Culita Tarita, arendasul din Insula Mare a Brailei, intra pe piata de biodiesel, printr-o investitie de 20 de milioane de euro.

TCE Trei Brazi, firma lui Culita Tarita, va investi 15-20 de milioane de euro intr-o unitate de productie a bioetanolului. Fabrica va fi la Braila si va folosi ca materie prima porumbul, a declarat Tarita. „Avem un proiect de constructie a unei fabrici de bioetanol, cu o capacitate anuala de prelucrare de 190.000 de tone de porumb, investitia necesitind fonduri de 15-20 de milioane de euro, pe care intentionam sa le obtinem din credite bancare", a precizat patronul CE Trei Brazi.

TCE Trei Brazi detine in Insula Mare a Brailei 56.000 de hectare de teren agricol, dintre care 6.000 sint cultivate cu porumb, 14.000 cu rapita, 19.000 cu griu, 5.000 de hectare cu orz, 7.000 cu soia si in jur de 4.000 cu floarea-soarelui. Firma intentioneaza sa investeasca in urmatorii cinci-sase ani aproximativ 35 de milioane de euro pentru acoperirea intregii suprafete cu sisteme de irigatie si modernizarea instalatiilor vechi.

Pe fondul obligativitatii de a comercializa motorina doar in amestec cu biodiesel, in ultima perioada, mai multe companii straine si investitori romani au demarat afaceri cu biodiesel. Potrivit Ministerului Economiei, 30 de producatori sint pregatiti sa produca biodiesel. Printre acestia se numara Martifer din Portugalia sau Ulerom Vaslui, firma lui Adrian Porumboiu. In conditiile in care vinzarile anuale de motorina se ridica la aproximativ 3 milioane de tone, necesarul de combustibil diesel (2% din compozitia motorinei, potrivit legii) va fi de aproximativ 60.000 de tone anual sau de citeva zeci de milioane de euro.