Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat ieri verdictul in cazul sirianului judecat pentru implicare in rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad: 20 de ani de puscarie si daune de 6 milioane de euro. In replica, fugarul Omar Hayssam acuza justitia
Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat ieri verdictul in cazul sirianului judecat pentru implicare in rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad: 20 de ani de puscarie si daune de 6 milioane de euro. In replica, fugarul Omar Hayssam acuza justitia romana si ameninta ca va spune el cine sunt adevaratii vinovati.

Presedintele completului care a judecat cazul Omar Hayssam, judecatoarea Sofica Dumitrascu, a pronuntat ieri verdictul. Instanta l-a gasit vinovat pe sirian de complicitate la rapirea din Bagdad a jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.


PEDEAPSA CEA MAI GREA. Pentru aceasta fapta pedeapsa aplicata este de 20 de ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de 10 ani dupa executarea pedepsei. Pentru fapta prevazuta de articolul 35 din Legea 535/2004, respectiv "fapta de a se asocia sau de a initia constituirea unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism, ori aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unei astfel de asocieri", Omar Hayssam a primit o pedeapsa de 15 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de 10 ani. Potrivit legii, CAB a dispus ca sirianul sa execute pedeapsa cea mai grea, din care se scad cele 11 luni petrecute de Omar Hayssam in arestul preventiv.

Cu alte cuvinte, sirianul ar mai avea de executat in puscarie 19 ani si o luna, dupa care, vreme de 10 ani, el nu ar avea dreptul de a alege si de a fi ales si nici dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat. Deocamdata insa, Omar Hayssam nu se da prins, desi teoretic el este urmarit international in toate cele 186 de state afiliate OIPC Interpol.


BANII. Instanta a mai dispus ca Omar Hayssam sa achite contravaloarea in lei a sumei de 30.000 de dolari SUA, considerati in categoria "bunurilor date pentru a determina savarsirea unei fapte sau pentru a rasplati pe faptuitor", pentru care legea prevede confiscarea speciala. Cheltuielile de judecata pe care trebuie sa le plateasca sirianul au fost stabilite la suma de 700.000 de lei. Latura civila a cauzei a fost solutionata prin obligarea condamnatului la plata de daune morale: cate doua milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalisti. In vederea recuperarii acestor bani, instanta a dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile condamnatului, dar si pe ale sotiei, Adela Omar. Verdictul poate fi atacat cu recurs, caz in care este chemata sa se pronunte Inalta Curte de Casatie si Justitie. La pronuntarea instantei nu a participat nici unul dintre membrii familiei sirianului.


REACTII. "Nu e importanta pentru mine aceasta condamnare, cat este important ca opinia publica din Romania sa afle realitatea. Pot sa ma astept ca decizia de la Curtea Suprema sa fie si de 25 de ani. Pentru mine nu conteaza. O sa-mi fac apararea in limita legii. Voi demonstra opiniei publice ca ceea ce spun e mai real si mai credibil decat ce spun autoritatile. Nu ma surprinde atitudinea judecatoarei si, de aceea, nu am depus la dosar toate actele pentru aparare", a spus Hayssam, pentru postul de televiziune Antena 3. Acesta o acuza pe judecatoarea Sofica Dumitrascu ca ar fi fost reintrodusa in magistratura special pentru instrumentarea dosarului lui si ca decizia prin care l-a pus in libertate nu i-a apartinut ei. "In Romania ori exista o structura care sperie mediul politic si civil, ori a pus cineva o banda neagra la ochii acestui popor", a spus Hayssam, precizand ca, de fiecare data cand incearca sa contacteze persoane din tara, acestea sunt reticente. In cel mai scurt timp va spune adevarul despre adevaratii rapitori: "O sa spun. Va garantez ca voi spune in scurt timp".  Adela Omar: Copiii, garantia tacerii sotului meu?Sotia sirianului condamnat pentru rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad, Adela Omar (foto), a reactionat ieri, criticand justitia romana. "Este o hotarare nedreapta. Vom face recurs si sper ca sotul meu va reusi sa dovedeasca faptul ca e nevinovat. Dar, dupa cum a decurs procesul inca de la arestare, eu nu cred ca ne vom gasi dreptatea aici, in Romania", ne-a declarat Adela Omar. Ea a precizat ca sotul sau ar fi un "tap ispasitor" in toata aceasta poveste: "La fiecare schimbare de putere este cineva sacrificat. De data aceasta, dupa alegerile din 2004, a fost sotul meu sacrificatul". Adela Omar si-a exprimat si nemultumirea fata de imposibilitatea de a pleca in Liban cu copiii sai. "Pana acum am tot avut sperante sa plec cu copiii, dar acum de ce s-a intors Autoritatea Tutelara sa faca recurs? Ce, stie statul roman unde le este mai bine copiilor mei? Sau, de fapt, copiii mei sunt opriti aici ca o garantie a tacerii sotului meu?!", ne-a declarat sotia lui Hayssam. Despre despagubirile catre jurnalisti, Adela Omar a spus ca nu stie daca bunurile familiei valoreaza sase milioane de euro: "Nici nu stiu ce bunuri si valori mai avem si ce nu, asa ca nu stiu daca ne-ar ajunge sa platim. Dar n-avem de ce sa platim, pentru ca sotul meu este nevinovat!".
  Munaf si Omar, dosare controversateVerdictul dat azi in cazul Omar Hayssam este cel putin curios, daca il analizam prin prisma modului in care s-au constituit dosarele celor doi acuzati in povestea rapirii din Irak: siriano-romanul Omar Hayssam si irakiano-americanul Mohammad Munaf. ici unul dintre cei doi acuzati nu a avut parte de proceduri firesti in procesele care le-au fost intentate, intre timp, Omar Hayssam reusind sa plece din Romania, deci iesind din peisaj si complicand situatia.


PROCES RAPID. Mohammad Munaf a fost condamnat la moarte in Irak, pentru aceeasi acuzatie - initiere, constituire si sprijinirea unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism - in urma unei sedinte de judecata care a durat mai putin de o ora si jumatate. In tot acest timp, potrivit avocatului american al lui Munaf, Jonathan Hafetz, judecatorul nu a tinut cont de declaratiile martorilor acuzarii si nici de cele ale lui Munaf. In timpul procesului, in sala s-au prezentat doi militari americani care au purtat o scurta discutie cu judecatorul de sedinta, in urma careia magistratul a decis condamnarea la moarte a lui Munaf.


CINE E PIRONE? Unul dintre ofiteri, locotenentul Robert Pirone, avocat la biroul de legatura cu Tribunalul Penal Central irakian din Bagdad. Acesta a afirmat ca a participat la procesul lui Munaf pentru a formula plangerea oficiala din partea Ambasadei Romaniei la Bagdad, fapt infirmat de autoritatile romane (Ministerul Justitiei si Ministerul de Externe). Prezenta lui Pirone in fata instantei irakiene este extrem de controversata, cu atat mai mult cu cat ea este citata si intr-un alt caz de rapire din Irak.


DEPOZITIE REFUZATA. Canadianul James Loney, rapit in Irak la 26 noiembrie 2005, la Bagdad, impreuna cu alti membri ai unei delegatii a Christian Peacemaker Team, a fost tinut in captivitate pret de patru luni. Cu toate acestea, el refuza sa depuna marturie impotriva rapitorilor sai. Si explica aceasta decizie prin faptul ca in Irak justitia nu este tocmai aducatoare de dreptate, verdictele dandu-se de multe ori fara ca acuzatul sa aiba parte de aparare, folosind tortura pentru a obtine marturii si, mai ales, pentru ca in aceasta tara este in vigoare pedeapsa cu moartea. Aceasta pedeapsa ii paste si pe rapitorii sai. Exact ca in cazul rapirii ziaristilor romani si al acuzatului Mohammad Munaf, care sustine ca a fost amenintat, pentru a da declaratii care sa-l incrimineze pe Omar Hayssam si pe el insusi in acest dosar. Munaf are deja un verdict de pedeapsa cu moartea pronuntat de instantele irakiene.


ACELASI AMERICAN. Cazul lui este citat de insusi canadianul Loney, intr-o scrisoare deschisa in care acesta isi explica refuzul de a depune marturie. "Potrivit avocatului irakian al lui Munaf, Badie Arrief Izzat, la proces au participat doi ofiteri americani. Judecatorul era pe punctul de a respinge cauza, pentru ca nu existau probe care s-o sustina. Locotenentul Robert Pirone a declarat Curtii ca a fost autorizat de Guvernul Romaniei sa depuna o plangere in numele victimelor rapirii. Celalalt ofiter american, un general, a insistat asupra faptului ca Munaf este vinovat si ar trebui condamnat la moarte. (...) Pirone este acelasi ofiter de legatura care s-a ocupat si de dosarul rapitorilor nostri. Un raport clasificat al Pentagonului sustine ca . Sau fata de puternicul ocupant, se pare. Am informat recent (martie 2007 - n.r) instanta canadiana ca nu voi depune marturie".


RASCUMPARARE. Conform declaratiei lui Robert Pirone in fata Tribunalului Central irakian, din 12.10.2006, acesta ar fi avut cunostinta despre faptul ca, in schimbul eliberarii jurnalistilor romani, s-a platit o rascumparare, "respectiv o suma de bani". De notat ca, oficial, operatiunea de eliberare a jurnalistilor romani rapiti in Irak a fost un succes al serviciilor secrete romane, care a implicat "deplasarea a foarte multi ofiteri, cumpararea a multor informatii, deplasarea multor mijloace".


"OPERATIUNE SCUMPA". In concluzie, preciza presedintele Traian Basescu la data de 6 iunie 2005, "o operatiune scumpa, dar nu cred ca poate fi comparata cu viata unui om". Intrebat, atunci, ce anume s-a dat la schimb pentru eliberarea jurnalistilor romani si a ghidului lor irakiano-american, Mohammad Munaf (stiute fiind variantele oferite de rapitori - retragerea militarilor romani din Irak, 20 de militari romani la schimb cu jurnalistii), presedintele a refuzat sa ofere detalii, raspunzandu-i ziaristei interesate doar:"Doamna, cine stie ce am schimbat, doamna?"


MAI AVEM DE ASTEPTAT. Adevarul despre rapirea din Irak este departe de noi, dar nici sperante prea mari ca-l vom afla nu avem, atat timp cat, de la bun inceput, am aflat de la presedintele tarii ca vom avea nevoie de 50 de ani pentru a ajunge la el. Au trecut doar doi, iar procesele lui Omar Hayssam si Mohammad Munaf nu au adus decat mai multa ceata si confuzie decat aveam la inceputul "crizei ostaticilor". Nu suntem singurii in aceasta situatie. Nici francezii, nici italienii, care au trecut prin situatii similare, nu sunt foarte lamuriti in privinta conditiilor in care le-au fost rapiti niste cetateni in Irak si mai ales a conditiilor in care acestia au fost eliberati. Nu de putine ori s-a vorbit despre plata unor sume imense de bani, despre milioane de dolari, rascumparare. Daca a fost sau nu o rascumparare in cazul rapirilor, nu vom afla, poate, niciodata.


ARESTATII DIN IRAK. Ce ar trebui, insa, sa aflam, ar fi date despre persoanele arestate in Irak in legatura cu dosarul rapirii jurnalistilor romani. Au fost operate arestari, dupa cum insusi presedintele Traian Basescu afirma, din primul grup de rapitori, dar ulterior am aflat ca s-au operat arestari si din randul celui de-al doilea si, de altfel, celui mai serios grup de rapitori. Unul dintre avocatii romani ai lui Omar Hayssam, Ion Cazacu, afirma, de curand, intr-o emisiune la Antena3, ca in Irak se instrumenteaza un dosar cu adevaratii rapitori si ca exista cateva declaratii in acest sens.


IESIREA LA RAMPA. Omar Hayssam a pastrat tacerea din momentul eliberarii sale din arestul de la Rahova si, ulterior, dupa plecarea sa din tara, el intervenind telefonic intr-o emisiune la Antena3 in urma cu doua saptamani. Avocatul sau a explicat ca Omar a spus ca, de la plecarea din Romania, nu a facut nici un fel de interventie publica, tocmai pentru ca a dorit sa se judece, in Romania, in fata instantelor si nu prin presa sau prin televiziune. Ceea ce clientul sau considera ca nu s-a intamplat. Omar Hayssam a propus, prin intermediul avocatului, fie o comisie rogatorie cu statele cu care Romania are tratate de asistenta, cu statele arabe cu care are tratate de asistenta juridica internationala, ba chiar s-a oferit sa mearga la orice consulat din tarile arabe, consulat roman din tarile arabe sa dea o declaratie. Cu o singura conditie: sa-i fie anulat mandatul de arestare pentru o perioada, timp in care sa faca acele declaratii in libertate, pentru ca la acest moment el se afla intr-un loc in care nu are libertate de miscare. "Eu acum o spun: stau intr-un cartier (in Beirut - dupa cum a afirmat initial - n.r) din care ies foarte greu. Nu sunt liber sa circul. Cum pot eu sa ma prezint in fata unei autoritati oficiale, sa dau o declaratie in acest sens, avand un mandat de arestare international care ma pazeste la fiecare colt? Cum pot sa fac eu treaba asta? O rog pe doamna judecatoare sa-l audieze pe Munaf". Acestea au fost vorbele lui Omar Hayssam, in emisiunea Antenei3, din seara zilei de 31 mai. Ieri, in primul interviu acordat Antenei3, imediat dupa anuntarea verdictului, Omar Hayssam nu a mai confirmat ca s-ar afla in Liban. El s-a marginit sa afirme ca se afla "unde ii e bine", adaugand ca serviciile secrete l-or fi cautat, dar nu l-au gasit. Marina Constantinoiu

Avocata Draghici isi asuma vina verdictuluiVerdictul din cazul Omar Hayssam a starnit un val de declaratii, pornind de la acuzatul insusi si sfarsind cu jurnalistii rapiti. O declaratie aparte, care merita atentie, este cea a avocatei Alice Draghici a lui Omar Hayssam.

RECURS. Aceasta a anuntat ca va ataca cu recurs decizia Curtii de Apel Bucuresti care l-a condamnat pe omul de afaceri siriano-roman la 20 de ani de inchisoare in cauza rapirii celor trei jurnalisti romani si a ghidului lor irakiano-american, la Bagdad. Contextul in care a facut acest anunt este unul interesant, doamna Draghici afirmand ca isi reproseaza modul in care a organizat apararea in acest dosar. "Nu stiu ce sa spun. Cred ca nu mi-am organizat suficient de bine apararea. Imi reprosez solutia, in mare parte. Cred ca, pe langa lipsa de probe si niste chestiuni de fond, nu am fost la inaltimea dosarului. Voi declara recursul, mai departe nici eu nu stiu ce se va intampla, dar cred ca este intr-o oarecare masura vina mea si inseamna ca, in primul rand, prestatia mea nu a fost la inaltimea dosarului. Decizia nu am cum sa o comentez", a declarat aceasta pentru Rompres.

ARESTAREA. Omar Hayssam a fost arestat in 5 aprilie 2005 de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar decat cel al rapirii jurnalistilor. Pe 27 aprilie 2006, Hayssam a parasit Penitenciarul Rahova, unde a fost detinut timp de un an si trei saptamani. Eliberarea sirianului a avut la baza acte medicale care demonstrau ca sufera de cancer, dar si o adeverinta emisa de un medic al inchisorii. Curtea de Apel Bucuresti a admis propunerea procurorilor de revocare a mandatului de arestare preventiva si de inlocuire cu interdictia de a parasi tara.

SANATATEA. Avocatii apararii au cerut in repetate randuri eliberarea omului de afaceri romano-sirian, argumentand ca acesta doreste sa-si petreaca ultimele luni de viata alaturi de familie si pentru a putea fi tratat intr-o clinica de specialitate.
In urmatoarea perioada, Omar Hayssam a lipsit la mai multe termene fixate de judecatori, invocand ca nu se poate deplasa, deoarece urmeaza un tratament impotriva cancerului de colon.

ADIO INCULPAT! La mijlocul lui iulie, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis reincarcerarea omului de afaceri sirian pe motiv ca tergiverseaza actul de justitie si se sustrage judecatii, eliberand un nou mandat de arestare pe numele acestuia. Omar Hayssam dispare insa, fiind dat in urmarire generala pe 19 iulie 2006 si pe 21 iulie, cand se constata cu certitudine ca el nu mai este in Romania - in urmarire internationala, mandatul fiind transmis in toate cele 186 de state afiliate OIPC INTERPOL.Marina Constantinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.