Te duci la plaja, te asezi cu fundul pe nisip si asculti marea. Fericit, copilul incepe sa zburde pe langa tine. Se asaza si-ncepe sa scurme nisipul, sa-si faca un castel. Brusc incepe sa planga. Cauti motivul... dar picioarele ti se-nmoaie cand il v
Te duci la plaja, te asezi cu fundul pe nisip si asculti marea. Fericit, copilul incepe sa zburde pe langa tine. Se asaza si-ncepe sa scurme nisipul, sa-si faca un castel. Brusc incepe sa planga. Cauti motivul... dar picioarele ti se-nmoaie cand il vezi! Hidoasa, camuflata in nisip: o seringa.

Sau te duci la plaja fara copil. Il lasi la tara, cu bunicii. Te bucuri de un week-end linistit, cateva zile pentru doi. Ai iesit din tavalugul citadin la aer curat. La picioare ti se-asterne marea, ii auzi fosnetul cu care valurile ating malul. Te asezi pe nispul cald, iti afunzi piciorul in el, relaxat... "Auci!" Te gandesti c-ar fi o scoica mai taioasa, dar... e o seringa! Iti studiezi piciorul, spui "Doamne-ajuta!" ca nu te-a strapuns acul, bagi seringa intr-un pet sau intr-o cutie de bere si o duci la gunoi. Apoi, incercand sa te linistesti, felicitandu-te ca nu ai venit cu copilul, te asezi la loc. Iti vari din nou piciorul in nisip si-l retragi din nou, ca ars. De data asta, intepatura a fost. Ai simtit-o! O alta seringa ascunsa pervers in nisip. Iti studiezi piciorul plin de speranta... desarta. Sangele a picurat, acul a trecut de epiderma.

NU-I INSULINA, NICI POLIDIN. Mintea-ti bolboroseste confuz: ai venit la plaja sa scapi de murdaria orasului... Si ai dat de o mizerie mult mai sumbra - o seringa. Nu esti naiv. Stii ca n-a fost folosita de un turist racit, ci de un individ care traieste doar prin extazul sintetic, preambulul mortii. S-a ascuns pe plaja sa si-l administreze, in locul in care tu incercai sa savurezi viata. Si nici macar nu s-a ostenit sa-si arunce mizeria de instrument la cos. Am inteles: vrei sa te droghezi, e viata ta, faci ce vrei cu ea! Dar ce-ai cu a celorlalti?  

Esti revoltat si speriat. Este 2 iunie, sezonul, oficial, a inceput. Dar in zona nu e nici un punct sanitar de unde-ai putea capata un sfat. Si nici un politist. Cu mari regrete, trebuie sa spunem si locul unde s-au intamplat acestea. Pentru ca, din nefericire, nu-i fictiune, ci un adevar amar. In Vama Veche, pe plaja rustica, unde o parte din turisti isi lasa resturile in apa sau pe nisip. Asa cum se intampla, de fapt, pe toate plajele.

REACTII. Operatorul de plaja ne-a spus ca a mai gasit seringi. "Mai ales dupa 1 mai. Le-am aruncat... Dar de luni intram pe plaja la periat ca am strans doar ce era deasupra." Ne-am pus papucii si-am pornit pe nisip. Intrebam turisti si lucratori pe la terasele plajei daca au gasit seringi prin nisip. Cei veniti cu copiii se uita la tine cu oroare. Nici nu le-a trecut prin cap ca s-ar putea impiedica de-o seringa. In rest, "personal n-am gasit", a fost raspunsul general, "dar e posibil. Am auzit ca mai sunt". Un barman ne-a expus filozofia lui, in timp ce scutura un shaker: "Ce ma intereseaza pe mine ce face unul sau altul? In Bucuresti, in Timisoara, Cluj au fost gasite containere intregi... Asta e! Viata e un risc in sine", ne-a lamurit omul.

CATUNUL. "Am gasit aproape orice pe plaja, dar nu seringi!", ne-a spus uimit Miroslav Tascu, director al organizatiei "Salvati Vama Veche". "Voluntarii au curatat plaja anul trecut in iulie si n-au gasit nici o seringa", ne-a confirmat si Cosmin Barzan, director de programe Mare Nostrum. "Am gasit insa pe plaja din Constanta." Anul acesta nu s-a facut inca o astfel de actiune de 1 mai, dar s-au impartit saci pe plaja. Scopul organizatiei "Salvati Vama Veche" este ca tot ceea ce se intampla in zona sa fie in legalitate, "insa noi avem o putere limitata. Nu vrem sa avem nici mizerie, nici constructii ilegale sau ski-jet-uri in apa", a continuat Miroslav Tascu. Vama Veche este o rezervatie bioculturala, iar cele doua organizatii se lupta sa o pastreze ca atare.

"Ne-am rugat de Garda de Mediu sa trimita patrule pe plaja. Si ne-au tot spus ca nu au oameni suficienti. Pana la urma au trimis una." Dar anul acesta, patrula n-a ajuns inca pe plaja. "De fapt, Vama Veche e Romania la scara redusa. Peste tot pe unde da iama populatia in natura lasa in urma munti de gunoaie.

Ne-am dori sa fie Vama Veche altfel. Dar nu e. Insa, intr-adevar problema cu seringile trebuie rezolvata, pentru ca este un fapt foarte grav", a concluzionat Miroslav Tascu.

Candva, Vama Veche era doar un catun linistit pe malul marii, nepoluat si viu. Acum, Vama are renumele unui loc de pierzanie, locul unde se duc toti drogatii. Dar nu se ia nici o masura in acest sens. Chiar daca cei care lasa seringi si alte mizerii in urma sunt doar un manunchi de oameni.

PASI POSTEXPUNERE. Cand am ajuns in oras, cu seringa-n cutie, am inceput sa pendulam intre spitalul de boli infectioase si DSP. Am aflat ce-ar fi de facut: analize serologice si profilaxie pentru hepatita B si HIV. Apoi astepti intre trei si sase luni sa vezi daca te-ai capatuit cu hepatita B, C sau cu HIV. Toti cei care ne-au intrebat unde-am gasit seringile, cand au auzit ca e vorba de Vama, au raspuns: "A, da. Acolo se poate!". Deci se stie! Asa ca am cautat sa aflam daca se si poate face ceva.

INSA... Am gasit Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor, care are in desfasurare un program de schimb de seringi. Insa doar in Bucuresti. Povestindu-i patania noastra, Roman Viorel, manager de proiect, ne-a raspuns: "E foarte grav, pentru ca este un risc de infectie accidentala foarte mare. Din pacate, proiectul nostru este mic si nu avem cum sa largim aria de aplicare deocamdata. Insa incercati sa sunati la Asociatia Nationala Antidrog".

Inainte de a suna ANA am vorbit cu seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate din Constanta, Aurelian Pavel, care ne-a declarat ca, atat timp cat consumul de droguri nu se pedepseste, ci doar detinerea in vederea consumului conform Legii 143/2000, acest fapt nu tine de competenta BCCO, ci mai degraba de ANA.

Astfel ca am luat legatura cu Sorin Petrescu, de la ANA, seful filialei Constanta. Nici acesta nu a parut foarte surprins de existenta seringilor prin nisipul Vamii, dar ne-a declarat ca nu au primit nici o sesizare oficiala. "Noi am vrut sa initiem o campanie pentru preventia consumului de droguri si a riscurilor asociate in Costinesti si in Vama Veche. Proiectul insa ne-a fost respins de Autoritatea Nationala pentru Tineret. Noi, ca agentie guvernamentala, n-avem bani decat sa existam, iar daca cei de la ANT nu ne-au aprobat fondurile... Oricum, mai bine ii intrebati pe cei de la Crima Organizata, ei au parghiile de combatere, noi avem numai posibilitatea de prevenire." Am ajuns de unde-am plecat.

EPIDEMIE DE C. Nu-i nimic, mai incercam si la ARAS. "Am auzit ca sunt probleme. Avem programe de schimb de seringi, insa, din pacate, in Constanta nu exista. Ar trebui sa existe si acolo, pentru ca la aceste centre se face si o educatie. Deocamdata nu avem capacitatea sa ne extindem, dar vom incerca, pentru ca este epidemie de hepatita C in randul consumatorilor de droguri", ne-a explicat Marian Ursan, coordonator de program la ARAS.

Masuri in cazul in care gasesti seringi in nisipDaca ai gasit o seringa pe plaja, bag-o intr-o cutie de bere sau intr-un pet si arunc-o la gunoi. Daca te-ai intepat, da imediat cu spirt sau orice alcool (e buna si votca), spala cu apa si cu sapun. Apoi contacteaza-ti medicul, pentru a-l intreba ce e de facut, imediat. Profilaxia consta in: vaccinul antihepatita B (daca nu este deja facut) si antiretrovirale pentru HIV. Pentru hepatita C stai si astepti intre trei si sase luni, sa vezi daca te-ai infectat au ba. Conform profesorului doctor Streinu-Cercel, riscul de imbolnavire e de 1:300.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.