Intre 8-24 iunie 2007, inca doua filme romanesti "vor veni" la Sydney – dupa "Legaturi bolnavicioase" al lui Tudor Giurgiu, de fapt, ecranizarea cartii unei tinere scriitoare si jurnaliste , Cecilia Stefanescu-, cu prilejul Sydney Film Festival. Facand parte din generatia tanara, "generatia promisa" de regizori, Corneliu Porumboiu si Radu Muntean vor reprezenta atat Romania, cat si pe ei insisi, ca nume care au confirmat valoric, la nivel national si international, prin reusitele lor regizorale. "A fost sau n-a fost?" - Corneliu Porumboiu si "Hartia va fi albastra" - Radu Muntean, cu titlurile "12.08 East of Bucharest" si "Paper will be blue" in versiune engleza, sunt asteptate sa participe la Sydney Film Festival care este, dupa cum bine stiti, un eveniment al genului de mare anvergura. Iata ca recentul succes de rasunet al lui Cristi Mungiu, cu "„Patru luni, trei saptamani si doua zile", prima parte din ciclul „Amintiri din epoca de aur", cu care tocmai a obtinut Marele Premiu Palme D’Or la Festivalul de Film de la Cannes 2007, nu e un simplu accident fericit.
Lumea intreaga incepe nu doar sa afle, ci si sa creada ca in Romania exista o scoala de traditie atat in cinematografie, cat si in teatru (vezi recentul turneu romanesc de teatru in India, Singapore, Sydney, Coreea si China, ISAKC 2007).

Corneliu Porumboiu a castigat cu filmul sau, anul trecut, la Cannes, Premiul Camera D’Or, o distinctie prestigioasa, iar in 2004, Premiul al doilea la „Cinefondation" , cu pelicula „Calatorie la oras", odata cu "Trafic" al lui C. Mitulescu, pentru care acesta din urma a luat Palme D’Or la scurtmetraj.
Saga filmului lui Porumboiu se incheaga in jurul unui talk-show de televiziune, dintr-un orasel de provincie -Vaslui- unde intrebarea de capatai pare sa fie- "a fost sau nu a fost revolutie?".
Radu Muntean, dupa lungmetrajul din 2002, "Furia", clasat pe locul III in topul celor mai vizionate premiere cinematografice romanesti din ultimii 7 ani, recidiveaza tot cu un lungmetraj, "Hartia va fi albastra", o productie despre Revolutia din decembrie, care a devenit un izvor de inspiratie pentru cel putin trei arte din manunchiul de 7- teatru, film, literatura.