Nu-i place administratia locala, se simte mai bine in politica. Il vede pe Vasile Blaga in locul lui Tariceanu, spera ca la anul vor fi organizate alegeri anticipate. Vrea sa-si duca pana la capat mandatul de primar general, dar nu-si mai doreste alt
Nu-i place administratia locala, se simte mai bine in politica. Il vede pe Vasile Blaga in locul lui Tariceanu, spera ca la anul vor fi organizate alegeri anticipate. Vrea sa-si duca pana la capat mandatul de primar general, dar nu-si mai doreste altul. Cu alte cuvinte: Adriean Videanu.

 
aˆ’ Ce va place mai mult politica sau in administratia locala?
As putea spune ca politica are provocari mai multe. In schimb, as putea spune ca nu-mi place la administratia publica cadrul legal incoerent si care suprapune prerogativele primarului general cu cele ale primarilor de sector.

 
aˆ’ Daca va place politica mai mult sa incepem cu ea. Cine va fi premier peste o luna si cu ce guvern?
Dat fiind faptul ca in aceasta perioada au loc tot felul de negocieri, eu cred ca cel mai legitim ar fi un prim-ministru al Partidului Democrat. Nu neaparat in ceea ce inseamna ponderea parlamentara in momentul de fata, ci rezultatul optiunii electoratului indreptateste pe presedintele Romaniei si pe Partidul Democrat sa poate sa-si asume aceasta responsabilitate a prim-ministrului. Actualul Guvern nu mai are nici sustinerea in Parlament, dar nici sustinerea publica pentru a continua. Solutia ideala ar insemna alegerile anticipate, pentru ca suntem intr-o situatie in care nu se poate constitui o majoritate parlamentara confortabila care sa dea un guvern. Partidul Democrat nu vrea cu Partidul Social Democrat o alianta in momentul de fata.

 
aˆ’ Desi au existat negocieri...
Nu au fost oficiale.

 
aˆ’ Atunci neoficiale...
Discutii poate ca au fost intre reprezentantii celor doua formatiuni politice, dar nu oficial.

 
aˆ’ Dar aranjamentele se fac in discutiile neoficiale.
Nu poti sa interzici oamenilor sa comunice chiar daca fac parte din partide diferite.

 
aˆ’ Vreti la guvernare cu orice pret?
Partidul Democrat doreste alegeri anticipate. Din pacate, de unul singur nu poate. Cred ca temporar, in urma negocierilor cu toate formatiunile politice, PD ar trebui sa-si asume guvernarea.

 
aˆ’ Si cine va fi premier?
Din punctul meu de vedere, Vasile Blaga.

 
aˆ’ Partidul Democrat are oameni suficienti pentru a forma un guvern?
Cheia intregii constructii, daca e sa pice Guverunul Tariceanu, este presedintele Romaniei. Constitutional, dar si politic presedintele Romaniei are toate parghiile sa incerce sa rezolve aceasta criza.

 
aˆ’ Cate zile ii mai dati lui Calin Popescu Tariceanu pe scaunul de prim-ministru?
Destul de putine, pentru ca PSD nu mai poate continua in situatia ambigua in care este in momentul de fata.

 
aˆ’ Dar joaca tare.
Nu joaca moale, pentru ca PSD este in optiunea electoratului mult sub 20%, ceea ce creeaza o mare problema in interiorul partidului. Ori isi asuma opozitia, ori guvernarea. Ca sa-si asume guvernarea trebuie ca presedintele Romaniei sa accepte nominalizarea unui prim-ministru PSD, ceea ce eu cred ca nu se va intampla.

 
aˆ’ Geoana nu va fi premier?
Nu cred ca presedintele va nominaliza un prim-ministru PSD.

 
aˆ’ PD va vota, daca va fi cazul, un guvern PSD?
PD va vota orice motiune de cenzura in vederea caderii actualului Cabinet, dar PD nu va vota pentru sustinerea unui guvern PSD.
 

aˆ’ Este atat de important pentru presedintele Traian Basescu schimbarea lui Tariceanu, incat sa dea Guvernul pe mana PSD?
Nu cred ca presedintele vrea acest lucru. Este o necesitate pentru Romania ca actual Cabinet sa plece. PNL, in optiunile electorale, a scazut foarte mult, este la limita pragului intrarii in Parlament, cum poti sa crezi ca tu, PNL, cu o reprezentare parlamentara de 14,16%, cu sprijinul UDMR, care mai are si ea 6%-7%, poti sa guvernezi o tara.

 
aˆ’ Credeti ca un guvern condus la Blaga ar putea schimba multe lucruri intr-un timp atat de scurt?
Da, pe un mandat limitat, pentru ca exista o sustinere populara foarte mare. Iar presedintele impreuna cu un premier PD ar insemna o decizie unitara in interiorul puterii executive.

 
aˆ’ Dar credeti ca PSD ar vota un guvern PD?
Cred ca da, pe un mandat limitat si o agenta negociata.

 
aˆ’ Mai sunt posibile alegerile anticipate?
Da, eu zic ca da, chiar daca ele se vor face anul viitor. Ar fi o solutie de compromis rezonabila pentru toate formatiunile politice reprezentate astazi in Parlament.

 
aˆ’ Pentru a face legatura spre administratia locala, de doua zile in Bucuresti nu mai pot fi organizate alegeri locale, cu alte cuvinte, puteti sa va dati demisia si sa lasati un viceprimar PD, si asa sa ajungeti eventual in cabinetul Blaga. E un scenariu posibil?
Nu, eu am fost in Cabinetul Tariceanu si am renuntat la functia de vicepriministru.
 

aˆ’ Dar nu e acelasi lucru.Ok, am inteles intrebarea, dar nu ma intereseaza, vreau sa-mi duc mandatul de primar general al Capitalei, pentru ca trebuie sa definitivez cel mai amplu proces de modernizare a orasului. Daca tot mi-am luat de partea mea toate castanele disconforului pe care l-am produs cetatenilor, macar sa ajung la sfarsitul mandatului meu cu cea mai mare parte a proiectele pe care le-am propus realizate.

 
aˆ’ Multi spun ca in doi ani de mandat n-ati facut prea multe din cate ati primis, ii contraziceti?
As fi putut face mult mai multe daca aveam un cadrul legal coerent. Din momentul in care ti-ai stabilit o prioritate politica, pana in momentul in care ajungi sa inchei contractul, iti trebuie un an si-un pic pana licitezi obiectivul.

 
aˆ’ Dar au trecut doi ani.
Da, dar foarte multe din proiectele pe care eu le-am anuntat sunt in implementare.

 
aˆ’ Dar mi se pare ca ati vorbit prea mult despre cele peste 240 de proiecte aflate multe la stadiul de idee?
Am mizat pe sprijinul mass-media intr-o comunicare cu cetatenii. Am spus la inceputul mandatului meu: astea sunt proiectele mele, astea sunt resursele de care dispun. Prioritatea zero a fost infrastructura subterana, stradala de mediu, culturala.

 
aˆ’ Nu inteleg un lucru, si poate mi-l explicati, de ce dati lucrari unor firme care au termene foarte lungi de finalizare a lucrarilor, cum ar fi cea de pe Colentina, de ce nu le impuneti termene scurte?
Orice lucrare de infrastructura are la baza un studiu de fezabilitate si un proiect tehnic. Va dati seama cat de superficial as fi daca as veni si as spune: bai proiectantule, tu n-ai gandit bine acest lucru, eu, ca primar, iti spun ca lucrarea aia de doi ani sa o faci intr-un an. Nu pot sa fac acest lucru legal. Dar am incercat ca toate lucrarile sa se realizeze inainte de termen.

 
aˆ’ De ce nu se lucreaza si noaptea?
Se lucreaza, credeti-ma ca am verificat personal.

 
aˆ’ O sa va contrazic, nu prea se lucreaza noaptea.
Am spun se lucreaza, nu tot timpul. Dar nu se poate lucra in zonele locuite.

 
aˆ’ De Pasajul Basarab scriu de sapte ani, eu nu-l mai vad ridicat.
O sa traiti alaturi de mine cea mai mare investitie de infrastructura facuta vreodata. Va fi gata spre sfarsitul 2008.

 
aˆ’ Nici Pasajul Baneasa nu sta mai bine.
Municipalitatea l-a cedat Ministerului Transporturilor. Am avut discutii cu domnul Orban, termenul de executie era sfasitul acestui an, dar schimbarea Guvernului a insemnat si o alta atitudine.
 

aˆ’ Nici Arena Multifunctionala din Parcul Tineretului pe care ati promis-o bucurestenilor nu a avut succes.
Da, este intr-o foarte mare intarziere. Din pacate, nu s-a prezentat nimeni la aceasta licitatie, probabil vom lua decizia s-o facem din banii municipalitatii sau vom incerca o asociere directa, avand in vedere faptul ca n-a venit nimeni la licitatie.

 
aˆ’ Reconfigurarea Pietei Revolutiei, un alt subiect controversat, in ce stadiu e?
Am gresit atunci cand am lansat dezbateri pe un proiect insuficient fundamentat, si ma refer la cele doua edificabile care au fost luate in calcul. Piata Revolutiei este o zona moarta. Am renuntat la sugestia arhitectilor de a construi cele doua cladiri, si-mi duc proiectul pana la capat. Va fi acolo pasaj subteran si parcare. Piata Revolutiei trebuie sa devina un simbol si nu vorbesc de teapa.

 
aˆ’ Apropo de parcari, majoritatea ale lui Dali (n.r. aˆ’ afacere gestionata de Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea), veti face schimbari?
Am desfiintat patru parcari la sol si voi desfiinta in continuare pe masura ce va aparea alternativa parcajelor subterane.

 
aˆ’ Dar cea de la Universitate a ramas la Dali?
Este, o data cu procesul de modernizare a Esplanadei de la Teatrul National va disparea si aceasta parcare.

 
aˆ’ N-ati primit nici un telefon de la domnul Cocos?
Nu am primit si nici nu accept.

 
aˆ’ Spatiile verzi, o alta problema a Capitalei, si aici ati facut multe promisiuni.
Am inceput deja pe Bulevardul Ana Ipatescu, a fost un inceput. Cel mai mare proiect pe care-l am reprezinta plantarea a 200.000 de platani in Bucuresti. Stiu ca Jurnalul National a avut o campanie extrem de utila pe spatii verzi si va multumesc pentru acest lucru.

 
aˆ’ Un alt subiect controversat este achizitionarea celor 500 de autobuze Mercedes fara aer conditionat, am primit multe reclamatii in acest sens.
Sunt in parte justificate.

 
aˆ’ Ati mers cu RATB-ul?
Da.

 
aˆ’ Nu va cred.
Pe cuvantul meu de onoare. Problema este  aglomeratia din autobuze.

 
aˆ’ Pai nu voiati dvs. ca bucurestenii sa mearga cu RATB?
 Categoric, asta este si politica pe care o avem, sa cream acele culoare unice pentru RATB, asa cum este pe Regina Elisabeta, unde pot circula si taxi-urile, masinile de Salvare si chiar biciclistii.
 

aˆ’ Dar le-ati promis bucurestenilor autobuze cu aer conditionat.
Am promis, eu am intrebat atunci RATB-ul daca autobuzele au aer si mi s-a raspuns ca da, a fost o eroare de comunicare, pentru ca ei s-au referit la cabinele soferilor care intr-adevar au. Urmatoarele 500 de autobuze vor avea aer conditionat si inclusiv monitoare de informare a populatiei.

 
aˆ’ Un alt subiect controversat este contractul pe care municipalitatea il are cu Apa Nova, va fi pana la urma schimbat, asa cum ati promis?
Contractul e pagubos pentru municipalitate. Astfel, Apa Nova va trebui sa urgenteze programul de extindere a retelei, pentru ca pana acum societatea intervenea doar pe strazile asfaltate, nu si pe cele din pamant. Negocierile vor dura cam un an, se va infiinta o comisie, pentru ca nu este o problema simpla negocierea unui contract atat de important.

 
aˆ’ Nu-i cam mult?
Vreau sa am garantia ca negocierile vor fi in beneficiul municipalitatii. Nu vreau sa pacalesc nici Apa Nova, nici pe bucuresteni.

 
aˆ’ Ati criticat pretul energiei termice, ce schimbari puneti la cale in acest domeniu?
Mi-as dori ca subventia municipalitatii sa scada, iar pretul sa ramana acelasi sau sa scada si pretul platit de cetateni. Solutia ar fi ca centralele sa treaca la municipalitate. Avem doua productii: energia termica si cea electrica, suspiciunea pe care o avem este ca cea mai mare parte din costuri se descarca pe energia termica, astfel incat sa creasca pretul si nu se descarca pe energia electrica.
Daca centralele nu vor trece la primarie, municipalitatea isi va crea alternative proprii prin parteneriate publice private pentru agentul termic si pentru energia electrica.

 
aˆ’ Este mai avantajos?
Sunt solutii tehnologice mult mai avantajoase.

 
aˆ’ Proiectul centralei care produce energie electrica si termica utilizand gunoaie face parte din strategia energetica?
Da, este o solutie moderna, care a aparut in plan international. Bucurestiul produce 3.000 de tone de gunoi, zilnic. De sase luni studiem aceasta problema, dar orice proiect, care la prima vedere pare un proiect stiintifico-fantastic, va asigur ca este real.

 
aˆ’ Ati indatorat bucurestenii, imprumutand 500 de milioane de euro, ce-ati facut cu banii?
Este unul dintre lucrurile cu care ma mandresc foarte mult. Am luat 500 de milioane de euro, pentru ca nu poti sa demarezi un proiect, conform legii, daca n-ai finantarea asigurata. Am realizat acest imprumut, pe care am facut plasamente si cu garantia acestora am demarat toate proiectele de care aveam nevoie. La o analiza pe doi ani, veniturile din plasamentele pe care le-am facut sunt de 48 de milioane de euro, iar eu am platit dobanda pe doi ani de 40 de milioane de euro. Timp de doi ani am utilizat gratuit 500 de milioane de euro si pe plus am 8 milioane de euro venituri financiare suplimentare. Banii au fost cheltuiti in modernizarea RATB, infrastructura.
 

aˆ’ Cum circulati prin Bucuresti, traficul e infernal?
Plec la timp de acasa.
 

aˆ’ Va permite programul.
Sunt un om care prefera sa doarma mai putin si sa vina mai devreme la serviciu.


aˆ’ Dar oamenii au probleme de rezolvat si la pranz, si seara, nu putem circula doar dimineata.
Mergeti la Madrid si Paris sa vedeti cum se circula la orele de varf, in Bucuresti se circula rezonabil.

 
aˆ’ Bucurestiul aˆ’ un oras turistic, se poate spune asa ceva?
Are potential.

 
aˆ’ Dar nu s-a intamplat nimic pana acum?
Stiti de cand sunt primar general? De doi ani. Sa nu-mi puneti in carca toate neimplinirile celorlalti.  Nici Dumnezeu nu-i multumeste pe toti. Am infiintat o directie de turism, care impreuna cu agentiile de turism si cu asociatiile hoteliere sa poata constitui o societate de promovare a Bucurestiului.

 
aˆ’ Pai are ce sa promoveze?
Am modernizat cele 204 monumente ale orasului, avem centrul istoric.

 
aˆ’ Centrul istoric, care este o ruina.
Este o ruina, dar se lucreaza, Gabroveni e terminat ca infrastructura subterana, se termina Lipscani, ziua Bucurestiului de la 20 septembrie o serbam acolo.

 
aˆ’ Peste un an, in ce functie v-ati vedea?
Am spus ca ma intereseaza politica, dar nu cred ca mai sunt interesat de administratie.
 

aˆ’ Deci nu se pune problema unui al doilea mandat?
Voi lua o decizie in luna mai 2008, pana atunci vreau sa-mi fac treaba.

 
aˆ’ V-ati luat casa langa un cimitir, nu va e frica de strigoi?
Imi construiesc o casa la Ciofliceni, nu mi-e frica de strigoi, nu cred in povesti.

 
aˆ’ Cati bani dati pe haine, sunteti un primar elegant?
Nu mi-am facut un calcul, am costume de cinci, sase ani, dar recunosc am costume de firma, pentru ca am convingerea ca rezista mult timp.

 
aˆ’ Care este ultimul repros pe care vi l-a facut sotia?
A naibi de politica!

 

 

GRESELI RECUNOSCUTE. Primarul Videanu va cumpara alte 500 de autobuze Mercedes, de data asta echipate si cu aer conditionat


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.