Asemenea predecesorilor sai, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, spera ca, intr-o buna zi, Tarom va relua cursele spre New York.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a dispus ca noul director general al Tarom sa analizeze oportunitatea reluarii curselor Tarom pe relatia Bucuresti-New York. Ludovic Orban, care a participat ieri la inaugurarea cursei transatlantice Bucuresti-New York de catre linia americana Delta Airlines, a precizat ca managementul Tarom lucreaza la un studiu de piata care sa indice oportunitatea reluarii zborurilor pe aceasta relatie. Ministrul se bazeaza pe cele doua aeronave Airbus A310 ale Tarom, aflate deocamdata la reparatii in Franta. „Faptul ca aceasta cursa e rentabila e demonstrat de decizia Delta Airlines de a o deschide. Va fi un studiu de piata detaliat", spune Orban.

Delta Airlines va opera saptaminal patru curse directe intre Bucuresti Otopeni si Aeroportul „J.F. Kennedy" din New York. Pentru inceput, va fi un pret promotional de 527 de euro dus-intors, a spus ieri Loren Neuenschwander, director in cadrul liniei aeriene. Cursa va dura aproximativ 10 ore. Zborurile vor fi operate din Bucuresti in fiecare marti, miercuri, joi si duminica, iar intoarcerea din New York se va face luni, marti, vineri si duminica. Pentru Romania, va fi introdus un avion de tip Boeing 767-300 ER, cu o capacitate de pina la 214 locuri.


Oficiali din fosta conducere a Tarom se indoiesc ca putem face rentabile cursele catre New York. Linia s-ar putea arata nerentabila inclusiv pentru Delta Airlines. „E o piata foarte concurentiala, in care, pentru a fi profitabil, trebuie sa existe un grad de ocupare constant a aeronavelor, pe tot cursul anului, de 85-90%, ceea ce pentru Tarom e foarte greu", spune un fost director Tarom, care nu a vrut sa fie citat.

La zborul inaugural de ieri al Delta Airlines, gradul de ocupare a fost de 80%. Fata de Tarom, Delta Airlines are avantajul unui grad de ocupare superior, rezultat din colectarea pasagerilor dintr-un bazin mai mare, reprezentat de piata SUA. Nici pentru linia americana, situatia nu este simpla. Destinatia inaugurata ieri este operata si de alte linii aeriene. Un zbor dus-intors Bucuresti-New York, in ultima saptamina a acestei luni, costa 685 de euro la Air France, 694 de euro la Delta Airlines si 751 de euro la British Airways