PSD a cumparat ilegal bunavointa bisericii, dar si aceasta s-a lasat cumparata, acceptand paduri extrem de valoroase in zona turistica Moroieni (Dambovita), desi stia ca nu i se cuvin. Arhiepiscopia Targovistei a fost improprietarita cu 30 de hectare
PSD a cumparat ilegal bunavointa bisericii, dar si aceasta s-a lasat cumparata, acceptand paduri extrem de valoroase in zona turistica Moroieni (Dambovita), desi stia ca nu i se cuvin. Arhiepiscopia Targovistei a fost improprietarita cu 30 de hectare, Manastirea Cota 1000 cu 19 ha, Manastirea Pestera cu 23 de ha, iar Manastirea Runcu cu 15 ha. In total 87 hectare de padure pentru lacasurile de cult din Dambovita.
un raport intocmit de corpul de control al Romsilva, care face obiectul unui dosar al DNA, scoate la iveala o serie de retrocedari ilegale la o serie de biserici si manastiri in judetul Dambovita, in perioada 2001-2005. Anchetatorii au inceput deja urmarirea penala impotriva fostului director al Directiei Silvice Targoviste, Costel Preda, si sunt in vizorul acestora deputatii Ion Dumitru (fost director al Romsilva) si Sanda Victor (fost prefect de Dambovita), dar si subprefectul Antonel Jijie (fost secretar Prefectura). Surse din cadrul Romsilva ne-au declarat ca o serie de lacasuri de cult au fost improprietarite "fara acte, fara sa se tina cont de legile proprietatii". Punerea in posesie s-a facut prin amendamente, "un fel de acte aditionale la legile proprietatii, dar care nu sunt prevazute la nici un articol de lege". Amendamentele nu au trecut prin comisia judeteana, ele fiind semnate doar de prefect, secretarul prefecturii si directorul de cadastru. Totodata, manastirile au primit terenuri forestiere prin transferuri, pe baza unor acte de punere in posesie ilegale, ne-au declarat surse din DNA. Astfel, Arhiepiscopia Targovistei a primit 30 de ha in zona Moroieni, pe baza unui transfer de la Targoviste. In baza legilor proprietatii (Legea 18/1991 si Legea 10/2000), Arhiepiscopia avea dreptul doar la 10 ha in Targoviste, si nicidecum in zona turistica Moroieni, cu paduri de mare valoare. Tot in zona Moroieni, Manastirea Cota 1000 a primit 19 ha, Manastirea Pestera 23 de ha, iar Manastirea Runcu 15 ha.

Un miliard de la Romsilva pentru calugarii din Nucet
In plina campanie electorala, in 2004, Manastirea Nucet a primit 1 miliard de lei sponsorizare din partea Romsilva. Raportul Romsilva incrimineaza ilegalitatea donatiei in bani fata de aceasta manastire, care n-ar fi avut loc in baza unor acte legale, banii nefiind prevazuti pentru asemenea sponsorizare. Un rol important in acest demers l-ar fi avut deputatul PSD Ion Stan, originar din Nucet, ne-au mai spus sursele citate. Ion Stan a negat implicarea sa in aceasta donatie.
"Dumnezeul" Romsilva, Ion Dumitru, si prietenii lui s-au gandit sa "doneze" 10 hectare din padurile statului si Consiliului judetean Dambovita. "S-a folosit aceeasi metoda: retrocedare prin amendament, apoi transferul celor 10 hectare de la Targoviste intr-un lot foarte valoros in zona turistica, Moroieni", sustin surse din DNA.

Domeniul de vanatoare Iuda, pe mana oamenilor lui Nastase
Ion Dumitru si Costel Preda s-au ocupat indeaproape si de vanatorile "la varf" ale PSD. Un invitat de onoare al vanatorilor de partid era Adrian Nastase. Asa ca cei doi s-au gandit ca ar fi potrivit sa devina proprietari ai unor paduri bogate in vanat. In urma unor manevre ilegale Ion Dumitru si Costel Preda au devenit "cumparatori de buna-credinta" ai padurii Iuda (judetul Dambovita), locul preferat de Nastase pentru vanatoarea de porci mistreti. Actul de punere in posesie pentru padurea Iuda s-a facut pe numele lui Gheorghe Enache din Aninoasa. Acesta avea dreptul la 6 hectare de padure in localitatea sa de bastina, dar pamantul i-a fost transferat la Iuda. Lui Enache i s-a aprobat initial retrocedarea unui teren fara valoare pe malul raului Ialomita. Ulterior, intermediarii lui Preda i-au propus lui Enache varianta ca terenul sa-i fie transferat la Iuda, insa numai cu conditia sa-l vanda. Cumparatorul intermediar a fost Elisabeta Nistor, iar ea i-a vandut imediat padurea Iuda lui Costel Preda.
Dumitru si Preda au mai cumparat alte 3 hectare tot in padurea Iuda de la Gabriel Popescu. Fondul de vanatoare Iuda (impreuna cu cabana situata in mijlocul acestei paduri) a fost concesionat Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi "Capriorul" (Timis). In raportul Romsilva din 2005 se arata ca aceasta asociatie de vanatori, prin intermediul lui Vasile Carpinisan, a vandut Directiei Silvice Targoviste, condusa pe atunci de Costel Preda, o masina de teren tip Mercedes la mana a doua cu 94.500 euro. Pretul, se arata in raport, este extrem de mare, tinand cont de faptul ca existau oferte mai bune din partea altor firme.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.