Pe fondul prognozelor care spun ca romanii vor ajunge sa arunce 100 de kilograme de ambalaje pe cap de locuitor, autoritatile vor sa incurajeze vinzarea produselor in vrac.

Ministerul Mediului a elaborat un ghid in scopul reducerii drastice a cantitatii si a volumului de deseuri provenite din ambalaje de pe piata romaneasca. Solutia autoritatilor: concentrarea produselor. Producatorii ar urma sa „elimine golurile", adica sa nu mai foloseasca ambalaje voluminoase doar ca produsul sa para mai mare. „Producatorul va prezenta produsul intr-un ambalaj mai mic, insa calitatea acestuia ramine nemodificata", spun autorii. Mai mult, ei recomanda eliminarea completa a ambalajelor nefolositoare. De exemplu, ghidul recomanda ca pasta de dinti sa nu mai fie ambalata si in cutia de carton, pe motiv ca este un ambalaj „in plus si nefolositor". De asemenea, ghidul recomanda inlocuirea sacoselor de cumparaturi din plastic cu unele fabricate din porumb.


In prezent, Romania produce anual 39 kg de deseuri menajere pe cap de locuitor, majoritatea fiind hirtie si plastic, urmate de sticla, metal, iar pe ultimul loc este lemnul. In 2011, se va ajunge la 67 kg pe cap de locuitor, iar pina in 2022 la peste 100 kg pe cap de locuitor, argumenteaza autorii strategiei de prevenire si reducere a deseurilor de ambalaje.