Shimon Peres, membru al formatiunii politice Kadima, a fost confirmat in functia de presedinte al Israelului, cu 86 de voturi, din totalul de 120, in cursul celui de-al doilea tur de scrutin desfasurat in Knesset - Legislativul de la Ierusalim. Vic
Shimon Peres, membru al formatiunii politice Kadima, a fost confirmat in functia de presedinte al Israelului, cu 86 de voturi, din totalul de 120, in cursul celui de-al doilea tur de scrutin desfasurat in Knesset - Legislativul de la Ierusalim. Victoria fara dubiu a lui Peres a fost posibila datorita faptului ca principalii sai contracandidati s-au retras din cursa dupa primul tur de scrutin. Astfel, Reuven Rivlin (Likud) si Collette Avital (Partidul Muncii), ce obtinusera 37, respectiv 21 de voturi, la primul tur de scrutin si-au retras candidatura, dupa ce Peres obtinuse 58 de voturi, devenind evident ca nu mai poate fi invins. Pentru a deveni presedinte, Peres avea nevoie de 61 de voturi din totalul de 120.   PREMIUL NOBEL. Alegerile prezidentiale au loc in contextul in care mandatul de sapte ani al actualului presedinte, Moshe Katsav, suspendat din functie la sfarsitul lui ianuarie, expira in iulie. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace si fost premier, Peres se bucura de prestigiu international si de increderea populatiei pentru a ocupa aceasta functie pur simbolica. El s-a declarat pregatit sa aduca o "ultima contributie" statului evreu, dupa o cariera politica iesita din comun.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.