Fostii proprietari de imobile nationalizate ar putea primi primele despagubiri in bani, in loc de actiuni la Fondul Proprietatea, in ultimul trimestru al acestui an, valoarea estimata fiind de 10-20 milioane euro, a declarat astazi, ministrul Economi
Fostii proprietari de imobile nationalizate ar putea primi primele despagubiri in bani, in loc de actiuni la Fondul Proprietatea, in ultimul trimestru al acestui an, valoarea estimata fiind de 10-20 milioane euro, a declarat astazi, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de Rompres.

El a aratat ca proiectul de ordonanta privind despagubirile in bani, care urmeaza sa fie discutat cu grupurile parlamentare si prezentat ulterior Guvernului, prevede un nivel maxim al despagubirilor in bani de 500.000 de lei, platibili in transe anuale de cel mult 100.000 de lei. Potrivit proiectului, optiunea este exlusa in cazul titlurilor de peste 500.000 lei emise pentru mai multi mostenitori.

Documentul introduce termenul de "titluri de plata", adica certificate emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) ce incorporeaza drepturile persoanei despagubite de a primi in numerar, timp de cinci an,i o suma de maxim de 100.000 lei platibili in transe anuale, din suma totala de 500.000 de lei, chiar daca valoarea titlurilor de despagubire depaseste aceasta suma.

In cadrul proiectului de ordonanta sunt mentionate mai multe variante pentru valorificarea titlurilor de despagubire primite de cei indreptatiti.

Plata in numerar reprezinta o optiune a beneficiarului despagubirilor, dar pentru sumele mai mari de 500.000 de lei diferenta se acopera exclusiv prin actiuni la Fondul Proprietatea.

In cazul titlurilor emise pe numele mai multor persoane, plata in numerar poate fi solicitata doar in cazul despagubirilor mai mici de 500.000 de lei si cu acordul tuturor beneficiarilor. Pentru titlurile de despagubire de peste 500.000 de lei emise pentru mai multe persoane nu se accepta plata in numerar.

Sursele de finantare a despagubirilor in numerar vor fi asigurate din sumele incasate din vanzarea actiunilor pe care Ministerul Economiei si Finantelor le detine la Fondul Proprietatea, precum si din dividendele aferente participatiilor detinute la Fond, iar in completare vor putea fi alocate sume de la bugetul de stat si/sau Fondul National de Dezvoltare.

In termen de doua luni de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta vor trebui emise norme metodologice prin care va fi reglementata modalitatea de acordare a titlurilor de plata si a titlurilor de conversie, precum si procedura de valorificare la scadenta a acestor titluri.

Titlurile de despagubire sunt certificate emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in numele si pe seama statului, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman, corespunzator despagubirilor acordate si care urmeaza sa fie valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra titluri de plata.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor emite titluri de conversie, in numele si pe seama statului, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului, si care urmeaza sa fie valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fond.

Dupa emiterea titlurilor de despagubire, ANRP poate emite, pe baza acestora si a optiunilor persoanelor indreptatite, un titlu de conversie si/sau un titlu de plata.

Titlul de conversie va fi inaintat Depozitarului Central in termen de 30 de zile calendaristice calculate de la data emiterii, in vederea conversiei in actiuni, iar titlurile de plata vor fi remise Directiei pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar in vederea efectuarii operatiunilor de plata.

In toate cazurile, depozitarul central al actiunilor Fondului Proprietatea va inregistra transferul actiunilor din contul Ministerului Finantelor Publice in cel al titularilor titlurilor de despagubire sau al celor de conversie in registrul actionarilor societatii numai in baza si corespunzator instructiunii scrise primite de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.

Depozitarul central aloca si distribuie coduri confidentiale pentru conturile actionarilor Fondului Proprietatea, in conditiile reglementarilor aplicabile si ale contractului incheiat cu Fondul.

Titlurile de despagubire se valorifica in termen de trei ani de la data emiterii, care insa nu expira mai devreme de 12 luni de la prima sedinta de tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea.

In formele anterioare ale proiectelor era mentionata posbilitatea de despagubire in numerar, in limita a 200.000 de euro, fiind avansata si varianta ca despagubirile de mica valoare pentru persoanele indreptatite sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea sa fie achitate exclusiv sub forma de titluri de stat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.