Episcopia Ortodoxa a Bihorului, Oradiei si Salajului refuza sa cada la o intelegere cu greco-catolicii privind slujirea alternativa in bisericile revendicate de catolici. Mai mult, ortodocsii refuza sa permita accesul catolicilor in bisericile castig
Episcopia Ortodoxa a Bihorului, Oradiei si Salajului refuza sa cada la o intelegere cu greco-catolicii privind slujirea alternativa in bisericile revendicate de catolici. Mai mult, ortodocsii refuza sa permita accesul catolicilor in bisericile castigate in instanta de catre Episcopia Greco-Catolica.
Potrivit purtatorului de cuvant al Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, Florin Jula, in cursul acestei saptamani reprezentanti ai celor doua episcopii s-au intalnit la Prefectura Bihor pentru a discuta problema lacasurilor de cult care au fost revendicate de catolici sau sunt in curs de revendicare. Deocamdata nu s-a ajuns la nici un rezultat. "Noi le-am propus ceea ce am sustinut de la inceput si anume sa slujim alternativ acolo unde este o singura biserica. Chiar si in lacasurile care ne-au fost retrocedate prin instanta dorim slujirea alternativa, insa nu au fost de acord", a declarat Florin Jula. El mai spune ca greco-catolicii au inmanat reprezentantilor Episcopiei Ortodoxe o lista cu 60 de lacasuri de cult pe care le revendica. Jula spune ca in judet exista 5 localitati in care credinciosii ortodocsi si greco-catolici au reusit sa se inteleaga si in momentul de fata slujesc alternativ.
In schimb, biserica din Valani este in continuare motiv de disputa. Dupa ce a fost castigata in instanta de greco-catolici, printr-o sentinta definitiva si irevocabila, preotii si credinciosii ortodocsi refuza sa lase executorul judecatoresc sa puna in aplicare sentinta. "Bisericile nu sunt ale episcopului ortodox sau greco-catolic, ci sunt ale comunitatii. In ceea ce priveste slujirea alternativa credinciosii sunt cei care decid daca vor sau nu", a declarat purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe, Ciprian Balint.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.