Focsanii au recazut in dulcea amorteala a provinciei moldave, unde ai spune ca nu se prea intampla nimic spectaculos. si totusi, la Focsani se petrec lucruri demne de luat in seama.
1. Cladirea care a gazduit Comisia Centrala din vremea lui Cuza
Focsanii au recazut in dulcea amorteala a provinciei moldave, unde ai spune ca nu se prea intampla nimic spectaculos. si totusi, la Focsani se petrec lucruri demne de luat in seama.
1. Cladirea care a gazduit Comisia Centrala din vremea lui Cuza a fost lasata de izbeliste, dupa care a fost rasa cu lama buldozerului si aruncata in lada de gunoi a istoriei;
2. Fostul parc dendrologic a devenit locul de nebunii bahice anuale, prilejuite de Festivalul Vinului, cand tot soiul de intreprinzatori vin cu masinile proprii, WC-urile ecologice si gratarele cu mici, pentru a serba crestineste un zeu ce tine de lumea pagana in ritm de manele contemporane;
3. Fostul Hotel Cimbru, care a gazduit membrii Comisiei Centrale de la Focsani, a ramas paraginit multi ani de zile; azi, numai o parte a sa e reconstituita, dar data in folosinta laboratoarelor Muzeului de Istorie din Focsani. Acolo unde candva exista o fereastra ce dadea inspre strada, s-a zidit un perete gros;
4. Fosta gradina zoologica a orasului a disparut aproape in totalitate; vorba vine, gradina zoologica, intrucat e vorba despre o vulpe rahitica, doi lupi batuti de vant si trei ursi lihniti de foame.
S-a distrus celebrul Bulevard al Garii care facea legatura cu Gara Veche, gara unde trona un ceas vechi de peste o suta de ani si care a disparut o data cu ridicarea noii cladiri a CFR-ului. In vreme ce prezenta gara arata ca in Occident, centrul orasului arata ca dupa razboi.
Orasul suporta mizeria cotidiana cu stoicism. Paradoxal, periferia s-a mutat in centrul orasului, prin aspect, in vreme ce "centrul" orasului a ajuns la periferie, caci urbea se dezvolta frumos, modern, concentric, dar in exterior.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.