Coliziunea Terrei cu un asteroid gigantic si retragerea apelor marine sint cele mai cunoscute teorii legate de disparitia marilor creaturi.

Cartea lui Jean-Guy Michard, "Dinozaurii. O lume pierduta", din Colectia ENCICLOPEDICA, o selectie din seria Découvertes-Gallimard, este adusa in premiera pe piata romaneasca de Cotidianul, cu sprijinul proiectului imobiliar Baneasa.

Extinctia dinozaurilor este una dintre enigmele care trezesc cel mai mare interes in rindul marelui public, este de parere Jean-Guy Michard. Au fost emise peste 60 de teorii care explica acest fenomen. Lipsa sau supra-abundenta de hrana, distrugerea vegetatiei de catre insecte sau otravirea provocata de unele substante toxice sint doar citeva dintre ipoteze. Altele vorbesc despre eliminarea dinozaurilor erbivori de cei carnivori, care mai apoi s-au devorat intre ei, sau de micile mamifere care s-au hranit cu ouale marilor reptile.

Jean-Guy Michard afirma totusi ca doar trei teorii se infrunta pe plan stiintific. Prima favorizeaza coliziunea Terrei cu un asteroid gigantic, in timp ce a doua propune o „catastrofa lenta", provocata de ridicarea unei mari cantitati de praf vulcanic in atmosfera. A treia ipoteza se sprijina insa pe marea retragere a apelor marine de la sfirsitul Cretacicului, extinctia faunei fiind rezultatul unor schimbari climatice antrenate de cresterea suprafetei de pamint iesit de sub apa.

Citeste mai mult: Colectia ENCICLOPEDICA