Sibiul nu e ca si Cluj-Napoca, spun invitatii TIFF-ului sibian, suparati ca la miezul noptii nu mai au unde manca si unde bea o bere, dar e cu siguranta ca si Cannes-ul, unde, la fel, toate restaurantele se inchid si ele prea devreme, desi cererea e
Sibiul nu e ca si Cluj-Napoca, spun invitatii TIFF-ului sibian, suparati ca la miezul noptii nu mai au unde manca si unde bea o bere, dar e cu siguranta ca si Cannes-ul, unde, la fel, toate restaurantele se inchid si ele prea devreme, desi cererea e mare. "Cand am ajuns in Sibiu, la 12 noaptea, n-am gasit un singur loc unde sa mancam", ne-a spus cineva din staff-ul festivalului. Care staff a semnat un contract cu un bar din Piata Mica, facand din el locul de intalnire a festivalierilor, "Cafe del Sol" fiind si singurul loc unde poti ramane pe terasa fara sa te trimita nimeni la culcare. Asta s-a intamplat luni la petrecerea de deschidere cand, la ora 23.30, directorul Muzeului Brukenthal a inceput sa-i preseze pe organizatori sa inceapa sa-i evacueze pe invitati din curtea muzeului (inchiriata, ce-i drept, pentru o perioada de timp limitata). Insa nimeni nu si-a imaginat ca sibienii sunt atat de stricti cu orarul lor de somn. si, pentru ca directorul a amenintat ca scoate totul din priza, invitatii s-au supus. Altfel, TIFF-ul sibian merge foarte bine. La proiectia de marti seara a filmului lui Cristian Nemescu, "California Dreamin'", de la Pavilion, s-a stat si pe scari, administratia speriindu-se ca se va suprasolicita cortul. De aceea a chemat gardienii publici, care au lasat pe dinafara inclusiv posesori de invitatii si abonamente. Publicul sibian este foarte cald. A reactionat la fiecare poanta ca pe stadion, iar la final a aplaudat minute in sir, de cand a inceput sa curga genericul pana cand au urcat pe scena membrii echipei - actorii Armand Assante, Andi Vasluianu si Bogdan Cotlet, directorul de imagine Liviu Marghidan, monteurul Catalin Cristutiu. Armand Assante a multumit si in numele lui Cristian Nemescu pentru primirea facuta de sibieni. Dupa filmul lui Cristian Nemescu, toata lumea a luat-o catinel spre Piata Mica, unde a fost proiectat documentarul "La rascruce de drumuri - Caravana tiganeasca", realizat, pe parcursul a cinci ani, de Jasmine Dellal. Autoarea a urcat pe scena sa-si prezinte filmul, care a fost doar incalzirea pentru concer-tul de aseara sustinut de Fanfara Ciocarlia si de Esma Redzepova. Daca e amenintat de ceva, TIFF-ul sibian e amenintat de ploaie. Proiectiile din Piata Mica sunt in asa fel puse incat, daca da o ploaie, sa se poata muta in Pavilion.
Ieri, la coada pentru bilete la filmul lui Cristian Mungiu s-a inregistrat si prima bataie. Cativa posesori de abonament, nemultumiti ca nu reusesc sa intre la filmul din cort, pentru ca au ajuns cu 10 minute inainte sa inceapa, au adus OPC-ul, care era cat pe ce sa inchida cortul.

"Irina Palm" la Cluj
La Cluj, marti, am vazut trei filme. Iata-le:
****"Irina Palm" ("Irina Palm"). Pe Irina Palm (Marianne Faithfull) nu poti sa n-o indragesti. Nu mai e demult tanara, nu a stiut niciodata sa faca ceva, dar, cum-necum, devine cea mai buna mana dreapta din Soho, daca nu chiar din Londra. Ce face cu mana dreapta Irina Palm, pe care de fapt o cheama Maggie, Irina fiind numele ei de scena? Nimic mai simplu: masturbeaza clientii din "Sex World". Barbatii isi introduc penisul intr-o gaura in perete, iar de partea cealalta ii asteapta mana moale a lui Maggie. Cand insa stii ca Maggie face asta pentru ca nepotul ei este pe moarte si ca singura speranta este o operatie in Australia pentru care strange bani, nu prea-ti mai vine sa razi.

**"Omul-problema" ("Den Brysomme mannen"). Un film norvegian din 2006 (regia Jens Lien), al carui sinopsis - un barbat ajunge intr-un oras in care mancarea nu are gust, bautura nu imbata, iar moartea nu exista - il anunta interesant, dar care nu s-a dovedit decat o incalceala, cu maceluri si mate la vedere, cu degete taiate si incercari inutile de a-ti lua viata.

***"Martorii" ("Les temoins"). Un film din 2007 - "cel mai bun al lui Techine din ultimii ani", cum il prezinta catalogul - care nu a fost tocmai pe placul publicului clujean. Poate din cauza ca, intr-o oarecare masura, filmul iti cere sa treci peste niste tabuuri: libertinajul erotic, rela-tii homo si bisexuale. Filmul surprinde povestea a doua cupluri in '84-'85, atunci cand apareau primele cazuri HIV pozitive. Merita vazut in special pentru Michel Blanc si Emmanuelle Beart. z

legenda: *****: excelent, ****: merita vazut, ***: asa si asa,
**: neinteresant, *: duda.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.