Citirea ieri in Parlament a motiunii de cenzura initiate de PD s-a facut intr-o sala aproape goala si nu fara de incidente. Deputatul PD Cezar Preda sustine ca in timpul sedintei i s-a spus ca Tariceanu l-a catalogat drept "tampit", lucru negat de pr
Citirea ieri in Parlament a motiunii de cenzura initiate de PD s-a facut intr-o sala aproape goala si nu fara de incidente. Deputatul PD Cezar Preda sustine ca in timpul sedintei i s-a spus ca Tariceanu l-a catalogat drept "tampit", lucru negat de premier.

Timpii morti si atitudinea PD de la sedinta de plen reunit a Parlamentului de ieri unde s-a citit motiunea de cenzura "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece!" au avut efecte neasteptate: pe premierul Tariceanu l-au lasat nervii si s-a repezit in sala la pedisti, pentru a le spune ce parere are despre ei. "Mi s-a spus ca m-a facut tampit", a reclamat ulterior pe coridor unul dintre "adresantii" mesajului premierului, deputatul Cezar Preda. Situatia conflictuala dintre cei doi oficiali nu a fost insa decat finalul unui sir de discutii in contradictoriu in plenul camerelor in privinta citirii sau nu a motiunii in sedinta de ieri.

SCANAREA INTELIGENTEI. Senatorul PRM Gheorghe Funar este cel care, la deschiderea sedintei, a adus in dezbatere plangerea penala pe care a facut-o la Parchet in privinta falsificarii unor semnaturi de pe lista de sustinere a motiunii, fie prin modificarea lor, fie prin scanare. In sustinerea punctului sau de vedere, Funar a sustinut ca in perioada strangerii de semnaturi senatori precum Berceanu si Talpes au fost plecati in delegatii. Ca atare, Funar a solicitat ca, pana la primirea unui raspuns de la Parchet, citirea si, evident, dezbaterea motiunii de cenzura sa fie amanate. Solicitarea peremistului a declansat nemultumirea pedistilor care, mai intai prin vocea liderului de grup Cristian Radulescu si apoi a lui Radu Berceanu, au contestat argumentele lui Funar. Berceanu a explicat ca semnase motiunea inainte de a pleca din tara si a catalogat expozitiunea lui Funar drept o dovada a faptului ca inteligenta acestuia, si nu semnaturile ar fi "ori scanata, ori falsificata".

Supunerea la vot a propunerii peremistului a dezvaluit o alta realitate: doar 61 de parlamentari din cei 283 de la inceputul sedintei si-au exprimat votul, 46 optand "pentru".

INSULTE. Pasul urmator, contestarea cvorumului si inceperea apelului nominal, a reprezentat momentul in care Tariceanu, suparat ca pedistii din sala nu ar fi votat anterior, s-a ridicat de la tribuna si s-a dus glont in sala la grupul PD pentru a le transmite ceva. Gesticularile largi au dat o idee despre intensitatea discutiei. Cum a sunat uterior relatarea incidentului chiar de catre cei doi actori principalis Tariceanu: "Nu am avut nici o disputa cu nimeni. Domnul Preda nu a inteles, ca si alti colegi de la PD, ca trebuia sa fie prezenti activ in sala, nu doar sa asiste, pentru ca din cauza asta chestiunile de procedura s-au prelungit nespus de mult". Despre apelativul "tampit", Tariceanu spune ca nu l-a folosit. Cezar Preda: "Eu nu am auzit, colegii mei mi-au spus ca, dupa aceste discutii foarte dure, primul ministru ar fi folosit apelativul «tampit». Eu am replicat ca daca domnia sa a spus asa ceva, atunci asa e el si echipa lui". O data, nervii linistiti, Cezar Preda a declarat conflictul incheiat. Citirea motiunii de cenzura, doua ore de discutii fara miza, a dus si la inchiderea sedintei de plen, luni urmand sa aiba loc o noua sedinta a plenului reunit pentru dezbaterea motiunii.


Basescu, trimis in camera luiPremierul Tariceanu a aratat ca motiunea PD este o parte "a unor jocuri distructive" care dureaza de aproximativ cinci luni, in spatele carora sta presedintele Basescu. "Nu stiu cum sa fac sa-l conving pe Traian Basescu sa renunte la aceasta practica. Probabil ca daca as fi tatal lui i-as spune exact ce-i spun baietelului meu cand am musafiri si mi-e frica sa nu continue sa se joace, sa sparga lucruri prin casa, sa faca diferite prostii: «Du-te la tine in camera si stai cuminte»", a spus Tariceanu. De altfel, premierul i-a trimis ieri o scrisoare lui Basescu in care ii spune ca nu va fi prezent la consultarile cu partidele, dar ca reprezentantii PNL vor veni la Cotroceni pentru ca "respecta institutiile statului" si "normele de civilizatie ale politicii". "In final, ar trebui sa va amintesc, din nou, de respectarea Constitutiei, a intereselor Romaniei, dar dandu-mi seama ca e inutil, o sa va spun exact ce-i spun baietelului meu atunci cand nu e cuminte: Ai grija cum te porti! Daca nu poti face ceva util, stai in banca ta!", isi incheie premierul scrisoarea.Cititi textul integral al scrisorii   Imobilizare la PSD prin SMSSala de plen a Parlamentului a fost aproape goala in momentul in care s-a decis citirea documentului de catre reprezentantul PD Cristian Radulescu, deputatii si senatorii PSD, PNL, PC, UDMR si PRM parasind sala, pentru a sta pe holuri sau in birourile grupurilor parlamentare. De altfel, senatorii si deputatii PSD au primit, miercuri seara si joi dimineata, de la conducerile celor doua grupuri parlamentare, mesaje pe telefoane prin care erau indemnati sa nu arate "un prea mare entuziasm" in participarea la sedinta in care se citeste motiunea de cenzura initiata de PD. Solicitarea conducerii celor doua grupuri parlamentare ale partidului a fost luata in serios de aproape toti senatorii si deputatii PSD, astfel incat la sedinta au participat mai putin de zece parlamentari social-democrati. Potrivit surselor citate, semnatarii mesajelor au fost Viorel Hrebenciuc si Serban Nicolae


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.