Statul vrea sa reia procedurile de selectie pentru companiile interesate sa participe la construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Proiectul de hotarire de guvern pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda va viza repetarea procedurilor de selectie a investitorilor si va permite intrarea altor companii in proiect, in timp ce firmelor acceptate anul trecut li se va solicita o reafirmare a interesului.

„Procedura va fi repetata, pentru ca, pina acum, nu exista o hotarire de guvern pentru organizarea licitatiei. Va fi o procedura complet noua, iar oricine este liber sa vina. Cred ca saptamina viitoare vom aproba in Guvern aceasta hotarire, prin care companiilor care au fost admise, anul trecut, in etapa negocierilor li se va cere o reafirmare a interesului", a declarat vineri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de MEDIAFAX.

Hotarirea ar putea fi aprobata in Guvern saptamina viitoare. Autoritatile au selectat anul trecut, in etapa negocierilor pentru constructia celor doua reactoare nucleare, 13 firme si consortii, printre care AES Corporation (SUA), consortiul Ansaldo (Italia) - AECL (Canada) sau RWE Power (Germania). Selectarea investitorilor pentru constructia celor doua reactoare intirzie de aproape un an, ca urmare a inlocuirii fostului ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres, si pe fondul incertitudinilor politice.

Pentru constructia celor doua unitati nucleare, estimata sa inceapa in prima parte a anului 2008 si pentru care necesarul de investitii se ridica la 2,4 miliarde de euro, si-au manifestat interesul si alte firme, printre care producatorul de ciment Lafarge, Mittal Steel Galati si Electricité de France, potrivit unor surse din Ministerul Economiei si Finantelor. Lucrarile si finantarea vor fi asigurate de o companie de proiect, care va reuni mai multe firme, nici una insa cu participatie majoritara, si care va functiona ca producator independent de electricitate, se mentioneaza in proiectul de hotarire de guvern privind strategia de atragere de investitii pentru constructia reactoarelor, elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor in luna februarie.

Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare, si functioneaza in prezent cu un singur reactor, care asigura 10% din consumul national de electricitate. Al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in citeva luni.

Producatorul de tevi Tenaris Silcotub Zalau si-a exprimat interesul de a participa la acest proiect, cu conditia ca licitatia pentru selectia cistigatorilor sa fie transparenta, iar constructia unitatilor sa se faca urmind modelul finlandez.