„Jur sa urasc din adincul fiintei mele pe toti dusmanii patriei", jura ofiterul Mihai Avramides la intrarea in Securitate. Potrivit Grupului de Investigatii Politice, el este cel care l-ar fi recrutat pe Traian Basescu.

Grupul de Investigatii Politice (GIP) a dezvaluit ieri dosarul de cadre al ofiterului de Securitate Mihai Avramides, despre care anterior sustinuse ca l-a recrutat in 1978 pe Traian Basescu, pe cind acesta era student la Institutul de Marina din Constanta. Dosarul de cadre al lui Avramides este primul care ajunge sa fie cunoscut public in integralitate. El contureaza, in citeva zeci de pagini, evolutia profesionala a lui Mihai Avramides, care s-a impartit intre doua „arme" ale Ministerului de Interne: Securitate si penitenciare.

Nascut in 1947 in Galati, Avramides a inceput ca magazioner la Intreprinderea de impletituri apartinind Directiei Generale a Penitenciarelor din MAI. Sansa sa a fost ca in 1969 sa fie selectionat si admis la Scoala militara de ofiteri activi de la Baneasa, pe care a absolvit-o in 1972, la profilul penitenciare. Pe 23 octombrie 1969, ca elev al acestei scoli, Mihai Avramides a depus juramintul de credinta fata de Securitate. „Eu, Avramides Mihai, cetatean al Republicii Socialiste Romania, intrind in rindurile fortelor armate, jur sa fiu devotat poporului muncitor, patriei mele si conducerii de stat (...). Jur sa urasc din adincul fiintei mele pe toti dusmanii patriei si ai poporului muncitor. (...) Daca voi calca juramintul meu, sa ma loveasca pedeapsa aspra a legii Republicii Socialiste Romania si sa-mi atrag ura si dispretul oamenilor muncii."

Dupa terminarea scolii, Avramides a fost incadrat la Penitenciarul Galati, apoi transferat la Scoala de subofiteri penitenciare Hirsova.

In 1977, Avramides a fost numit insa ofiter operativ principal I la Serviciul Securitate Port Constanta, unde a ramas pina in 1982. Din aceasta calitate l-a cunoscut, potrivit GIP, pe Traian Basescu. Intr-un registru cu informatorii din rindul membrilor de partid din judetul Constanta, publicat in 2004, apare si numele actualului presedinte, in dreptul caruia, ca ofiter de legatura, este trecut Mihai Avramides.

In 1982, la cerere, Avramides s-a intors in sistemul penitenciar, pe functia de profesor la un curs de perfectionare. Un an mai tirziu ajungea loctiitor comandant la Penitenciarul Braila, functie in care a ramas pina in 1990, cind, pentru citeva luni, a fost transferat la Iasi. Ca loctiitor, a revenit apoi la Braila si a ramas pina in 1995. In aprilie 1996 a devenit comandantul Penitenciarului Braila, fiind insa retrogradat din nou la functia de loctiitor in 1998, cind a si fost trecut in rezerva cu gradul de colonel. In 2000 a fost rechemat in activitate pe aceeasi functie, insa in 2002 s-a retras din cauza reorganizarii unitatii.

Pentru activitatea sa din sistemul penitenciar de dinainte de 1989, Mihai Avramides a fost deferit recent justitiei de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Dupa cum au confirmat sursele Cotidianul, el este in lista celor 210 tortionari din puscariile comuniste, predata la Parchetul Militar.

Circa 800 de fosti comandanti de inchisori comuniste, colonii si lagare de munca au fost identificati de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania. Dintre cele 800 de persoane, 210 au fost deferite justitiei, cu probatorii facute in baza documentelor din Arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Dosarul de cadre al ofiterului Mihai Avramides, pe www.cotidianul.ro/select