7 Iunie 2007

Lectura de 3 minute

Consultarile care vor avea loc maine la Cotroceni pot aduce surprize. PSD ar putea forma singur guvernul, cu un sprijin neasumat al PD. De asemenea, s-ar putea structura chiar un executiv PSD-PD-UDMR. Sau am putea ajunge si la varianta unui cabinet
Consultarile care vor avea loc maine la Cotroceni pot aduce surprize. PSD ar putea forma singur guvernul, cu un sprijin neasumat al PD. De asemenea, s-ar putea structura chiar un executiv PSD-PD-UDMR. Sau am putea ajunge si la varianta unui cabinet PD-PNL-PLD.

Fiecare miscare a presedintelui „neimplicat politic“ Traian Basescu aduce in atentia opiniei publice negocierile intense care se poarta in aceasta perioada intre partide. Dupa ce a fost aruncata pe piata o motiune de cenzura a PD, „moarta din fasa“, ne aflam acum in situatia de a constata ca, momentan, PSD este pionul principal al politicii dambovitene. Dupa intalnirile de taina dintre liderul PSD si reprezentantii PD si PNL, intalniri care preceda anuntatele consultari de la Cotroceni, au rezultat mai multe variante de lucru in vederea construirii unui Executiv. Constanta este eliminarea lui Tariceanu. l Asadar, PSD ar putea forma singur guvernul, cu un sprijin neasumat al PD, dupa depunerea unei motiuni de cenzura. Si asta pentru ca PNL nu a acceptat sa cedeze aproape jumatate din posturile d e ministru PSD. l Sau s-ar putea ajunge chiar la un executiv PSD-PD-UDMR, dupa cum sustine senatorul UDMR Gyorgy Frunda. l Sau cine stie? Daca Traian Basescu are informatii care noua ne scapa, am putea ajunge si la varianta - putin modificata - a unui Executiv PD-PNL-PLD.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a intalnit, acum doua zile, cu presedintele Traian Basescu si cu liderii PD, iar ieri dimineata a avut o discutie scurta cu premierul Calin Popescu Tariceanu pe tema sustinerii Guvernului. Surse parlamentare au declarat, conform Mediafax, ca intalnirea dintre Geoana, Basescu si liderii PD s-a prelungit pana tarziu in noapte. Presedintele le-ar fi promis social-democratilor prezenti la reuniune un Guvern PSD, eventual condus de Mircea Geoana, conditia principala pusa de seful statului fiind aceea de a-l debarca pe premierul Calin Popescu Tariceanu. Basescu si PD i-au garantat lui Geoana ca vor sustine din umbra un asemenea guvern, fara sa-si asume aceasta apropiere politica. Aceleasi surse au mai relatat ca seful statului le-ar mai fi spus social-democratilor ca PD va sustine guvernul PSD daca, la nivel local, sefii deconcentratelor care provin din PD nu vor fi schimbati din functii, iar prefectii propusi de PD sa beneficieze de sprijinul financiar total al Guvernului.

PSD a solicitat 7 posturi de ministru
Geoana si-a continuat turul de forta al negocierilor ieri dimineata, cand s-a intalnit, pentru aproximativ 10 minute, cu premierul Tariceanu. Potrivit surselor parlamentare, Geoana i-ar fi solicitat liderului PNL nu mai putin de sapte posturi de ministru in Cabinetul Tariceanu, precum si asumarea publica a apropierii dintre cele doua formatiuni, in schimbul sustinerii parlamentare, varianta greu de acceptat. Tinand cont de refuzul majoritatii liberalilor in acest caz, Tariceanu a respins „oferta“ PSD. Liderii social-democrati au votat, cu doua zile in urma, cu majoritate covarsitoare, pentru ca PSD sa faca guvernul singur, in cazul in care se va ajunge la aceasta solutie politica. Surse din PSD au declarat ca Geoana a fost mandatat sa obtina un sprijin parlamentar majoritar pentru un guvern monocolor PSD, urmand ca social-democratii sa introduca o motiune de cenzura, daca au asigurata o majoritate in Parlament care sa sustina un viitor guvern PSD. In acest caz, motiunea de cenzura a PSD ar urma sa fie depusa imediat dupa ce Parlamentul va dezbate motiunea de cenzura a PD. In varianta in care motiunea PSD va fi adoptata, presedintele va propune social-democratilor formarea Guvernului.

De asemenea, exista in continuare optiunea unui guvern de tehnocrati, care ar permite atat PD, cat si PSD sa nu-si asocieze clar imaginea cu cea a Guvernului. In aceasta situatie, premierul ar putea fi o persoana agreata de ambele partide, cum ar fi Florin Georgescu, care, desi a fost membru PSD, prin functia de prim-viceguvernator BNR detinuta in prezent, ar putea fi perceput ca apolitic.

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.