Tot mai multi oameni spera ca vor ajunge sa aiba o viata mai ecologica, alaturi de cei apropiati. Pentru cei care nu stiu cum sa devina "verzi", expertii cotidianului britanic The Guardian ofera cateva sugestii.

Deja sfaturi legate de econ
Tot mai multi oameni spera ca vor ajunge sa aiba o viata mai ecologica, alaturi de cei apropiati. Pentru cei care nu stiu cum sa devina "verzi", expertii cotidianului britanic The Guardian ofera cateva sugestii.

Deja sfaturi legate de economisirea curentului electric, a apei si a carburantilor au inceput sa fie facute publice tot mai mult in ultima vreme. Evenimentele centrate pe problemele incalzirii globale sunt tot mai dese, tot mai multi experti sunt citati de presa tragand semnalul de alarma cu privire la schimbarile climatice. Astazi, oamenii iau tot mai des act de dimensiunea ecologica a lumii.

NU IROSITI. In Bucuresti si in alte orase ale Romaniei au inceput sa circule tot felul de pliante cu sfaturi diferite: "Stingeti televizorul atunci cand nu urmariti ceva la el!", "Stingeti lumina cand parasiti incaperea!", "Nu lasati incarcatorul telefonului mobil in priza atunci cand telefonul in sine nu e conectat!", "Folositi baterii reincarcabile si becuri economice!", "Inchideti computerul cand nu-l utilizati!", "Nu irositi apa!", "Macar o data pe saptamana lasati-va masina in garaj si mergeti pe jos sau cu mijloacele de transport in comun!". Casutele de mail ne sunt invadate de tot mai multe mesaje "verzi", iar multi dintre cunoscutii mei au, ca semnatura electronica, pe langa nume, functie si numar de telefon, un mesaj, care poate suna cam asa: Nu printati acest mesaj decat daca este neaparata nevoie. Economisind hartia, salvati copacii de la taiere!"

In Occident, presa de specialitate isi face cu sarguinta treaba, indemnand publicul de toate categoriile sociale sa salveze Planeta de la (auto)distrugere. Cotidianul britanic The Guardian - una dintre publicatiile care acorda un mare interes subiectelor ecologice - ne spune, in fiecare zi, ca orice gest cat de mic al fiecaruia dintre noi poate ajuta Planeta sa respire curat. De exemplu, scrie ziarul, economisirea curentului electric si a apei reduce pierderile si poluarea.

DIMINEATA. Cum ar trebui sa arate o zi din viata unui om cu constiinta ecologica? The Guardian raspunde, acordand fiecarei etape un interes specific. "Incepeti dimineata cu un dus rapid. In cinci minute puteti economisi de trei ori mai multa apa decat daca ati face baie". Cand va duceti in bucatarie sa pregatiti micul dejun, aveti grija ca in ibric sa nu fie mai multa apa decat aveti nevoie pentru o cafea sau un ceai! Exista statistici potrivit carora daca fiecare britanic ar fierbe doar cantitatea de apa de care se va folosi ulterior, atunci ei ar putea face o economie de energie cat sa sustina iluminarea stradala a jumatate dintre strazile din Marea Britanie intr-un an. Economie de energie inseamna economie de dioxid de carbon, adica un ceai mai curat. Atentie, s-au inventat ibricele ecologice, care, oricat de pline cu apa ar fi, ele nu fierb decat o cantitate echivalenta cu volumul unei cani. Cand va intoarceti la baie sa va spalati pe dinti, aveti grija sa nu lasati apa de la robinet sa curga fara sa o folositi! Potrivit Ministerului britanic al Mediului, la fiecare minut, printr-un robinet se irosesc pana la cinci litri de apa. "In loc sa sariti imediat in autoturism sa va duceti la serviciu, folositi bicicleta, autobuzul sau alt mijloc de transport in comun! Daca aveti neaparata nevoie de masina personala, sunati-va colegul care sta in drumul spre serviciu si luati-l si pe el la drum!"
Odata ajuns la serviciu, aruncati canuta de hartie si folositi-o pe cea de ceramica. Si paharul din sticla e la fel de bun. Astfel ca in patru saptamani veti economisi 20 de pahare de plastic si 227 pe an.

LA PRANZ. Cand vine ora mesei de pranz, aveti grija ca pachetelul pe care l-ati luat de-acasa de dimineata sa fie din ambalaj biodegradabil. E de preferat un ambalaj de carton fata de unul din plastic. Exista, in Marea Britanie, magazine care au inceput sa foloseasca amidon de porumb ca si compozitie pentru ambalajele pentru sendvisuri, deoarece el se dezintegreaza mult mai repede decat ambalajul din plastic. Si nu uitati sa nu mai cumparati pungi de plastic. Ingrijiti-va sa aveti o gentuta speciala pentru sendvisuri pe care sa o purtati mereu dupa dumneavoastra si sa o spalati cand ajungeti acasa pentru a fi curata a doua zi. Atentie insa: prin spalarea de mana si clatirea vaselor se pot folosi 150 de litri de apa pe zi, in timp ce o masina de spalat vase nu foloseste mai mult de zece litri in aceeasi perioada de timp. Si pentru ca foloseste curent electric, masina de spalat vase va fi pusa in functiune doar dupa ce va fi umpluta in totalitate. In Occident se foloseste din ce in ce mai mult detergentul lichid, fabricat din ingrediente naturale si ambalat in sticle reciclabile.

SEARA. La finele unei zile obositoare, aveti grija ca, inainte de a pleca de la serviciu, sa stingeti si computerul, si monitorul. Potrivit companiei guvernamentale Carbon Trust din Marea Britanie, stingerea, peste noapte, a echipamentului neesential de la serviciu economiseste suficienta energie pentru a pune in miscare un autoturism pe o distanta de 160 de kilometri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.