UE a adoptat miercuri o serie de masuri menite a uniformiza politica azilului aplicata de cele 27 de tari membre. Masurile raman insa inca foarte vagi. In ciuda eforturilor de uniformizare, fiecare tara a Uniunii aplica inca o politica a azilului pro
UE a adoptat miercuri o serie de masuri menite a uniformiza politica azilului aplicata de cele 27 de tari membre. Masurile raman insa inca foarte vagi. In ciuda eforturilor de uniformizare, fiecare tara a Uniunii aplica inca o politica a azilului proprie. Comisarul european al justitiei, Franco Frattini, care a prezentat miercuri noile masuri in fata presei, a declarat ca in cursul anului trecut, 2006, 181.770 de persoane au cerut azilul politic pe teritoriul Uniunii Europene. Din totalul acestor solicitanti de azil, circa 12% au incercat sa obtina azilul in mai multe tari ale Uniunii, prezentand aceeasi cerere sau cereri similare in alte tari, dupa ce primisera un refuz. Noile masuri anuntate de comisarul Frattini ar trebui sa puna capat acestui "shopping" al azilului. UE ar mai dori sa modifice si legea actuala care spune ca azilantii trebuie sa ceara azilul politic mai intai in tara in care ajung pentru prima oara. Asta pune, pentru moment, presiuni enorme pe tari cum sunt Malta sau Ciprul, unde esueaza nenumarate ambarcatiuni cu imigranti ilegali. Se mai propune si impartirea poverii financiare si sociale pe care o reprezinta imigrantii ilegali, numai ca aici Comisia nu a putut veni cu nici un fel de solutie concreta. Comisarul Frattini nu a putut astfel lamuri daca tarilor care vor primi un numar mai mare de azilanti li se vor acorda fonduri suplimentare si nici ce s-ar intampla in cazul refuzului azilantilor de a fi reinstalati in alte tari. Se stie astfel ca nord-africanii au o predilectie pentru Franta, pakistanezii pentru Marea Britanie sau turcii pentru Germania.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.