O bratara de aur dacica, despre care se banuieste ca ar fi una din cele 15 disparute din situl de la Sarmisegetusa, a fost recuperata, la inceputul saptamanii, de la un hunedorean. Politistii de frontiera maramureseni si procurorii DIICOT, au retinu
O bratara de aur dacica, despre care se banuieste ca ar fi una din cele 15 disparute din situl de la Sarmisegetusa, a fost recuperata, la inceputul saptamanii, de la un hunedorean. Politistii de frontiera maramureseni si procurorii DIICOT, au retinut un roman care intentiona sa comercializeze o bratara dacica, sustrasa din situl arheologic Sarmisegetusa-Regia.
Investigatiile au inceput la sfarsitul anului 2006, cand autoritatile au obtinut informatii potrivit carora un cetatean roman, cunoscut membru al lumii interlope, face parte dintr-un grup axat pe traficul cu obiecte din patrimoniul cultural national, provenite din situl arheologic Sarmisegetusa-Regia. Politistii au stabilit, de asemenea, ca suspectul, Calin Ciota (foto), in varsta de 40 de ani, din judetul Hunedoara, cauta, in Ucraina, un cumparator care sa plateasca peste 100.000 de euro pentru o bratara dacica din aur. Procurorii DIICOT si politistii de frontiera au inceput verificarile pentru depistarea hunedoreanului, prin infiltrarea unor investigatori sub acoperire, interceptari telefonice, supravegheri. Pentru a castiga increderea traficantului, politistii de frontiera sub acoperire au organizat mai multe intalniri, in diferite locatii din Romania.
Politistii au fost supusi verificarilor
Prima prezentare a bratarii facuta de catre Ciota s-a realizat in Arad, in februarie 2007, cand, dupa mai multe discutii telefonice, anchetatorii au primit fotografia bratarii, asezata pe un ziar din ziua respectiva. Tot atunci, barbatul a prezentat detalii despre bratara, fiind stabilit si pretul acesteia, in jurul sumei de 110.000 de euro. Potrivit anchetatorilor, operatiunea s-a desfasurat cu dificultate, din cauza faptului ca ofiterii sub acoperire au fost supusi, de infractori, la numeroase teste, acestia incercand sa afle daca potentialii cumparatori nu fac parte din randul autoritatilor. Mai mult, hunedoreanul schimba des numerele de telefon, iar in cadrul discutiilor lasa impresia ca se afla in alt loc decat cel real. "Partile" au cazut de acord ca tranzactia sa aiba loc la inceputul acestei saptamani, iar dupa negocierea mai multor locatii, s-a realizat o prima intalnire la o benzinarie din Hunedoara, unde Ciota a vrut sa vada jumatate din suma de bani ceruta pentru obiectul de patrimoniu. Dupa ce a verificat cu atentie banii, barbatul a solicitat o noua intalnire, in aceeasi zi, pentru a face schimbul.
Prins chiar la domiciliu
Anchetatorii s-au deplasat la domiciliului lui Ciota, iar in momentul in care le-a fost prezentata bratara, politistii de frontiera s-au legitimat. Barbatul a incercat sa fuga lovind unul dintre oamenii legii, dar in cele din urma a fost imobilizat. Ciota a fost predat procurorilor DIICOT, care au dispus retinerea acestuia pentru 24 de ore, pentru initiere sau constituire a unui grup organizat si furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice. Hunedoreanul a fost prezentat, ieri, magistratilor Tribunalului Maramures, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile. Cercetarile sunt continuate in vederea identificarii tuturor membrilor retelei. Bratara din aur, cu insemnele dacice, in greutate de aproximativ 1100 de grame, a fost confiscata pentru expertizare.
Bratara pare autentica
Directorul Muzeului Etnografic al Maramuresului din Sighetu Marmatiei, Mihai Dancus, prima persoana care a studiat bratara de aur dacica recuperata de la hunedorean, a declarat, citat de Mediafax, ca toate indiciile de pana acum arata ca obiectul este autentic. "Am primit un telefon pe la ora 12 noaptea si am fost anuntat de faptul ca trebuie sa studiez bratara. Pot sa va spun ca nu am mai putut sa dorm deloc din acel moment. Cand am vazut bratara efectiv m-au trecut fiorii, deoarece pentru un muzeograf ocaziile de acest fel sunt rarisime, ca sa nu spun unice", a precizat directorul muzeului. El a spus, de asemenea, ca artefactul este in stare buna, fiind executat cu foarte multa migala. "Prezinta trei inele simple si doua pe lateral. De la prima observatie am fost convins ca piesa este similara cu cele care au fost prezentate pana acum la televizor si ca face parte din acelasi depozit", a adaugat Dancus. Directorul institutiei de cultura din Maramures a mentionat ca a fost impresionat de lucratura bratarii, care, in opinia sa, "prezinta un cod al unui limbaj incifrat". "Pe langa acea finalitate cu un cap zoomorf, care poate fi al unui cap de lup ori a altui animal dintr-o specie apropiata, mai este acea desfasurare de frunze, legate una de cealalta. Fiecare frunza se distinge in mod clar, fiind vizibile inclusiv nervurile. Este evident mitul arborelului vietii, care este cunoscut in trei tipuri: iranian, elenistic si traco-dacic, si care face referire la viata fara de moarte", a explicat specialistul maramuresean, adaugand ca modelul frunzelor inlantuite poate semnifica si un brad stilizat, chiar pe axul bratarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.