Regulile de eligibilitate a cheltuielilor vor fi aprobate de Guvern, la propunerea finantistilor.  Costurile achizitiilor imobiliare, eligibile daca nu depasesc valoarea de piata a bunurilor.  Romania va primi peste 30 de miliarde de euro.<
Regulile de eligibilitate a cheltuielilor vor fi aprobate de Guvern, la propunerea finantistilor. Costurile achizitiilor imobiliare, eligibile daca nu depasesc valoarea de piata a bunurilor. Romania va primi peste 30 de miliarde de euro.
Costul achizitiei unui teren fara constructii va fi eligibil, in cazul proiectelor finantate de UE, in limita a 10% din valoarea tranzactiei/operatiunii, daca un evaluator independent confirma ca valoarea lui nu depaseste pretul pietei, iar proiectul nu beneficiaza de sprijin financiar european in cadrul altor programe. Aceasta prevedere este stipulata in proiectul hotararii de guvern privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale, elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor. Cu alte cuvinte, beneficiarul terenului se poate bucura de rambursarea unei parti a cheltuielilor efectuate pentru achizitia lui, in functie de restrictia mentionata. In cazuri exceptionale si justificate - cum ar fi achizitia terenului de catre o institutie publica sau in numele acesteia -, procentul de eligibilitate este chiar mai mare, iar beneficiarul poate primi inapoi un procent mai consistent din valoarea bunului imobil achizitionat. Proiectul de act normativ permite si achizitia de imobile deja construite (inclusiv a terenurilor pe care sunt amplasate constructiile), cu sprijinul finantarilor comunitare. Costul de achizitie este eligibil daca: operatiunea nu a primit deja finantare din partea Fondului Social European; imobilul nu a beneficiat de finantari comunitare nerambursabile in ultimii 10 ani (pentru constructie sau reabilitare); costul de achizitie al imobilului este certificat de un evaluator independent autorizat (care sa confirme ca valoarea acestuia nu exceda valoarea de piata si ca imobilul respecta conditiile tehnice prevazute in legislatia nationala).

Facturi cu valoare probatorie
Cei care doresc sa investeasca in terenuri si imobile construite, accesand fonduri UE, trebuie sa indeplineasca, cumulativ, si alte conditii in afara celor descrise mai sus. Astfel, pentru a fi eligibile, cheltuielile trebuie sa fie platite de catre beneficiari in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2007 si 31 decembrie 2015 si sa fie conforme cu prevederile contractului de finantare si cu legislatia nationala si comunitara. Totodata, beneficiarii trebuie sa detina facturi si alte documente contabile cu valoare probatorie, echivalente facturilor, pe baza carora cheltuielile lor sa poata fi auditate si identificate.
Programele operationale in cadrul carora pot fi finantate astfel de proiecte au fost depuse de Romania la Comisia Europeana. Dupa ce ele vor fi aprobate de catre Bruxelles, partea romana va lansa ghidurile de aplicare, in baza carora cei interesati isi pot elabora proiectele pentru care solicita finantare. Pana in 2013, Romania va primi fonduri structurale de peste 30 de miliarde de euro.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.