Lucrarile de reabilitare a Cetatii Neamt vor impune inchiderea acesteia pentru public in diferite intervale de timp in care siguranta vizitatorilor ar fi in pericol, incepand de saptamana viitoare. Proiectul "Reabilitarea monumentului istoric Cetatea
Lucrarile de reabilitare a Cetatii Neamt vor impune inchiderea acesteia pentru public in diferite intervale de timp in care siguranta vizitatorilor ar fi in pericol, incepand de saptamana viitoare. Proiectul "Reabilitarea monumentului istoric Cetatea Neamt", in valoare de 2.532.923 de euro, este finantat prin PHARE cu 1.709.723 de euro prin PHARE, de Fondul National de Dezvoltare cu 569.907 euro si de Consiliul Judetean Neamt cu 253.292 euro. Din pacate, dupa cum a precizat Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamt, institutia care administreaza Cetatea Neamt, proiectantii nu au tinut seama de importanta vestigiilor care s-ar putea afla in locul in care vor fi efectuate lucrari de renovare si nu au prevazut in buget cheltuieli pentru cercetare arheologica. In acest moment se incearca depasirea acestui neajuns si rezolvarea problemei arheologice inainte de inceperea lucrarilor, cand ar putea fi deja prea tarziu. Documentatia a fost realizata de Edil Proiect SA Piatra Neamt, Expert Proiect 2002 si Institutul National al Monumentelor Istorice, sub umbrela consortiului Ove Arup&Partners (Marea Britanie) si Idroesse (Italia). Licitatia pentru selectarea constructorului a fost casti-gata de firma din Iasi Iasicon SA. Cetatea nu va fi adusa la starea din vremurile ei de glorie, din cauza costurilor foarte mari presupuse de o lucrare de o asemenea amploare chiar si pentru vremurile noastre.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.