Potrivit unui regulament adoptat, joi, de Parlamentul European, datele personale continute in cererile pentru viza Schengen vor include elemente de biometrie - amprente si fotografii, precum si informatii scrise - numele, adresa, ocupatia, data si lo
Potrivit unui regulament adoptat, joi, de Parlamentul European, datele personale continute in cererile pentru viza Schengen vor include elemente de biometrie - amprente si fotografii, precum si informatii scrise - numele, adresa, ocupatia, data si locul cererii.
Regulamentul prevede ca in Sistemul de Informatii sa fie inclusa orice decizie luata de un stat membru responsabil, privind livrarea, refuzul, anularea, revocarea sau extinderea valabilitatii vizei Schengen. Potrivit agentiei Rompres, elementele de biometrie vor fi utilizate "in maniera controlata", iar in primul rand se va acorda atentie elementelor speciale de identificare si validitate aplicate pe viza. Fotografiile nu vor fi utilizate inca pentru identificare, deoarece tehnologia necesara nu este finalizata.
Cetatenii a peste o suta de tari au nevoie, pentru a intra Spatiul Schengen, de viza acordata de un stat membru al Uniunii Uniunii Europene.
Regulamentul adoptat acum de PE prevede ca fiecare dosar cu cerere de viza va fi stocat, maximum 5 ani, in Sistemul de Informatii pentru Vize. Obiectivul Sistemului este de a impiedica un aplicant a carui viza este refuzata de un stat Schengen sa depuna cererea intr-un alt stat. De asemenea, isi propune sa faciliteze actiunile de combatere a fraudei si controalele la frontierele externe.
Proiectul de regulament stabileste ca autoritatile competente din Statele Membre si Europol pot accesa datele din Sistemul de Informatii in cazuri specifice si in baza unei cereri scrise, daca aceasta contribuie la prevenirea sau investigarea unor acte teroriste sau a altor acte grave.
Transferul de date catre terte tari sau organizatii internationale poate avea loc doar in 'cazuri exceptionale, exclusiv pentru prevenirea si detectarea actelor teroriste sau a altor acte grave' si cu consimtamantul Statelor Membre care au introdus datele.
Accesul la date prin intermediul autoritatilor interne de securitate va fi intotdeauna controlat si va avea loc doar in circumstante specifice si justificate. Sistemul de Informatii va fi gestionat de o Autoritate permanenta de Management - finantata de la bugetul Uniunii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.