De curand la Teatrul Foarte Mic a avut loc premiera piesei "CooLori", primul text scris de dramaturgul Peca Stefan in perioada petrecuta la New York si pus in scena dupa ce acesta a castigat premiul pentru Inovatie la Heidelberg. Piesa reprezinta ata
De curand la Teatrul Foarte Mic a avut loc premiera piesei "CooLori", primul text scris de dramaturgul Peca Stefan in perioada petrecuta la New York si pus in scena dupa ce acesta a castigat premiul pentru Inovatie la Heidelberg. Piesa reprezinta atat o transpunere in scena a realitatilor romanesti intr-un spatiu american, cat si a socialului american intr-un spatiu romanesc.

AICI SI ACOLO. "CooLori" e o piesa din seria postmodernista a lui Peca, o critica ironica a cliseelor pescuite selectiv din filmele americane, care construiesc, intr-un "puzzle" absurd, o realitate deformata a Vestului de vis.
Textul, in care dramaturgul insusi se ipostaziaza in personaj si unde aluziile autobiografice abunda, e populat de o gasca de tineri americani, ametiti de bere si droguri. Tatal unuia dintre ei (Mihai Dinvale), ii convinge sa plece in Ro)mania, sa vanda droguri si sa-si recupereze si el fosta nevasta, (Clara Flores) cu o istorie de fosti soti si iubiti bogati si aventuri lesbiene. Iubitul ei roman (Doru Bem in rolul lui Peca) e expulzat pentru terorism, desi altminteri e dramaturg. Prima parte a spectacolului pune accent pe viata aberanta, alerta, haioasa, cu actori cu tehnica buna, care nu umbla dupa profunzimi acolo unde ele nici nu au ce cauta. Partea a doua sta sub semnul tribulatiilor dramaturgico-amoroase ale lui Peca, inviind brusc sub chip de telenovela in final, cu rasturnari de situatie si declaratii de dragoste (de toate orientarile).

"«CooLori» este un exercitiu de imaginatie - ce s-ar intampla cu un grup de americani fortati sa vina in Romania. Este, daca vreti, tema imigrantului rasturnata. Sunt atatea piese care vorbesc despre emigrantii din tarile estice in America. Aici avem inversul acestei situatii. O familie americana si un grup de prieteni americani isi rezolva problemele in Bucuresti. Este o comedie (dar si o drama) de situatie, dar care ascunde si apoi scoate la iveala o tragedie - tragedia unei lumi care se satura de propria stereotipie si incepe sa traiasca", declara Peca Stefan.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.