Ultima conferinta a presedintelui Putin a creat iarasi valuri si a ingrijorat opinia publica. Intrebarile puse presedintelui Putin au apartinut celor mai prestigioase reviste din lume si au avut tinte foarte precise. Iar Putin a raspuns la fel de pre
Ultima conferinta a presedintelui Putin a creat iarasi valuri si a ingrijorat opinia publica. Intrebarile puse presedintelui Putin au apartinut celor mai prestigioase reviste din lume si au avut tinte foarte precise. Iar Putin a raspuns la fel de precis, in maniera scolarului care stie dinainte intrebarea si controleaza bine situatia.
Cateva lucruri despre context. Diplomatia rusa ne arata de cativa ani ca este foarte atenta cu fiecare miscare a "partenerilor strategici", de aceea reactiile Rusiei sunt strict legate de miscarile SUA. E ca in perioada de "glorie" a comunismului: SUA versus URSS. In cazul dat, se apropia intrunirea G8, unde SUA aveau ceva de comunicat si unde si Rusia avea ceva de comunicat. Dar cel mai important element de context e faptul ca presedintele George W. Bush face o vizita in Cehia si Polonia, tari cu care se discuta amplasarea unor scuturi antiracheta. In acest sens, miscarea diplomatiei ruse este un raspuns simetric al miscarii diplomatiei americane. E un soi de ping-pong, insa din punct de vedere tehnic, trebuie sa recunoastem, ca la minge sunt americanii. Din perspectiva diplomatica, ceea ce fac rusii acum nu e decat o reactie la actiunile diplomatiei americane si nicidecum un atac. E adevarat ca reactiile diplomatiei ruse devin tot mai bine structurate, mai nuantate si mai bine axate pe propriul interes. Dar ce vrea diplomatia rusa si, in mod special, ce vrea sa ne spuna Vladimir Putin in cazul dat? Voi incerca sa sintetizez ideile centrale ale discursului sau legat doar de problema expansiunii NATO sau mai bine spus a trupelor SUA.
E foarte important faptul, sustine Putin, ca astazi Rusia nu se mai afla cu lumea occidentala intr-o relatie de "luna de miere", cum a fost in perioada anilor '90. (Eu as numi aceasta perioada mahmureala postsovietica.) Asa este, Rusia nu se mai afla in mahmurii ani '90, cand o facea pe tara "cuminte" si neputincioasa. Putin, acum, vine si propune o relatie de alt tip, care se numeste "casatorie din interes". Putin isi structureaza noua politica externa pe ideea de interes. Cu totii suntem de acord: relatiile intre state se bazeaza pe interes, insa un interes reciproc, un interes care se negociaza. Aici intervine problema: marele dezacord, sustine Putin, e faptul ca pe scena internationala "unii" reprezentanti ai ei sustin ca adevarul lor e "ultima instanta". Iar cu aceasta noua Rusie nu poate fi de acord, caci anumite interese "incalca anumite intelegeri" si intra in dezacord cu interesele Rusiei. Cel mai deranjant lucru pentru Kremlin este cel legat de amplasarea scutului antiracheta si a extinderii NATO, adica a trupelor SUA, organizatie si, respectiv, tara cu care se afla intr-un "parteneriat strategic".
si aici vine nedumerirea pe care-si construieste Putin argumentele sale tari. Mai intai, sustine Putin, sistemul de aparare antiracheta nu este un simplu sistem de aparare, ci este un sistem care lucreaza in regim automat cu tot potentialul nuclear al SUA. Asta implica direct intregul potential nuclear al SUA. Este pentru prima oara cand se schimba configuratia nucleara, ba, mai mult, sustine Putin, este pentru prima data cand potentialul nuclear al SUA se afla pe teritoriul Europei. Insa, se intreaba pe buna dreptate veteranul cekist, care este tinta acestor arme? Care este scopul acestor scuturi? Sa fie Iranul, care nu detine arme cu o astfel de raza de actiune? Adica, afirma ironic Putin, "acest sistem ne apara de ceea ce nu exista". Sau poate Corea, dar atunci cineva a incurcat geografia. "Ar fi fost vesel, daca n-ar fi fost trist", conchide cu o intelepciune ruseasca Putin. In ce priveste crearea unor baze militare in Romania si Bulgaria, precum si prezenta trupelor americane aici, aceasta este pentru Putin un gest politic si nicidecum unul ce tine de strategia militara. Fiindca, din punct de vedere militar, trupele care vor fi aici nu mai corespund stilului de razboi dus astazi.
La intrebarea "ce vor americanii?", Putin raspunde retoric: poate ei vor sa intram intr-o noua cursa a inarmarilor? Sau poate sa ne invrajbeasca cu Europa? si aici vine pozitia Kremlinului: ce e de facut pentru noi, rusii? Ne vom apara interesele, dar nu vom intra in cursa inarmarii, sustine Putin, caci am invatat din lectia trecuta. Strategia "privirii in oglinda" nu mai merge pentru noi, sustine diplomatia rusa, caci noi am ales strategia "raspunsului asimetric". Adica se vor folosi de alte metode si mijloace. In ce priveste "tintele din Europa" ale armelor rusesti, acesta a fost unul dintre excesele facute de Putin in aceasta conferinta de presa sau mai degraba a fost o replica de traditie, de maniera unei foste mari puteri. In esenta, totusi, Putin a repetat de nenumarate ori teza lui simpla: nu noi am creat problema, ne-am dezarmat unilateral, insa, in ciuda acestui fapt, noi vrem sa colaboram, sa fim parteneri si nu vrem sa atacam pe nimeni. E de gandit. z

Vasile Ernu este scriitor nascut in URSS


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.