Intr-o dezbatere privind oportunitatea si modalitatea revizuirii Constitutiei, Bogdan Olteanu a afirmat ca ar trebui modificate prevederile constitutionale care au fost folosite pentru suspendarea lui Traian Basescu. "Cred ca e o greseala ca un Parla
Intr-o dezbatere privind oportunitatea si modalitatea revizuirii Constitutiei, Bogdan Olteanu a afirmat ca ar trebui modificate prevederile constitutionale care au fost folosite pentru suspendarea lui Traian Basescu. "Cred ca e o greseala ca un Parlament sa procedeze mai departe la suspendarea presedintelui in ciuda unui aviz negativ al Curtii Constitutionale. Cred ca e o greseala ca, in cursul unei proceduri de referendum, Curtea Constitutionala sa schimbe regulile referendumului", a spus Olteanu. Presedintele Camerei Deputatilor sustine ca criza politica a fost provocata de lipsa unui spirit de colaborare intre institutiile statului dar, in mod paradoxal, a sustinut ca nu relatia presedinte-premier-Parlament ar trebui sa fie principalul obiect al revizuirii, ci prevederile legate de drepturile si libertatile fundamentale. Victor Ponta, vicepresedinte al PSD, a exprimat o alta opinie afirmand ca tocmai fundamentele constitutionale ale raportului dintre presedinte si celelalte institutii ar trebui schimbate.
"Vom cauta solutia ca presedintele tarii sa nu mai aiba dreptul de a desemna chiar pe cine doreste ca prim-ministru, ci sa il aleaga pe liderul partidului sau al aliantei care a obtinut cel mai mare numar de voturi, iar, daca acesta nu va reusi sa formeze un guvern, atunci sa se treaca la a doua forta politica", a spus Ponta precizand ca este nevoie si de o separare neta a atributiilor presedintelui de cele ale primului-ministru.
In mod similar, ar trebui delimitate mai bine prerogativele Parlamentului de cele ale sefului statului. Ponta a pledat in continuare pentru alegerea presedintelui prin vot universal direct, fara sa precizeze insa daca sustine varianta unei republici prezidentiale sau pe cea a republicii parlamentare. In domeniul justitiei, Ponta pledeaza pentru scoaterea Ministerului Public de sub autoritatea ministrului de Justitie si intarirea Consiliului Superior al Magistraturii.
Vicepresedintele Victor Ponta a admis ca exista divergente de opinii in cadrul grupului de lucru din PSD privind revizuirea Constitutiei, grup in care se confrunta cei mai tineri cu juristii care au lucrat la Constitutiile din 1991 si 2003. "Vestea proasta este ca in acest grup de lucru, alaturi de mine, fac parte Cristi Diaconescu si Titus Corlateanu, iar vestea buna este ca toate propunerile noastre vor trece pe la constitutionalistii consacrati ai partidului, care considera Constitutia actuala foarte buna, pentru ca ei au facut-o si, probabil, ca nu vor fi intotdeauna de acord cu propunerile noastre", a spus Ponta pe un ton sarcastic.
La dezbaterea organizata de Asociatia Pro Democratia si Academia de Advocacy, au mai participat istoricul Zoe Petre, Mircea Toma de la Agentia de Monitorizare a Presei s.a.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.