Rusia si-a suspendat obligatiile care deriva din tratatul semnat in 1990, acuzand partenerii occidentali ca isi neglijeaza obligatiile. Rusia a amenintat ca se va retrage in cazul in care nu se identifica o solutie si a cerut convocarea unei reuniuni
Rusia si-a suspendat obligatiile care deriva din tratatul semnat in 1990, acuzand partenerii occidentali ca isi neglijeaza obligatiile. Rusia a amenintat ca se va retrage in cazul in care nu se identifica o solutie si a cerut convocarea unei reuniuni de urgenta la Viena. "Aceasta problema nu va fi dezbatuta. Aceasta conferinta a fost convocata pentru a ne exprima din nou ingrijorarile", a declarat Lavrov, intrebat daca Rusia va anunta ca se va retrage din CFE cu ocazia reuniunii din capitala austriaca.
CFE, semnat in 1990 si revizuit in 1999, limiteaza numarul de tancuri, de artilerie grea, avioane si elicoptere de atac dislocate si detinute in spatiul cuprins intre Oceanul Atlantic si Muntii Urali. Partenerii occidentali au refuzat sa ratifice tratatul amendat, conditionand acest demers de retragerea trupelor ruse din Georgia si Republica Moldova, asa cum a promis Moscova in 1999 atunci cand tratatul a fost revizuit la Istanbul. Presedintele Vladimir Putin a declarat, vineri, intr-un interviu ca Rusia se va retrage din CFE daca statele occidentale nu ratifica tratatul, fara a fixa insa o data limita. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.