Activitatea comisiilor locale si judetene pentru restituirea proprietatii pare incremenita. La Constanta, desi au avut loc,  nu s-a mai pomenit nimic despre intalniri ale membrilor comisiei judetene prim mana carora trece validarea hotararilor v
Activitatea comisiilor locale si judetene pentru restituirea proprietatii pare incremenita. La Constanta, desi au avut loc, nu s-a mai pomenit nimic despre intalniri ale membrilor comisiei judetene prim mana carora trece validarea hotararilor venite de la forurile locale care au ca sarcina punerea in aplicare a legilor proprietatii. Nemultumirile oamenilor, legate de ritmul mult prea lent in care se rezolva problema retrocedarilor, a ajuns pana la urechile mai-marilor tarii. Recent, chiar premierul Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca nu este multumit de felul in care decurg treburile prin judete. Nu este de mirare o astfel de atitudine din moment ce, numai la nivelul judetului Constanta, nu s-a reusit, inca, rezolvarea problemelor legate de terenuri si imobile. Reconstituirea proprietatilor macina rabdarea beneficiarilor si le da batai de cap administratiilor locale care nu mai stiu pe unde sa mai scoata camasa.
Motivatia potrivit careia nu mai exista suprafete care sa poata fi retrocedate a fost pumnul pe care autoritatile l-au bagat in gura fostilor proprietari. Nimeni nu pomeneste insa de suprafetele cedate pe vremea social-democratilor din partimoniul statului. In schimb, fostilor proprietari, pe terenurile carora s-au infiintat plantatii de pomi fructiferi si vita de vie, li se cer documente peste documente care sa faca dovada fostelor amplasamente. Paradoxul consta in faptul ca autoritatile stiu ca nu exista decat un anumit tip de inscrisuri care ar trebui luate in considerare. Oamenii sunt pusi pe drumuri, desi se cunoaste ca, in afara de hartile fostelor ceapeuri, nu exista alte acte prin care sa dovedeasca ca au detinut terenuri in zonele de pe care societati "cu trecere" desfasoara activitati economice prospere si nu au interesul sa cedeze nici macar o palma de teren. La fel se intampla si cu terenurile de pe Grindul Chituc, situatie ce va fi evaluata, conform zvonurilor, de o echipa a Corpului de control al primului ministru. Poate asa itele se vor descurca, disensiunile dintre primariile din zona vor disparea iar legile proprietatii, in sfarsit, se vor aplica in asa fel incat cetatenii sa fie repusi in drepturi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.