>> Anuntarea orei exacte se face in orasul aradean Nadlac intr-un mod unic in tara, cu ajutorul a patru gornasi, dupa un obicei care dateaza din anul 1822

In orasul aradean Nadlac, toti locuitorii stiu cine da ora exacta. Este vorba de pat
>> Anuntarea orei exacte se face in orasul aradean Nadlac intr-un mod unic in tara, cu ajutorul a patru gornasi, dupa un obicei care dateaza din anul 1822

In orasul aradean Nadlac, toti locuitorii stiu cine da ora exacta. Este vorba de patru gornasi care tin vie o traditie din prima jumatate a secolului al XIX-lea.
Cei patru se folosesc de doua goarne, una cu timbru mai subtire, care anunta ora din 15 in 15 minute, iar alta cu un timbru mai grav care anunta ora exacta la fiecare 60 de minute. Pentru a se face auziti in tot orasul, gornistii se urca in turnul Bisericii evanghelice, cu o inaltime de 54 de metri.
Potrivit primarului orasului Nadlac, Vasile Ciceac, anuntarea orei cu ajutorul goarnei a fost intrerupta in perioada comunismului. "In anul 1822, a fost finalizata constructia turnului bisericii. De atunci, comunitatea slovaca impreuna cu parohia evanghelica au hotarat sa se anunte ora exacta cu o goarna. Decizia anuntarii orei cu goarna s-a luat pentru ca ceasul era considerat un obiect de lux si foarte putini oameni isi permiteau sa-si achizitioneze un orologiu. Cativa ani mai tarziu, anuntarea orei exacte din turnul bisericii a fost o adevarata binecuvantare pentru navetisti, care stiau cand sa se duca la gara sau la statia de autobuz", a spus Vasile Ciceac.
In anul 1970, persoana care anunta ora exacta a fost concediata, iar de atunci nu a mai fost angajat nimeni timp de mai multe decenii. Din anul 2004 insa, nadlacanii aud, din nou, zi de zi, de la ora 6.00 dimineata pana la ora 22.00 seara, goarnele care anunta ora exacta. Turnul bisericii este dotat cu televizor, un aparat de radio si mijloace de semnalizare acustica si luminoasa.
Obiceiul este unic in tara. Pe vremuri cei din turn aveau ca sarcina, pe langa anuntarea orei exacte, sa observe si sa anunte si izbucnirea incendiilor dar si sa supravegheze fasia care desparte Romania de Ungaria. In trecut, gornasii erau dotati si cu un steag negru cu care semnalizau prezenta focului. Acum ei se folosesc de sirene moderne. Pentru a fi angajati, gornasii de la Nadlac au fost nevoiti sa treaca prin examene severe. "In primul rand, candidatii au fost testati din punct de vedere psihic si fizic. Proba de suflat in goarna au dat-o dupa ce au urcat si coborat cele 150 de trepte care duc in turnul bisericii. O alta proba a fost observarea unui cauciuc aprins si postat in diferite locuri din Nadlac. Cei care au dovedit capacitati fizice si spirit de observatie au fost angajati. Pentru munca prestata, gornasii sunt platiti cu 500 lei, lunar", a precizat primarul Ciceac. Unul dintre cei patru gornasi de la Nadlac a spus ca munca pe care o face nu e deloc usoara.
Mihai Lavrinecz a afirmat ca sunt zile in care urca cele 150 de trepte si de cate 5 ori.

TRADITIE

Cele doua goarne cu care se anunta acum ora exacta la Nadlac au fost fabricate, la comanda speciala a Primariei, intr-un atelier din Timisoara. Goarnele vechi, pe care slovacii le numesc trube, sunt pastrate, la loc de cinste, intr-una dintre vitrinele bisericii. Gornasii din Nadlac sunt reprezentati si pe stema orasului, fiind considerati un reper important atat in trecutul cat si in prezentul localitatii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.