Dimitri Zenghelis, unul din autorii raportului Stern privind impactul economic al schimbarilor climatice, spune ca luarea acum a unei decizii privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera va costa omenirea mult mai putin decat daca vom ignora
Dimitri Zenghelis, unul din autorii raportului Stern privind impactul economic al schimbarilor climatice, spune ca luarea acum a unei decizii privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera va costa omenirea mult mai putin decat daca vom ignora incalzirea globala.


a€  Jurnalul National: Care sunt concluziile raportului Stern, la care ati lucrat?

Dimitri Zenghelis: Principala concluzie a documentului este aceea ca preturile unor actiuni impotriva incalzirii globale sunt cu mult mai mici decat cele pe care va trebui sa le suportam daca nu luam nici o masura. In cifre, costurile pentru actiunile necesare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si pentru evitarea unui impact maxim al schimbarilor climatice ar putea fi limitate la o cota anuala de 1% din PIB-ul global. Daca nu actionam, riscurile si costurile asociate schimbarilor climatice vor fi echivalente cu o pierdere anuala de acum incolo de 5% din PIB-ul global, iar in cazul in care calculam o paleta mai mare de riscuri, daunele estimate ar putea depasi 20% din PIB-ul global. O alta concluzie foarte importanta este aceea ca orice intarziere nu face decat sa ne coste mai mult. Trebuie sa actionam acum. Cu fiecare an care trece fara sa facem nimic, cantitatea de gaze cu efect de sera emise in atmosfera creste.


a€  Care sunt solutiile ce trebuie luate la nivel global?

Cred ca, in primul rand, trebuie sa ne dam seama ca aceste solutii trebuie sa fie luate la nivel international. E nevoie de o implicare globala pentru rezolvarea acestei probleme cu care, in definitiv, ne confruntam cu totii. Efectele schimbarilor climatice nu au loc doar in anumite parti ale planetei, toate tarile le resimt. De aceea e foarte greu de implementat o masura globala. De aceea, e nevoie de o distributie corecta a costurilor. Costurile interventiei nu trebuie uniform distribuite intre sectoare sau regiuni. Chiar daca tarile bogate isi asuma responsabilitatea reducerii emisiilor de gaze si tarile in curs de dezvoltare trebuie sa ia masuri, dar acestora din urma nu trebuie sa li se ceara sa suporte singure intregul cost al actiunii. Sunt reactii foarte bune in ultima perioada, din partea unor tari precum India sau China (n.red. - alaturi de Statele Unite ale Americii, cei mai mari poluatori de pe Glob), care au planuri ambitioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. China, de exemplu, are un plan de actiune pe termen lung. Chinezii nu-si vad economia in viitor ca fiind una "murdara" si care foloseste forta de munca ieftina, ci o vad avansata din punct de vedere tehnologic, orientata spre servicii, cu preocupare spre mediu.


Reactii favorabile si criticia€  Ce reactii au fost la raportul dvs.?

Oh, raportul a avut parte de o reactie incredibila in toata lumea! A contat foarte mult faptul ca un astfel de document a fost realizat pentru Guvernul britanic, deci chiar la varful unei tari membre G8. Raportul a fost intocmit la cererea ministrului britanic de Finante, Gordon Brown (n.red. - viitorul prim-ministru britanic). Motivatia raportului a fost pe de o parte sa informeze factorii de decizie din Marea Britanie si sa ofere o baza teoretica discutiilor asupra politicilor internationale in acest domeniu. Ziarele din Marea Britanie au publicat pe prima pagina articole despre raportul Stern, iar organizatiile nonguvernamentale britanice, dar si din lumea intreaga ne-au sustinut. Dupa cum se stie, ONG-urile au luat de multa vreme in serios chestiunile legate de incalzirea globala si au facut multe actiuni serioase in acest domeniu. Canada a primit bine raportul, Germania, José Manuel Durao Barroso au reactionat de asemenea favorabil. Am fost foarte solicitati sa vorbim despre raport, au fost perioade in care am avut si cate 40 de solicitari pe zi pentru a vorbi despre raport. In continuare, interesul este foarte mare, si noua ne este un pic dificil sa raspundem favorabil tuturor acestor invitatii, dar ne straduim.


a€  Care a fost pozitia Administratiei americane in ceea ce priveste Raportul?

Daca ne uitam la declaratiile presedintelui George Bush de saptamana trecuta, cred ca si America este constienta de pericolul incalzirii globale. Chiar in multe state se iau masuri importante pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera, pentru conservarea energiei si pentru utilizarea energiei provenite din surse regenerabile. California, de exemplu, si-a declarat intentii serioase: doresc sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 80% pana in 2050. Economia acestui stat, care are o suprafata comparabila cu cea a Regatului Unit, se afla pe primele cinci locuri din lume, si asta spune foarte mult despre intentiile Statelor Unite in chestiunea schimbarilor climatice. E important ca toti marii poluatori se implica: SUA, China, India, Uniunea Europeana.


a€  Ce critici a primit raportul Stern?

Au fost bineinteles si astel de critici, unele chiar patimase. Dar patosul omoara stiinta, dupa parerea mea. Argumentele se refereau la faptul ca, mai mult ca sigur, generatia noastra nu va fi afectata de aceste efecte negative ale incalzirii globale. Ceea ce trebuie sa facem noi acum are legatura directa cu existenta generatiilor viitoare, nu neaparat a copiilor nostri, cat mai ales a nepotilor nostri.


Romanii, ingrijoratia€  Cum au reactionat autoritatile romane la raportul Stern?

Am participat astazi la o conferinta pe aceasta tema, si prezentarile au fost bune. Daca e sa ma intrebati pe mine, as prefera sa se discute aceasta chestiune a incalzirii globale peste tot in lume, si la orice nivel. As prefera ca toata lumea sa se implice, de la oamenii simpli care sa vorbeasca despre asta la cafenea, in timpul liber, si pana la politicieni care sa puna subiectul pe agenda lor.


a€  Ati discutat chestiunea si cu autoritatile din alte state foste comuniste?

Da. E multa ingrijorare in Europa de Est, unde tarile sunt in plina dezvoltare. Multe deja iau masuri, au planuri de actiune. Situatia este interesanta, pentru ca in regiune exista tari precum Ucraina sau Rusia. In aceste tari, dupa cum stim, planurile de reducere a emisiilor sunt mai permisive si cred ca intentiile celorlalte tari sunt un bun exemplu.


a€  Care este relatia dvs. cu Al Gore, initiatorul unui alt proiect despre pericolul incalzirii globale?

Al Gore este o persoana foarte importanta, un foarte bun comunicator, proiectul sau este foarte interesant, La nivel personal, este o relatie foarte buna. Membrii Comisiei Stern au luat legatura cu Al Gore si consilierii acestuia, dar nu a fost un contact oficial intre noi. Practic, sunt doua proiecte diferite, nu am colaborat, nu ne-am ajutat.


La noiRomania are un departament la Ministerul Mediului care se ocupa de incalzirea globala si o strategie nationala pe acest domeniu. Documentul are aproximativ 40 de pagini, iar sefa departamentului, Dumitra Mereuta, spune ca in curand vom avea un plan national cu masuri concrete. Deocamdata, tara noastra respecta acordurile internationale pe care le-a semnat, acelea de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera fata de anul 1989. Nu stim exact cum stam, cati bani trebuie sa investim pentru reducerea poluarii, cat ne va costa aplicarea planului national impotriva schimbarilor climatice. Departamentul de la minister are 12 posturi, din care in momentul de fata sunt ocupate doar sase.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.