Echipa nationala sub 19 ani a Romaniei, condusa de Florin Cheran, a ratat in ultima clipa calificarea la Turneul Final al Campionatului European care va avea loc peste o luna, in Austria, pierzand cu 0-2 meciul decisiv cu Serbia. Din pacate, dupa cinci victorii consecutive (4-2 cu Belgia, 3-0 cu Georgia si 3-0 cu Irlanda de Nord in primul turneu de calificare, 4-2 cu Elvetia si 3-1 cu Danemarca in turneul de calificare "elita", cel decisiv), nationala "mica" a pierdut cu 0-2 in fata Serbiei, terminand pe locul secund grupa de calificare din care, din pacate, doar prima clasata a obtinut biletele pentru Turneul Final. Lipsita de aportul a trei dintre jucatorii sai de baza, Ochirosii, Marcu si Cojocnean, formatia lui Florin Cheran a fost eliminata la finalul ultimului meci din grupa.

"Tunurile" pe arbitru


Am discutat ieri cu antrenorul acestei selectionate, Florin Cheran, pe care l-am prins pe aeroport, abia revenit in Bucuresti. Pe langa cauzele obiective care au dus la esecul din ultimul joc, antrenorul acuza violent arbitrajul. "Nu inteleg cum UEFA deleaga astfel de arbitri la un turneu atat de important. La mijlocul primei reprize a fost o faza care ar fi putut schimba tot meciul. Un jucator sarb l-a atacat violent pe Bicfalvi, direct la picioare, fara vreo treaba cu mingea, iar el nu a dat nimic, desi ar fi trebuit clar sa-i dea cartonasul rosu. Jucatorul nostru a fost si schimbat din cauza accidentarii. Mai sunt si alte erori de arbitraj la acest meci, poate chiar si la golul doi al lor, care mi s-a parut ca s-a marcat din off-side. Am caseta meciului si abia astept sa ajung acasa si sa o revad ca sa identific si alte greseli care, cred eu, le-a facut acest arbitru".
Pe de alta parte, tehnicianul recunoaste ca elevilor sai le-a lipsit luciditatea in meciul decisiv cu Serbia. "In repriza a doua ne-am revenit, am atacat si am avut ocazii, dar am ratat. Daca baietii nostri ar fi fost mai altruisti si ar fi pasat atunci cand erau in pozitii favorabile... dar ei au incercat sa traga din toate pozitiile, din unghiuri imposibile, in loc sa combine. Pacat de aceasta generatie, caci am avut o situatie buna de a incheia perioada de viata la nivelul acestei nationale Under 19 cu o calificare la turneul final".
Florin Cheran ne-a vorbit si de perspectivele acestor tineri jucatori. "E greu sa spun eu acum cine va confirma in continuare, caci conteaza foarte mult unde vor juca si daca vor juca acesti tineri. Daca vor putea evolua meci de meci, daca li se va acorda incredere, sunt mai multi jucatori care pot face saltul mai intai la echipa de tineret si, apoi, poate chiar la echipa nationala".