana s-au dat drept potentiali cumparatori. Tot in cadrul intalnirii de la Arad a fost stabilit si pretul obiectului de patrimoniu: 110.000 de euro. Apoi cele doua parti au convenit sa se intalneasca in municipiul Hunedoara pentru a realiza tranzactia. Asta nu inainte de numeroase telefoane date de Calin Ciota cu scopul de a-i verifica pe ofiterii sub acoperire, de aproape fiecare data de pe un alt numar. In cele din urma s-au inteles pentru ca schimbul sa aiba loc luni, la Hunedoara. La telefon, Calin Ciota a solicitat o intalnire prealabila la o benzinarie din municipiul de pe Cerna, unde a cerut sa vada jumatate din suma convenita, bani pe care i-a verificat atent sa nu fie marcati. Multumit de ce a gasit, a cerut o alta intalnire, in cursul serii, pe o strada din oras, in apropierea domiciliului sau situat intr-un cartier marginas.

Retinere cu peripetii
La locul tranzactiei, domiciliul lui Calin Ciota, acesta le-a aratat politistilor sub acoperire bratara de aur dacica, aflata intr-o punga de plastic. Moment in care oamenii legii s-au legitimat. Speriat, hunedoreanul a rupt-o la fuga pe unde a apucat. Nu stia ca strada e impanzita cu politisti imbracati civil. Pentru a-l imobiliza, oamenii legii l-au lovit in cap cu o sticla, dar nici asta nu l-a oprit pe Ciota. In cele din urma a fost imobilizat in curtea unui vecin, Vasile Cont, care privea stupefiat cum Calin Ciota, plin de sange si cu capul spart, este imobilizat si i se pun catusele la maini. „L-am vazut asezat jos, cu picioarele intinse, cu mainile la spate, cu capul rezemat de perete, cu o compresa la cap in dreptul ranii care i-a fost provocata nu stiu in ce imprejurari, pentru ca nu am vazut. Probabil ca s-a refugiat aici, cautand un loc de scapare de organele de urmarire.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.