COMUNICATUL SAPTAMANII
Unii le spun expati. Un termen interesant si parca inventat doar sa ne faca pe noi, "muritorii de rand", sa ne intrebam: "Ce mai e si asta?!". Le putem spune straini, vizitatori, desi unii dintre ei stau ani intregi, m
COMUNICATUL SAPTAMANII
Unii le spun expati. Un termen interesant si parca inventat doar sa ne faca pe noi, "muritorii de rand", sa ne intrebam: "Ce mai e si asta?!". Le putem spune straini, vizitatori, desi unii dintre ei stau ani intregi, muncesc aici sau poate chiar ajung sa se stabileasca in Romania. Ii vad in cafenele din centrul orasului, in localuri cu specific irlandez, olandez sau italian, in cluburile aranjate de pe tot cuprinsul tarii. Pana acum ceva timp ii priveam cu indiferenta sau chiar cu simpatie, nu ma deranjau cu nimic, dimpotriva mi s-a parut ca prezenta lor e inca un fapt cert ce duce la dezvoltarea noastra. Eu i-am privit tolerant, cu siguranta ca marea majoritate i-a privit la fel. Acum insa nu mai vreau sa fiu nici tolerant, nici impasibil la ce fac ei in societate, in timpul liber. Modalitatea lor de a dialoga e ragetul. Orice discutie intre ei sau cei ce se afla la masa lor deranjeaza lumea din jur. Ei nu vorbesc, urla, ei nu gesticuleaza ci se maimutaresc. Ei nu au respect pentru cei aflati in acelasi loc, ei ignora si se umfla in hainele lor tocite si urat mirositoare, au un comportament profund libidinos, iar noi, "romanii prosti", le toleram toate acestea.

O seara intr-un club in care apar si aceste specimene e invariabil la fel. Nu stii cum sa te mai feresti de coatele ce le iei in spate, de faptul ca te calca pe picioare cu zambetul pe buze, ca iti varsa pe haine paharele cu bautura sau si mai "dragut" ca ii fac avansuri pe fata fetei ce tocmai discuta cu tine.
Cu siguranta ca sunt si oameni minunati in randul strainilor ce stau in Romania, insa pe ei nu i-am mai vazut de mult. Pe de alta parte si toleranta noastra excesiva in acest caz dauneaza grav. Si-au luat-o in cap si acum danseaza peste noi, ne calca in picioare, iar noi zambim tamp. E vina mea, a ta, a celor ce frecventeaza astfel de locuri, dar si a celor ce le patroneaza. Nu sunt cu nimic mai buni decat noi insa se comporta ca si cum sunt patronii lui Bill Gates sau fratele mai mare a lui Dumnezeu.

Inchipuieste-ti ca esti TU in Amsterdam sau Paris! Tu, Romanule! Si urca-te pe o masa, fa avansuri iubitei lui Pierre sau Henry si o sa te trezesti cu capul dublu dimineata. Asta in cel mai bun caz. Nu suntem inferiori, nu suntem cu nimic mai jos decat ei, asa ca atitudinea nostra trebuie sa fie una corecta in primul rand fata de noi. Nu umila, nu slugarnica.
M-am saturat de acesti straini. Straini de bunele maniere, straini de sapun, apa si pasta de dinti, straini de cei sapte ani de acasa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.