Nu, nu, Rudel Obreja, presedintele FR Box, nu isi reia activitatea. Sta bine acolo unde sta, la carma federatiei de specialitate, de unde…
- Pe 11 iunie plec in Elvetia. Unde va avea loc Comitetul Executiv al AIBA, cu care ocazie voi incerca sa iau, intr-un fel, taurul de coarne. Se cere o revolutionare a boxului amator. Ca sef al Comisiei Tehnice voi pune in discutie cateva masuri pentru revigorarea acestui sport care e boxul amator, apropierea lui de cel profesionist. Sunt sigur ca voi avea tot sprijinul taiwanezului Ching Kuo Wu, relativ noul presedinte al forului boxului amator. Voi veni cu niste propuneri care, in fond de ce nu, sper sa se aprobe. Chiar daca se vor aproba acum, in Elvetia, mai au de trecut apoi peste alte aprobari de… mai sus, iar in octombrie, la Congresul AIBA, sau de la acel moment mai bine spus, s-ar putea sa vedem un alt box.
- Adica…
- Sunt si suntem, noi, cei din federatia romana, pentru eliminarea, o data pentru totdeauna, a masinii de punctaj. Apoi, ar cam trebui eliminata si casca de asa-zisa protectie. O alta masura ar fi revenirea la reiterarea rundurilor, revenirea la trei, patru sau cinci reprize a trei minute. Eu vad aceste lucruri realizate drept o apropiere de boxul profesionist, fiind de asteptat o crestere a spectaculozitatii si a interesului in jurul ringului, bineinteles, tot amator.
- Ar castiga ceva sportivii romani?
- Categoric ar castiga ceva si anume linistea dinaintea competitiilor de anvergura. Atunci cand nu se vor mai gandi la eventuale arbitraje ostile sau potrivnice, iar meciurile, oriunde ar fi ele, sa dea invingatorul care e pe ring.
- Daca am ajuns aici, se mai ia… cineva de federatie?
- De acum, federatia are o conducere ce nu poate fi contestata. O are ea mai demult. Echipa pe care o conduc va face totul, nu o lua ca pe un limbaj de lemn, va face totul, spuneam si… faceam pentru un titlu olimpic la BEIJING. De la acel an 1956 de cand Nicolae Linca… a trecut cam mult. Acesta e un vis al meu, ca mai mare in federatie, sa scoatem din nou un campion olimpic.
- Se vad ceva candidati la acest ravnit titlu olimpic?
- Da, categoric, da: Ionut Gheorghe, medaliat olimpic, Roland Gavril, la 75 kg si, nu cei din urma, greii Cristian Ciocan - nume predestinat, nu? - si Bogdan Dinu.
Mai trebuie amintit ca trebuie, totusi, sa-i tinem pumnii lui Rudi Obreja, la masa tratativelor din Elvetia…