Instanta Curtii de Apel Bucuresti a amanat ieri, pentru data de 13 iunie, pronuntarea in dosarul de terorism al lui Omar Hayssam, referitor la rapirea celor trei jurnalisti in Irak. Instanta programase luarea unei decizii, insa, la ultimul termen, j
Instanta Curtii de Apel Bucuresti a amanat ieri, pentru data de 13 iunie, pronuntarea in dosarul de terorism al lui Omar Hayssam, referitor la rapirea celor trei jurnalisti in Irak. Instanta programase luarea unei decizii, insa, la ultimul termen, judecatoarea Sofica Dumitrascu a declarat ca pronuntarea in dosarul lui Omar Hayssam va fi amanata de doua-trei ori, fiind vorba despre un caz dificil. Hayssam i-a trimis o scrisoare judecatoarei Sofica Dumitrascu, prin care ii solicita acesteia sa fie audiat in dosarul de terorism. Biroul National Interpol Romania a solicitat pe 1 iunie Biroului National Interpol Beirut sa intensifice masurile de localizare a urmaritului international Omar Hayssam, care, intr-o interventie telefonica in direct la postul de televiziune Antena 3, a declarat ca se afla in capitala libaneza. La termenul din 31 mai al procesului lui Hayssam, avocatii acestuia au cerut judecatorului achitarea clientului lor pentru savarsirea de acte de terorism si schimbarea incadrarii juridice in complicitate la lipsire ilegala de libertate. De asemenea, avocatii sirianului au mai cerut permisiunea judecatorului de a mai depune scurte note scrise in dosarul clientului lor. Ei au mai cerut si ca eventualele daune morale pe care Hayssam ar fi putea fi obligat sa le plateasca celor trei jurnalisti sa se calculeze de la momentul rapirii, pana cand clientul lor a fost arestat. Ziaristii Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci au cerut despagubiri de cate doua milioane de euro de la Omar Hayssam si Mohammad Munaf. Aparatorii lui Hayssam si-au motivat cererea de achitare prin faptul ca nu au fost administrate probele necesare elucidarii acestui caz, nu a fost audiat pe fond nici inculpatul Omar Hayssam si nici nu s-a reusit audierea prin videoconferinta a celor sapte martori in dosar, printre care Mohammad Munaf, condamnat la moarte in Irak. De asemenea, avocatii lui Hayssam, Alice Draghici si Ioan Cazacu, sustin ca faptele de care este acuzat clientul lor nu au afectat siguranta nationala si nu pot fi considerate fapte de terorism, ci, cel mult, de complicitate la lipsire de libertate. Cei doi avocati au mai spus ca ar fi indicat ca judecatorul sa ia o decizie in acest caz numai dupa ce Curtea Suprema din Irak va da un verdict final in cazul lui Mohammad Munaf, existand mari sanse ca acesta sa fie achitat de autoritatile irakiene pentru acuzatia de rapire a celor trei jurnalisti romani in Irak. Avocatul Alice Draghici a justificat cererea prin faptul ca instanta nu ar fi fost sesizata legal iar clientului sau, Omar Hayssam, i-a fost incalcat dreptul de a fi asistat de un aparator. De asemenea, Alice Draghici a mai invocat faptul ca declaratiile initiale ale lui Mohammad Munaf, la inceput co-inculpat alaturi de Hayssam in dosarul celor trei jurnalisti romani, apoi martor in acelasi dosar, au fost date sub amenintare, ulterior Munaf revenind asupra lor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.