ITAR-TASS
Moscova nu vrea manevre comune

Rusia nu intentioneaza sa participe la nici un fel de manevre comune cu Romania si Bulgaria, dar isi va atinti rachetele asupra bazelor SUA din Romania si Bulgaria, a declarat, pentru agentia oficiala rusa ITAR-TASS, consilierul ministrului rus al Apararii, generalul Vladimir samanov. "Aplicatiile militare reprezinta gradul suprem de pregatire militara a fortelor armate pe timp de pace. Pentru desfasurarea lor este nevoie de un nivel inalt de incredere intre tarile participante la manevre. Despre ce fel de incredere poate fi vorba in cazul dat, cand SUA vorbesc de amplasarea unor facilitati militare in Romania si Bulgaria, care, de fapt, vor fi transformate in doua-trei saptamani in baze militare in adevaratul sens al cuvantului", a mentionat consilierul ministrului rus al apararii. Precizarile oficialului rus intervin in urma stirii difuzate de agentia France Presse in care era citata o declaratie a ministrului roman al Apararii, Teodor Melescanu, potrivit careia Romania si Bulgaria vor propune Rusiei organizarea de manevre militare comune pentru a incerca sa dezamorseze tensiunile generate la Moscova de infiintarea bazelor americane in cele doua tari. Melescanu a negat ca ar fi facut o astfel de propunere.

REUTERS
Rusia nu se retrage
din CFE

Rusia nu intentioneaza sa se retraga din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa (CFE) cu ocazia conferintei de la Viena, care va avea loc saptamana viitoare, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Rusia si-a suspendat obligatiile care deriva din tratatul semnat in 1990, acuzand partenerii occidentali ca isi neglijeaza obligatiile, si a amenintat ca se va retrage in cazul in care nu se identifica o solutie. Pe de alta parte, un oficial american a declarat ca statele NATO ar putea ratifica Tratatul CFE daca Rusia isi retrage armele din Transnistria.

NOVINITE
"Fantomele Balcanilor"

Cartea "Fantomele Balcanilor" (Balkan Ghosts) a lui Robert Kaplan a fost ghidul fostului presedinte american Bill Clinton in elaborarea politicii sale in privinta regiunii, dupa cum, de altfel, acesta a si recunoscut, a informat site-ul Novinite.com. Cartea a fost criticata pentru mare parte din esecul lui Bill Clinton in a intelege cum stau lucrurile cu adevarat in aceasta regiune volatila. Insa un lucru este sigur, comenteaza Novinite, Kaplan a avut dreptate cand a vorbit despre neincrederea si dusmania care domina relatiile dintre natiunile din Balcani si atitudinea lor fata de vecini.

KORESPONDENT
Dunare-Marea Neagra

Consiliul de Ministri al Ucrainei a aprobat proiectul de construire a canalului de mare adancime Dunare-Marea Neagra in sectorul ucrainean al Deltei, a carui valoare va fi de 543,5 milioane de grivne. Conform documentului, canalul urmeaza sa fie dat in exploatare in trimestrul IV din 2008. Canalul va traversa raioanele Kilia, Izmail si Reni de pe raza regiunii Odesa. Constructia canalului este criticata de organizatiile ecologiste, acestea sustinand ca Rezervatia Delta Dunarii va fi puternic afectata de proiect.