Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti critica in termeni duri vizita ambasadorului SUA la sediul PSD. Social democratii si PD, in schimb, o considera fireasca.

„Un gest care aduce atingere prestigiului Romaniei", „una dintre cele mai directe ingerinte ale reprezentantilor SUA in politica romaneasca" versus „un gest diplomatic uzual", „un demers normal". Vizita de luni a ambasadorului american Nicholas Taubman la sediul PSD a impartit in doua tabere scena politica autohtona.

In timp ce PNL si PRM ataca in termeni duri gestul lui Taubman, PSD si PD nu vad nimic neobisnuit in demersul diplomatului american. Ce s-a discutat insa in biroul lui Mircea Geoana continua sa ramina un mister.

Cei mai suparati pe Nicholas Taubman sint liberalii. Nu doar vizita acestuia la sediul PSD pare sa-i fi deranjat, ci si „antecedentele" diplomatului american. „Este un gest care iese din uzantele diplomatice si care, din punctul meu de vedere, aduce atingere prestigiului Romaniei. Domnul ambasador Taubman nu cred ca trebuie sa viziteze sediul unui partid politic, si daca are ceva de comunicat cuiva, poate invita acea persoana la sediul ambasadei. Romania nu este protectorat american, ci este prieten al SUA", sustine vicepresedintele PNL Puiu Hasotti.

Liderul liberal ii mai reproseaza diplomatului SUA si faptul ca i-a luat apararea sefului DNA, Daniel Morar. „Domnia sa a recidivat de altfel, pentru ca nu avea nici un fel de cadere in a se intilni cu prim-procurorul DNA sau in a participa la sedinta CSM", acuza Hasotti.

In acelasi ton cu liberalii sint reprezentantii PRM. „Este una dintre cele mai directe ingerinte ale reprezentantilor SUA in politica romaneasca. In conceptia domnului ambasador si a stapinilor sai, Romania nu mai conteaza ca stat. Este un act de umilinta ingrozitor", afirma vicepresedintele PNL Lucian Bolcas.

De cealalta parte, reprezentantii PSD si PD considera „uzual" si „firesc" gestul ambasadorului Taubman. Chiar daca nu vor sa spuna nimic despre ce s-a discutat in spatele usilor inchise ale biroului lui Mircea Geoana, liderii PSD considera ca este normal ca diplomatul american sa se informeze cu privire la pozitia unui partid de opozitie, in contextul actualei crize politice. „O astfel de vizita nu inseamna altceva decit ca un ambasador doreste sa afle ce gindesc actorii politici, ce intentii au acestia in viitor, cum privesc problemele tarii", declara fostul ministru de Externe Adrian Severin. Acesta are si explicatii pentru refuzul liderilor PSD sau al Ambasadei SUA de a oferi amanunte despre tema discutiilor. „Daca eu as fi in locul dumneavoastra, as interpreta refuzul unei explicatii drept refuzul unei minciuni sau mai poate sa sugereze ca discutia a fost una cu un subiect exceptional", ne-a spus Severin.

Un indiciu despre cele discutate de Geoana cu Taubman ar putea fi chiar o declaratie a liderului PSD, facuta in conferinta de presa ce a urmat intrevederii. „Sa terminam cu aceasta stare de ambiguitate. Si partenerii straini sint nervosi", a spus Mircea Geoana. La fel de relaxati in privinta vizitei oficialului american par si reprezentantii PD. „Nu mi se pare o vizita anormala, daca a fost o discutie pe probleme cu caracter general, si banuiesc ca nu ar fi putut fi altfel", sustine vicepresedintele PD Ioan Oltean.

Dincolo de disputele politice, politologul Cristian Pirvulescu considera ca demersul ambasadorului american se inscrie intr-o politica mai larga a Departamentului de Stat al SUA. „Eu nu cred ca este neobisnuit ca un diplomat sa se intereseze si sa dialogheze cu actorii politici dintr-o tara. Stiu ca la nivelul Departamentului de Stat s-a schimbat filosofia reprezentarii SUA, teoria neimplicarii in treburile interne ale unui stat a fost relativizata in sensul in care ambasadorii se implica in apararea drepturilor fundamentale. Nu este o optiune personala a lui Taubman, ci o politica a SUA de a incuraja atitudini democratice", considera Pirvulescu.

Ambasadorul american nu a fost deloc zgircit in ultima vreme in interventii publice referitoare la situatia politica din Romania. In plina campanie pentru demiterea lui Basescu, Taubman s-a declarat ingrijorat de jocurile de culise ale politicienilor romani si de situatia politica din tara; i-a cerut presedintelui-interimar Nicolae Vacaroiu sa nu ia o decizie privind retragerea trupelor si i-a luat apararea sefului DNA, Daniel Morar in fata celor care-i cereau capul. In acelasi sens, la Bucuresti a sosit si Daniel Fried, adjunctul secretarului de Stat american, Condoleezza Rice.

Si ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, a fost recent in vizita la sediul PSD. In plus, cele doua ambasade si-au mobilizat intregul personal diplomatic pentru a supraveghea desfasurarea recentului referendum.

Ambasada SUA: „A fost o intilnire planificata" Ambasada SUA a refuzat ieri sa ofere detalii despre subiectul discutiilor dintre Taubman si liderii PSD. „Intilnirea de la sediul PSD a fost o intilnire planificata. Ambasadorul, precum si alti oficiali ai ambasadei se intilnesc in mod regulat cu personalitati politice din Romania pentru a se informa cu privire la situatia politica si economica din Romania. Pentru a incuraja un schimb franc de opinii, nu discutam, in mod public, despre continutul discutiilor", se arata in raspunsul ambasadei.

Mai multe declaratii ale ambasadorului american, pe www.cotidianul.ro/select