Intr-o atmosfera tensionata, marcata atat de disputele euro-americane pe marginea masurilor de protectie a climei – prioritatea reuniunii- cat si legat de scutul american antiracheta, care irita Moscova, „summit-ul bogatilor" din G-8 a inceput ieri la Heiligendamm, cu un dineu al liderilor SUA, Canadei, Japoniei, Marii Britanii, Germaniei, Frantei, Italiei si Rusiei, la castelul Hohen Luckow. Anterior, cancelarul Angela Merkel a avut un dejun de lucru separat cu presedintele american George W. Bush, pe care a incercat fara succes sa-l convinga de necesitatea unui compromis pentru reducerea gazelor poluante si a unui sistem de vanzare-cumparare a drepturilor de emisie. Angela Merkel a facut apel la tarile din G-8 sa actioneze in mod "hotarat" in problema schimbarilor climatice, in timp ce Statele Unite refuza in continuare sa accepte masuri cu caracter de constrangere. De altfel, responsabilul cu problemele de mediu din cadrul delegatiei americane, Jim Connaughton, a anticipat ca in comunicatul final al summitului G-8 nu va fi mentionat niciun obiectiv final pe termen lung in materie de reducere a gazelor cu efect de sera, asa cum ar fi dorit Germania. Cu toate acestea, oficialul american a precizat ca va exista un acord, de 15 pagini, care va constata „un remarcabil nivel de consens" asupra acestei teme. Un alt subiect fierbinte de pe agenda reuniunii, ajutorul pentru Africa, a atras si atentia Papei Benedict al XVI-lea (originar din Germania), care le-a cerut ieri liderilor tarilor cele mai industrializate sa-si respecte promisiunile in acest sens.

In afara subiectelor asumate oficial de participantii la summit, exista insa unul tot atat de preocupant, prin prisma consecintelor sale politice.Este vorba despre amenintarile Moscovei, potrivit carora si-ar putea indrepta rachetele spre Europa daca SUA isi vor continua planul de desfasurare in Europa a unor elemente ale scutului lor antiracheta. Presedintele George W. Bush a incercat ieri sa calmeze situatia, explicand sa Rusia nu va recurge la un asemenea gest, insa ramane de vazut care vor fi concluziile convorbirilor directe dintre liderii implicati.
Tensionat este si climatul in care se desfasoara reuniunea de la Heiligendamm. Cu cateva ore inainte de inceperea lucrarilor, mii de militanti antiglobalizare au incercat blocarea arterelor de acces spre perimetrul strasnic pazit de politie si trupe speciale. Circa 5.500 de manifestanti s-au indreptat catre bariera de securitate, cativa agitatori aruncand cu pietre spre postul de control. Oamenii in uniforma au ripostat cu lovituri de baston si gaze lacrimogene. Un alt grup de manifestanti a cautat sa evite politia, lansandu-se intr-o cursa prin padure si aruncand crengi de copaci pe sosea, in incercarea de a impiedica urmarirea. La Evershagen, la periferia de nord-vest a Rostockului, alti rebeli au blocat un drum cu patru benzi. Fortele de ordine au fost nevoite sa recurga la tunuri de apa si gaze iritante, ca sa sparga blocada. Militantii pregatisera numai ieri 30 de asemenea actiuni, indeosebi in jurul aeroportului Rostock-Laage, unde urmau sa soseasca sefii de stat si de guvern. Chiar si liderul de la Casa Alba a fost asteptat marti seara de circa 1000 de manifestanti, care au fost tinuti la distanta de un important dispozitiv de securitate. In plus, aeronava Air Force One a tras in spatele unei hale, astfel incat protestatarii – printre care si suedezi, rusi, danezi, cehi si francezi- n-au putut nici macar sa zareasca avionul lui Bush. Asta nu i-a impiedicat sa scandeze „Fuck you Bush!" si sa agite pancarte cu textul "Bush e un criminal", in speranta ca acestea vor fi zarite de liderul american din elicopterul care l-a transportat de la aeroport la hotel.
Iar daca lucrarile propriu-zise ale summit-ului se vor desfasura azi, urmand ca maine sa aiba loc intalnirea celor 8 cu liderii statelor cu o dezvoltare economica dinamica - China, Brazilia, India, Mexic si Africa de Sud- se poate spune ca la fel de plin e si programul sotiilor participantilor la reuniune. De organizarea lui s-a ocupat insusi sotul Angelei Merkel, Joachim Sauer, care ieri le-a insotit pe „Primele Doamne" la Castelul Schlitz din Honen Demzin, in apropiere de Rostock, unde a fost organizata o conferinta pe tema dezvoltarii demografice in tarile G-8. Dupa dejun Joachim Sauer si-a condus invitatele prin parcul castelului, pana la Fantana nimfelor, o opera Jugendstil datand din 1903, semnata de Walter Schott. Grupul de sotii a mers apoi la Wismar, localitate situata la 45 km de Heiligendamm, unde, incepand de sambata trecuta, s-au reunit 74 de tineri pentru a reflecta asupra problemelor lumii, in paralel cu sefii de stat si de guvern.