Organizatia Internationala a Muncii a ajuns la concluzia ca Romania nu respecta dreptul la greva. OIM apreciaza ca Directia Muncii isi depaseste atributiile in ceea ce priveste solutionarea conflictelor de munca. In acest moment, conform evaluarilor
Organizatia Internationala a Muncii a ajuns la concluzia ca Romania nu respecta dreptul la greva. OIM apreciaza ca Directia Muncii isi depaseste atributiile in ceea ce priveste solutionarea conflictelor de munca. In acest moment, conform evaluarilor organizatiei, Romania ocupa un loc „fruntas“ in ceea ce priveste nerespectarea drepturilor salariatilor - locul 11 intr-un clasament care include 179 de tari. Inaintea noastra figureaza tari precum Columbia, Zimbabwe, Myanmar, Belarus, Chile...

Organizatiile sindicale din tara noastra reclama de doi ani modul in care sunt tratate, in Romania, conflictele de munca. Cartel Alfa, BNS si CSDR au aratat ca Romania incalca legislatia privind libertatile sindicale si dreptul la greva, iar Directia Muncii isi depaseste atributiile. OIM a conchis, in cadrul sedintei plenare desfasurate la Geneva, ca Romania incalca prevederile Conventiei 87 referitoare la libertatile sindicale si la dreptul la greva, conform afirmatiilor vicepresedintelui Blocului National Sindical (BNS), Ovidiu Jurca.

Directiile de munca, de partea patronat ului
In momentul cand doua parti sunt in negocieri si ajung in impas, ele cer ajutorul Directiei de Munca. Aceasta ar trebui sa programeze concilierea in maximum sapte zile, afirma Ovidiu Jurca. Numai ca, spune aceeasi sursa, in nenumarate cazuri, institutia isi depaseste atributiile, considerand ca nu e cazul unor conflicte de interese, de vreme ce exista contracte de munca multianuale. „Daca Directia de Munca nu programeaza concilierea, orice alt pas pe care il fac lucratorii spre greva este considerat ilegal, incalcand astfel dreptul la greva al salariatilor“, a explicat vicepresedintele BNS, Ovidiu Popescu, expert juridic in Delegatia Cartel Alfa la OIM.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.