Numele presedintelui Senatului Romaniei, Nicolae Vacaroiu, este mentionat intr-un scandal de coruptie care il vizeaza pe omologul sau francez, Christian Poncelet.

Parchetul din Paris a decis marti sa inceapa o ancheta cu privire la anumite fapte de coruptie pe care le-ar fi savirsit presedintele senatului Frantei, Christian Poncelet. Informatia este difuzata de Agentia France Press, care sustine ca demnitarul francez este anchetat sub acuzatia ca ar fi intervenit in favoarea unui prieten pentru a obtine o serie de contracte publice in schimbul mitei, inclusiv in Romania. Printre altele, Poncelet s-ar fi intilnit cu presedintele Senatului roman, Nicolae Vacaroiu, pe 15 februarie, la cererea lui Jean-Claude Bertoldi, care lucra pentru Sogea, o intreprindere de lucrari publice, filiala a grupului Vinci, in scopul de a facilita deschiderea unui magazin Carrefour in Romania.

Poncelet neaga toate acuzatiile si sustine ca a dat instructiuni avocatului sau de a sesiza autoritatile, caracterizind acest denunt drept „calomnios, defaimare si violare a secretului anchetei". Intr-o declaratie acordata saptaminalului francez „Le Canard Enchainé", preluata de cotidianul „Le Figaro", presedintele senatului francez sustine ca prin actiunile sale a dorit sa „ajute companiile franceze sa patrunda pe pietele straine intr-un mod transparent". El da asigurari ca nu a primit mita in schimbul eforturilor sale si ca nu a exercitat presiuni asupra nimanui.

La rindul sau, Vacaroiu respinge toate acuzatiile aduse in acest caz. „Este o fabulatie, intr-o vizita oficiala nu discuti asa ceva. N-am avut nici o intilnire separata cu prilejul ultimei intilniri cu domnul Poncelet. Am fost cu toata delegatia si nu era cazul. Nu exista nici o implicare, nici o interventie a domnului Poncelet la mine pentru Carrefour", a declarat ieri presedintele Senatului roman. El i-a luat apararea omologului sau francez. „Nu cred, cunoscindu-l pe domnul presedinte al Senatului Frantei, ca este implicat in asa ceva", spune Vacaroiu.

Si vicepresedintele liberal al Senatului, Norica Nicolai, care a facut parte din delegatia care s-a deplasat in Franta, sustine varianta lui Vacaroiu. „Am fost mai multi senatori. Nu au fost nici un fel de discutii private cu Christian Poncelet, dimpotriva, Domnia sa a fost insotit de o serie de senatori francezi, de membri ai grupului de prietenie Franta-Romania, de stafful tehnic al Senatului francez", spune Nicolai.