Precizarile oficialului rus intervin in urma stirii difuzate de agentia France Presse in care era citata o declaratie a ministrului roman al apararii, Teodor Melescanu, potrivit careia Romania si Bulgaria vor propune Rusiei organizarea de manevre mil
Precizarile oficialului rus intervin in urma stirii difuzate de agentia France Presse in care era citata o declaratie a ministrului roman al apararii, Teodor Melescanu, potrivit careia Romania si Bulgaria vor propune Rusiei organizarea de manevre militare comune pentru a incerca sa dezamorseze tensiunile generate la Moscova de infiintarea bazelor americane in cele doua tari.
Ironie catre Bucuresti
"Ministrul roman al Apararii se pare ca nu cunoaste bine istoria, daca a facut o astfel de propunere. As vrea sa amintesc ca, la decizia conducerii sovietice in perioada dinaintea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, armata sovietica a participat activ la manevre comune cu fortele armate ale Germaniei fasciste. Cum s-a terminat aceasta cooperare, o stim cu totii - cu un atac barbar al Germaniei naziste asupra Uniunii Sovietice si un razboi sangeros", a afirmat generalul Samanov.
"Aplicatiile militare reprezinta gradul suprem de pregatire militara a fortelor armate pe timp de pace. Pentru desfasurarea lor este nevoie de un nivel inalt de incredere intre tarile participante la manevre. Despre ce fel de incredere poate fi vorba in cazul dat, cand SUA vorbesc de amplasarea unor facilitati militare in Romania si Bulgaria, care, de fapt, vor fi transformate in doua-trei saptamani in baze militare in adevaratul sens al cuvantului", a mentionat consilierul ministrului rus al Apararii.
De aceea, a afirmat in continuare generalul Samanov, "a desfasura pe teritoriul celor doua tari (Romania si Bulgaria) manevre comune este cel putin bizar, iar, dintr-un alt unghi de vedere, este chiar iresponsabil, mai ales ca aplicatiile nu pot fi desfasurate fara indicarea inamicului". Totodata, responsabilul rus a subliniat ca, in Balcani, mai ales in Bulgaria, legata de Rusia prin relatii seculare de prietenie, Moscova nu a planificat niciodata si nu planuieste nici pe viitor sa desfasoare manevre militare.
Romania, tinta pentru rachetele ruse
In aceeasi ordine de idei, consilierul ministrului rus al Apararii nu a exclus posibilitatea ca SUA sa nu se limiteze la instalarea de baze doar in Romania si Bulgaria, ci sa caute sa-si amplaseze facilitati militare in Georgia si Ucraina. "Noi nu excludem aceasta posibilitate, dar as vrea sa reiau aici declaratia facuta anterior de presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, care a spus ca rachetele rusesti vor fi indreptate asupra unor obiective din Europa, care, in opinia militarilor nostri, prezinta un pericol potential la adresa securitatii Rusiei", a tinut sa sublinieze generalul Samanov. El a indicat ca "bazele militare ale SUA si alte obiective militare americane ce vor fi amplasate in Europa de Est vor deveni automat tinte pentru armele din dotarea fortelor balistice ruse".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.