De mai bine de trei luni, sudul Romaniei a fost inundat de milioane de litri de bere bulgareasca la pret de dumping pentru concurenta autohtona. Pagubele inregistrate de producatorii romani sunt substantiale. Comerciantii care au trecut zilnic peste
De mai bine de trei luni, sudul Romaniei a fost inundat de milioane de litri de bere bulgareasca la pret de dumping pentru concurenta autohtona. Pagubele inregistrate de producatorii romani sunt substantiale. Comerciantii care au trecut zilnic peste Dunare chiar si cate patru tiruri de bere Boliarka nu au platit la Fisc accizele si TVA aferenta. In acest mod berea bulgareasca a fost scoasa la comercializare la preturi mult mai mici decat cea a producatorilor romani. "Nu mai putem face fata, este concurenta neloiala", ne-a declarat unul dintre berarii autohtoni.
Directia Impozite Indirecte din Ministerul Economiei si Finantelor confirma ca neplata accizelor pentru berea Boliarka inseamna evaziune fiscala. La randul lui, Adrian Cucu, comisarul-sef al Garzii Financiare, sustine ca afacerea are si o latura penala, prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale.
Metoda evaziunii "de import" se extinde. In Ardeal au aparut cantitati mari de bere ungureasca vanduta tot fara plata accizelor.

Evaziune la halba bulgareasca

Pagubele inregistrate de producatorii autohtoni sunt uriase. Comerciantii romani care au trecut zilnic peste Dunare chiar si 4 tiruri de bere Boliarka nu au platit accizele si TVA aferenta. In acest mod, berea bulgareasca a fost scoasa la comercializare la preturi mult mai mici decat cele ale producatorilor romani. "Nu putem face fata, este concurenta neloiala", ne-a declarat unul dintre acestia.
"Din estimarile noastre, au intrat in Romania cateva zeci de mii de hectolitri de bere Boliarka produsa la Veliko Trnovo, poate chiar 100.000. Este un fenomen care trebuie stopat, nu doar din cauza concurentei neloiale, dar si din cauza evaziunii fiscale promovate de distribuitorii acestei marci de bere prin neplata accizelor", ne-a declarat Vifor Versescu, secretarul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania. Pana in prezent, nu exista nici un indiciu care sa incrimineze producatorul, vinovati sunt comerciantii romani care nu au respectat legislatia financiar-fiscala.

Comisarul general al Garzii Financiare confirma infractiunea
"Este categoric evaziune fiscala, deoarece nu este platita acciza. Am instrumentat pana acum cazul unui astfel de comerciant care a importat cel putin 7.000 de hectolitri in perioada aprilie-mai. Am constatat ca este evaziune fiscala. Cazul a ajuns si la ANAF. In opinia mea, are si o latura penala, deoarece este caz de sustragere de la plata obligatiilor fiscale.
Nu stiu si nici nu ma intereseaza daca s-a platit sau nu acciza in Bulgaria. In momentul in care berea a fost introdusa in consum in Romania, trebuie platite accizele in Romania. Este infractiune de evaziune. In cateva zile, voi face cazul public." Mihai Hura, director general adjunct al Directiei Legislatie Impozite Indirecte din cadrul Ministerului Finantelor, ne-a confirmat, la randul lui, ca este vorba de un caz de neplata a obligatiilor fiscale. "Odata intrata berea pe teritoriul Romaniei, este obligatorie plata accizelor. Daca nu sunt platite, este clar, e evaziune fiscala!", spune Hura.
Prejudiciu de sute de mii de euro
Accizele la bere in Romania sunt de 0,748 euro/grad Plato/hectolitru. Berea bulgareasca adusa in Romania are cam 10 grade Plato, spun specialistii (gradele Plato exprima concentratia de zahar din mustul de fermentare). La 100.000 de hectolitri rezulta, estimativ, o evaziune de 900.000 de euro (acciza si TVA aferenta). "In functie de volumul de bere vanduta fara taxe in Romania, avem cu siguranta o evaziune de sute de mii de euro", ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.

Boliarka a intrat si in Bucuresti
Berea bulgareasca a fost vanduta practic in toate judetele din sudul tarii, Giurgiu, Teleorman, Olt, Gorj, Dolj, Mehedinti. Dintre distribuitori, a fost cercetata pana in prezent doar societatea Commod Stil Impex din Rosiori, singura dovedita pana in prezent ca a importat bere din Bulgaria. "Sunt convins ca sunt mai multe cazuri, am informatii ca au mai incercat si altii afacerea", sustine secretarul general al Patronatului Berarilor.
Fenomenul este in continua extindere. Deja berea se poate gasi si in Bucuresti, cu precadere in sectoarele 5 si 6. "Avem cata bere Boliarka doriti, la 2,5 litri, la un litru sau la jumatate. Va astept la depozit", ne-a spus reprezentantul firmei din Bucuresti. Ne daduseram drept proprietarii unui chiosc din Balta Alba.

>> In Ardeal se vinde bere ungureasca fara accize

Fenomenul nu este singular. Comisarul general Adrian Cucu ne-a confirmat ca are in vedere sa extinda controlul si in Ardeal: "Exista informatii despre astfel de practici si pe granita de vest..." Surse din cadrul Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala ne-au confirmat ca Daniel Chitoiu, presedintele ANAF, a fost deja instiintat despre aparitia in cantitati masive in judetele Arad, Timis si Caras-Severin a unui sortiment de bere ungureasca, ambalat in sticle PET si comercializat in aceleasi conditii: fara plata accizelor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.