7 Iunie 2007de Mihai Bledea

Lectura de 2 minuteConditiile precare din Spitalul Judetean Satu Mare, scoase la iveala saptamana trecuta in mod brutal de moartea Amaliei Szabo, au alungat si continua sa alunge satmarencele spre spitalele din Ungaria. Localnicele se orienteaza spre vest

Conditiile precare din Spitalul Judetean Satu Mare, scoase la iveala saptamana trecuta in mod brutal de moartea Amaliei Szabo, au alungat si continua sa alunge satmarencele spre spitalele din Ungaria. Localnicele se orienteaza spre vest, spre Spitalul Fehergyarmat, de care le desparte numai un control sumar la Punctul de Trecere a Frontierei Petea si 30 de kilometri de asfalt impecabil. Medicii satmareni se asteapta ca numarul nasterilor de la Satu Mare sa se injumatateasca dupa moartea Amaliei Szabo.
Standarde UE, la 30 de kilometri de morga Spitalului Judetean
Conditiile de cazare excelente oferite, comportamentul personalului medical si costul unei nasteri constituie un miraj pentru mame, in conditiile in care in Spitalul Judetean Satu Mare nu pot face nici macar un dus cald. Potrivit evidentelor Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta Persoanelor al Primariei Satu Mare, anul trecut, 221 de satmarence au nascut in Ungaria. De la inceputul anului, alte 50 au ales sa nasca, la randul lor, dincolo de granita. Ginecologii sunt obisnuiti cu satmarencele si cunosc bine motivele care le determina sa aleaga sa nasca in strainatate. "Toate gravidele din Satu Mare se declara nemultumite de conditiile oferite de spital", a declarat pentru CANCAN medicul Esze Tamas, de la Spitalul Fehergyarmat.
Nastere fara cusur pentru 250 de lei
Costul unei nasteri la un spital maghiar este de 15.000 de forinti, adica aproximativ 250 de lei, echivalentul unei "atentii" achitate de femeile internate la Obstetrica in Spitalul Judetean Satu Mare. Serviciul din spitalul maghiar include insa spitalizarea la nastere si doua seturi de analize complete pe perioada sarcinii. O nastere prin cezariana costa aproximativ 70.000 de forinti ? aproximativ 900 de lei. La cheltuieli se adauga cele de transport. Gravidele merg la control lunar, pana in ultimele saptamani de sarcina, iar in ultima luna, de doua ori pe saptamana. Contra cost, la nastere poate asista si tatal copilului sau un alt membru al familiei, insa numai dupa absolvirea unui curs de trei saptamani organizat de spital.

Cancan

Sursa: CancanTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Un film biografic despre Michael Jackson ar fi in pregatire la Hollywood.