Actorii politici fac si desfac scenarii. Liberalii spun ca actualul Executiv trebuie sa isi duca mandatul la bun sfarsit. PD ar vrea sa reintre la guvernare alaturi de PNL, insa fara Tariceanu premier. Social-democratii ar vrea un cabinet monocolor.
Actorii politici fac si desfac scenarii. Liberalii spun ca actualul Executiv trebuie sa isi duca mandatul la bun sfarsit. PD ar vrea sa reintre la guvernare alaturi de PNL, insa fara Tariceanu premier. Social-democratii ar vrea un cabinet monocolor.
Acestea sunt datele amestecate ale complicatei probleme lansate spre dezbatere de Traian Basescu atunci cand a propus alcatuirea unei noi formule guvernamentale in jurul optiunii PNL-PD-PLD, minus Tariceanu.
presedintele psd a facut ieri o vizita-fulger la Palatul Victoria, unde s-a intalnit inaintea sedintei de guvern cu premierul Tariceanu. Potrivit unor surse din conducerea PSD, Tariceanu l-a sunat marti seara pe Geoana, sa-l intrebe despre zvonurile privind negocierile liderilor PSD cu Traian Basescu si de amenintarile social-democratilor legate de depunerea propriei motiuni de cen-zura, saptamana viitoare. Se pare ca in cadrul discutiei, la care unele surse sustin ca a participat si Viorel Hrebenciuc, liderul PSD i-ar fi cerut din nou lui Tariceanu sa accepte oficializarea relatiei dintre PSD si PNL, pe baza unui protocol scris, care sa prevada intrarea social-democratilor la guvernare. Unele surse spun ca Geoana ar fi cerut sapte posturi in Guvern pentru PSD. Insa oferta maximala venita din partea premierului a fost acordarea catre PSD a celor cateva mii de posturi ocupate in prezent de PD in institutiile descentralizate, ceea ce ar insemna tot intrarea PSD la guvernare, dar la nivelul 2-3 al administratiei. In schimb, PSD s-ar angaja sa nu mai depuna motiune de cenzura si sa sprijine in continuare in Parlament cabinetul Tariceanu II. Atat Mircea Geoana, cat si Viorel Hrebenciuc au negat participarea la vreo intalnire cu premierul Tariceanu. Geoana a negat vehement existenta discutiei cu Tariceanu chiar in fata colegilor de la partid, vicepresedintii PSD intrebandu-l ieri ce anume a convenit cu liberalii pentru perioada urmatoare. Marti seara, Tariceanu i-a chemat pe vicepresedintii PNL la Guvern, la o sedinta de criza, dupa ce pesedistii anuntasera ca lucreaza la propria motiune de cenzura. Potrivit unor surse de la varful PNL, Tariceanu se teme ca, in cazul in care motiunea de cenzura va fi adoptata si el va fi demis din fruntea Guvernului, isi va pierde si functia de la partid, unde Crin Antonescu si Ludovic Orban se pregatesc deja sa candideze pentru presedintia PNL. In aceste conditii, Tariceanu ar fi inclinat sa accepte un compromis cu PSD, pentru a se salva. Propunerea de compromis cu PSD va fi supusa azi la vot in cadrul sedintei Biroului Politic al PNL, intrunit inaintea sedintei pesedistilor si inaintea consultarilor de la Cotroceni, unde Tariceanu nu va merge, trimitandu-i in schimb pe cei mai inversunati opozanti ai lui Basescu, "prietenosii" Crin Antonescu, Ludovic Orban, Puiu Hasotti si Norica Nicolai.
Pana in acest moment doar doua partide au anuntat clar ca sustin motiunea de cenzura intitulata "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece": PD si PLD. Impotriva ar putea vota PSD, PNL si UDMR, in vreme ce PC si PRM nu s-au hotarat inca, dar e probabil sa voteze contra. Pur aritmetic, motiunea nu are sanse prea mari sa fie adoptata. PSD, PNL si UDMR totalizeaza 255 de parlamentari, cu 20 peste numarul minim de voturi necesare adoptarii motiunii. De cealalta parte, semnatarii motiunii sunt 119. Dar daca ar fi un guvern PD, PLD, PNL, UDMR plus minoritatile? Ar acumula 230 de voturi si ar mai trebui sa negocieze doar pentru cateva.
CULISE
Fostul ministru de Externe, Razvan Ungureanu a fost invitat ieri la o discutie cu Traian Basescu. Se pare ca lui Ungureanu i s-a propus sa fie viitorul prim-ministru. In carti, pentru aceasta functie se afla si Vasile Blaga. Surse democrate nu exclud formarea unui Guvern de uniune nationala.
CALCULE
Daca toti liberalii si udemeristii ar vota un nou guvern, PD, PLD, PNL, UDMR si minoritatile ar putea ajunge la 230 de voturi impreuna, iar pentru ca Guvernul sa treaca ar mai fi nevoie ca premierul sa negocieze, ca la semnaturile de la motiunea de cenzura, cateva voturi de la PC sau PSD.
Basescu nu exclude participarea altor partide
Liderii partidelor se duc vineri la Cotroceni si singurul care a explicat ideile enumerate de Traian Basescu a fost consilierul prezidential Cristian Preda. Intrebat de BBC ce ar avea de castigat un PSD exclus din aceasta formula pe care o propune presedintele, Cristian Preda a raspuns: "Nu as spune ca e exclus. Ramane de vazut cum va reactiona PSD la aceasta propunere. Ramane de vazut ce anume rol isi imagineaza PSD ca poate juca pana la alegerile viitoare". "Echipa guvernamentala ar urma sa fie axata, sa fie organizata in jurul acestei optiuni tari PNL-PD-PLD. Formula nu exclude, in nici un fel, participarea reprezentantilor altor partide. Presedintele le ofera o pista. Sa vedem daca partidele vor accepta, isi vor stabiliza optiunile in functie de acest reper sau vor cauta un cu totul alt reper. Convingerea mea este insa ca, asa cum stau lucrurile, ceva, ceva se va schimba", explica Cristian Preda. El spune ca presedintele doar a sugerat sa se recurga la o a doua solutie, care e cea mai apropiata de solutia anticipatelor, si anume construirea unei echipe guvernamentale "in jurul, nu exclusiv, ci in jurul PNL, PD si PLD".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.