Astazi se implinesc sase decenii de la infiintarea Clubului Sportiv al Armatei, in a carui vitrina se afla 86 de trofee olimpice (26 de aur, 31 de argint, 29 de bronz), 462 mondiale (130-170-162), 607 europene (169-217-221), 88 la Cupele Mondiale, 13
Astazi se implinesc sase decenii de la infiintarea Clubului Sportiv al Armatei, in a carui vitrina se afla 86 de trofee olimpice (26 de aur, 31 de argint, 29 de bronz), 462 mondiale (130-170-162), 607 europene (169-217-221), 88 la Cupele Mondiale, 131 la cupele continentale, 2558 la Balcaniade, 8670 titluri de campioni nationali. Bilant la care s-ar mai putea adauga sutele de medalii castigate la Universiade, jocuri si campionate mondiale ale CISM, spartachiade militare, Cupe ale Romaniei etc. Nu pot fi omise cele 13 recorduri olimpice, 49 mondiale, 64 europene, 6 mondiale universitare imbunatatite de-a lungul anilor. Primul campion olimpic roman a fost tiristul Iosif Sarbu, invingator in 1952, la Helsinki, care a obtinut si argintul mondial, plus 80 de titluri de campion al tarii la pusca. Echipa masculina de handbal, din care faceau parte si sportivi de la Steaua, precum Cornel Otelea, a adus Romaniei primul titlu de campioana a lumii in 1961, Otelea figurand si in formatiile care au mai urcat de doua ori pe cea mai inalta treapta a podiumului mondial. Printre cei mai reprezentativi sportivi ai acestui club se afla atleta Iolanda Balas-Soeter (foto), dubla campioana olimpica si europeana, detinatoare a cinci recorduri ale JO si 14 ale lumii la saritura in inaltime, care au rezistat 11 ani, canoistul Toma Simionov, colegul de barca al dinamovistului Ivan Patzaichin, cu doua trofee olimpice de aur si unul de argint, plus noua mondiale, canotoarele Veronica Cochelea si Ioana Olteanu, prima cu doua medalii olimpice de aur, tot atatea de argint, 10 mondiale, cealalta cu doua victorii la JO, un loc secund, 8 medalii mondiale, floretista Laura Badea, cate un aur, argint si bronz olimpic, sase clasari pe podiumul campionatelor lumii, de doua ori pe prima pozitie si de sapte ori la Europene, de asemenea cu doua victorii, canotorul Dimitrie Popescu-un aur, doua arginturi si un bronz olimpic si mondial. Un campion special poate fi considerat Sorin Babii care, la peste 40 de ani, se pregateste pentru a saptea participare consecutiva la Jocurile Olimpice. In palmaresul sau figureaza un aur si un bronz olimpic, doua bronzuri mondiale, cinci medalii la Cupa Mondiala, 14 la intrecerile continentale, trei fiind din cel mai stralucitor metal, 26 la Jocurile Balcanice, 64 de titluri de campion national la pistol liber. Au mai luat doua trofee olimpice, unul fiind de aur, Corneliu Ion, la pistol viteza, Vasile Puscasu, la lupte libere, Gheorghe Berceanu, la lupte greco-romane, Doina Ignat si Iulica Ruican, la canotaj, Nicu Vlad (foto), la haltere.
Peste 1.000 de sportivi in 22 de sectii
In ultima vreme cele mai multe medalii la competitiile internationale au fost aduse de sportivii de la scrima, natatie, canotaj, iar in tara de cei de la hochei pe gheata. Scrimerele Roxana Scarlat, Cristina Stahl, Cristina Ghita, medaliate la CE si CCE, inotatoarea Camelia Potec, campioana olimpica la Atena in proba de 200 metri liber, Aurica Barascu, componenta a echipajului de 8 plus 1, medaliata cu aur la ultima editie a JO, gimnastele Alexandra Eremia si Silvia Stroescu, aur cu echipa la JO de la Sydney, judoka Alina Dumitru, cvadrupla laureata la Campionatele Europene sunt doar cateva exemple. Infiintata in 1949, sectia de handbal a dat de-a lungul vremii numerosi jucatori la echipa nationala, care a cucerit patru trofee olimpice-unul de argint si patru de bronz, sapte mondiale-4-1-2, 10 la CM Universitare, 21 balcanice. Steaua a intrat in posesia a 11 cupe europene, trei fiind de aur, doua de argint si sase de bronz, printre artizanii succeselor aflandu-se Cristian Gatu, Gheorghe Goran, Mihai Marinescu, toti trei figurand de ani buni in staff-ul federatiei. Sa nu-i uitam pe Stefan Birtalan, seful sectiei, pe Radu Voina, actualul antrenor si pe directorul tehnic Vasile Stanga. Cea mai titrata echipa pe plan national este cea de hochei pe gheata, care a adunat 41 de titluri la seniori, patru la juniori si 30 de Cupe ale Romaniei. Primul a fost obtinut in 1953, la doi ani de la creare, sub conducerea antrenorului Mihai Flamaropol, cu 11 victorii consecutive si un golaveraj impresionant-125-5. Dupa cum ne-a marturisit Corneliu Carlan, purtatorul de cuvant al clubului condus de cativa ani de fostul atlet George Boroi, e posibil ca performantele hocheistilor sa fie consemnate cat de curand in Guiness Book. Desi fotbalul s-a separat de celelalte sporturi, nu pot fi omise cele 23 de titluri de campioni, 20 de succese in Cupa Romaniei si 5 in Supercupa. Legendele acestui club, sportivi si antrenori, alaturi de laureatii ultimilor ani, vor fi premiati in cadrul spectacolului aniversar "Galaxia Steaua", care va avea loc maine la Cercul Militar National.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.