Dr. Doina Cosman, medic primar psihiatru si presedinte al Aliantei Antisuicid Cluj (parte a Aliantei Internationale de Prevenire a Suicidului), explica intr-un interviu care sint caracteristicile comune ale cazurilor de suicid in rindul tinerilor, din ultima vreme, si ce le diferentiaza.

Care sint particularitatile celor patru cazuri de sinucidere din ultima perioada?

Cazurile nu sint pe un numitor comun. Sint citeva elemente care le departajeaza. Dupa grupa de virsta, sint anumite caracteristici ale sinuciderii la tineri, generale: sinuciderea e de tip impulsiv, cu metode care uneori nu sint foarte letale, cum ar fi intoxicatia medicamentoasa. Sinuciderile reusesc in masura in care totusi tinerii ajung la metode extrem de letale, cum ar fi armele de foc. Iata ca aceste cazuri nu intra chiar in acest barem, cel mai bine se incadreaza insa tinarul Bogdan, cel care s-a aruncat pe geam. Acolo putem sa vorbim de impulsivitate, un gest brusc, oarecum nepremeditat. In schimb, in cazul gemenelor de la Cluj, gestul este premeditat. La fel, baiatul care s-a sinucis in parc a lasat biletel, s-a gindit si a avut o faza de pregatire, fata de la Frumoasa, la fel. Se pare ca cei doi au unele grade de similitudine, si anume: tineri aflati in proces de invatatura, in dezvoltare scolara, care au o simptomatologie legata de scoala. Aceste persoane au avut o stima de sine scazuta si au prelucrat pe model depresiv realitatea scolara, realitate care nu este de altfel o problema vitala. Ei au maximalizat aceasta etapa trecatoare din viata lor. Se pare ca au avut o depresie nediagnosticata, ca atare neevaluata si netratata, multe discutii, multa framintare, un stres continuu.

Prin ce iese in evidenta cazul gemenelor de la Cluj?

In ceea ce priveste fetele din Cluj, aceasta este sinuciderea cea mai misterioasa, ea nu se bazeaza pe o patologie psihica, chiar si de ultim moment. Ele nu au fost internate in nici un spital din Cluj, deci nu ne putem lega de patologie sau sa ne gindim ca ar fi fost o mare depresie, deziluzie in viata lor. Mi se pare o sinucidere de tip rational, lucid. Gradul de premeditare este foarte inalt, desi e vorba tot de spinzurari. Aceste fete au cumparat cu multa atentie toate elementele tocmai pentru ca nu voiau sa dea gres, avind in vedere ca ele facusera performanta la invatatura. Au intrebat vinzatoarea care e rezistenta funiei, au ales doua scaunele identice, se pare ca au citit literatura romantica, au stiut exact care sint fazele din procesul spinzurarii, deci nu poate fi vorba de o pornire impulsiva, de moment, asa cum a fost cazul lui Bogdan. La ele, premeditarea e ca la persoanele in virsta, care sint asa de tacticoase. Au avut o sinucidere mai mult filosofica, de eliberare.

A avut mediatizarea primelor cazuri o influenta asupra celorlalte?

Presa mi s-a parut ca a exagerat. Sint multe elemente care, totusi, ne fac sa nu credem ca mass-media, prin popularizarea intensa a primului sau celui de-al doilea caz, au creat o reactie in lant. S-ar putea pune problema doar in cazul gemenelor, dar ele au plecat de acasa cu mult inainte de a se declansa aceste sinucideri. Sper ca nu e o legatura, ca mass-media nu au facut raul acesta cuiva. Oricum, ar trebui sa existe un ghid de buna practica a mediatizarii sinuciderilor, asa cum au cei de la BBC.

Exista vreo legatura intre aceste cazuri si anotimpul sau perioada aceasta a anului?

Aceasta perioada, situata intre echinoctiul de primavara si solstitiul de vara, este una de maxima vulnerabilitate psihica, sensibilitate care afecteaza anumite persoane care sufera fie de un stres acut, fie de o depresie. Disfunctionalitatea neurotransmitatorilor poate sa induca o depresie de scurta durata, dar de mare profunzime si periculozitate.

Care sint factorii care genereaza astfel de depresii la virste tinere, in rindul elevilor? Ce rol are in aceste situatii psihologul scolar?

Sint doua elemente la nivel de cauzalitate, unul organizational, si unul obiectiv, cauzat de boala. Organizational. Trei din cei cinci tineri care

s-au sinucis erau prinsi in sistemul scolar, doar cele doua fete din Cluj terminasera, erau pe picioarele lor. In cazul celor trei, psihologul scolar ar fi trebuit sa vada ca sint tineri cu probleme. Mai evident mi se pare la elevul din Bucuresti (care s-a sinucis in parcul IOR – n.r.) si la tinara din Harghita, la care se stia ca ei au ceva probleme. Bogdan mi s-a parut ca un meteor, neasteptat. Impulsivitatea nu ai cum sa o surprinzi. Pe de alta parte, elementul obiectiv – desfasurarea depresiei la adolescenti e aparte fata de adulti, se manifesta mai mult sub forma irascibilitatii, iritabilitatii, cu tulburari de comportament si mai putin cu tristete, cu durere sufleteasca, cu exprimarea sau constientizarea tristetii. Adolescentul, cind face depresie, e rau, nu verbalizeaza.

In aceasta situatie, cum pot psihologii scolari sa identifice elevii care sufera de depresie?

Nu stiu care e regulamentul lor de functionare, in ce masura ei trebuie sa scaneze toate clasele, cum le sint alocate cazurile de consiliere. Daca tinerii stau si isi traiesc depresia in tacerea propriului suflet, e greu si pentru psihologul scolar sa depisteze pericolul depresiei sau al suicidului.

Dar parintii?

Probabil ca parintii isi pot da seama. Dar nimeni nu se gindeste la rau si mai ales la un copil atit de tinar. O bunica al carei nepotel i se confeseaza ce trist e nu se gindeste ca aceasta vorba va avea consecinte de sinucidere poimiine. Parintii pot sa declanseze ei asa ceva doar daca sint niste parinti abuzatori, dar nu cred ca e cazul aici.

Exista si alte categorii de tineri vulnerabili?

Vor mai fi cazuri pe linie de droguri. Exista semnale nu numai a consumului care se extinde in tara noastra, ci si ca aceste consumuri de droguri au drept consecinta declansarea unor boli psihice, fie prin supradoza, fie prin declansarea unei depresii subdiacente.

Un sinucigas la 10.000 de tineri romani In comparatie cu statele europene, Romania „sta mai bine, fata de Elvetia, Danemarca sau chiar fata de Franta. Rata sinuciderilor la adolescenti la noi era pina acuma de cinci, de patru ori mai redusa decit in aceste tari", a declarat Doina Cosman. „Pina acum, rata sinuciderilor in cadrul tinerilor, de la virsta adolescentei, 16 ani si pina la virsta adultului tinar, 25-26 de ani, era sub zece cazuri la 100.000 de locuitori, deci sub media europeana. Cea mai mare rata de sinucidere din ultimii zece ani, in Europa, s-a inregistrat in Danemarca. La noi, daca ar fi sa emit o parere nestiintifica, as zice ca Bucurestiul, ca zona marilor aglomerari, este zona cea mai vulnerabila din acest punct de vedere", a adaugat Cosman. (Oana Craciun)

Gemenele din Cluj au comandat un taxi care nu a venit Parintii celor doua surori care si-au luat viata impreuna au indoieli legate de verdictul „sinucidere".

„Ma mustra constiinta ca le-am lasat sa stea singure, dar asta si-au dorit", a spus ieri tatal gemenelor Kinga si Andreea. Parintii afirma ca fetele au vrut sa se mute de acasa cind au devenit vegetariene, deoarece le deranja mirosul de carne din bucataria familiei. Indurerati, ei isi amintesc de faptul ca aveau o relatie foarte buna cu fiicele, iar intre ele si mama lor era chiar o legatura speciala.

Familia Bodis are mai multe intrebari legate de sinuciderea fetelor: „Cum au ajuns pe Cetatuie? A fost o comanda la taxi, de la ele, dar nu a preluat-o nimeni. Iar citatele descoperite in casa lor nu erau de sinucigasi, ele au terminat filologia, citeau asa ceva, filosofi, diverse carti, mai voiau sa faca si alte facultati, Filosofie, Drept", spun parintii. Nimic din comportamentul lor nu a dat vreodata un indiciu ca ar putea recurge la un astfel de gest, considera acestia.

Procurorul Tudor Radian, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Judecatoria Cluj, afirma ca dosarul este tratat cu foarte mare atentie si ca se asteapta rezultatele raportului toxicologic. „Acum, ancheta este inca in derulare, se afla cam la jumatate, vor mai fi investigatii si, chiar daca seful IML s-a pronuntat deja, cind vom avea absolut toate datele adunate, vom putea spune si noi mai multe. Deocamdata, ipoteza sinuciderii pare cea mai sigura, nu au intervenit inca elemente noi care sa o infirme", declara acesta.

Potrivit informatiilor primului raport al IML Cluj, fetele erau virgine. Ele vor fi inmormintate astazi la Cluj, potrivit ritului reformat, in Cimitirul Central. (Camelia Jula)

Ipoteza socanta in cazul gemenelor din Cluj, pe www.cotidianul.ro/select